Δεκ 09
17

Μια στοργική αγκαλιά…

Κάτω από (Παιδιά) από στις 17-12-2009 και με ετικέτα ,

81796-agalia.jpg

Διάβαζα προ ημερών στο Διαδίκτυο ένα ομολογουμένως συγκινητικό μήνυμα που καλούσε όσους μπορούν να προσφέρουν ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τα έξι βρέφη που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στο «Αλεξάνδρα». Ομολογώ ότι κινητοποιήθηκα, νέος πατέρας ων, και άρχισα να σκαλίζω στα συρτάρια του μικρού για ό, τι «δεν μας κάνει».

Πριν ξεκινήσω, αποφάσισα να μιλήσω με τους υπευθύνους του νοσοκομείου για να δω το «τι και πώς». «Δεν υπάρχει ανάγκη ούτε για ρούχα ούτε, πολύ περισσότερο, για φαγητό ή εξοπλισμό», μου είπε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Ξηρομερίτης, εξηγώντας μου ότι μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την προσέλευση κόσμου. Ομολογώ ότι, αρχικώς, υπήρξα επιφυλακτικός πιστεύοντας ότι, λόγω θέσης, ο συνομιλητής μου μπορεί και να προσπάθησε να κρύψει τα κακώς κείμενα. «Τα παιδιά αυτά έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, το πρόβλημα δεν είναι τα ρούχα ή τα τρόφιμα… το πρόβλημα είναι ότι βρίσκονται εδώ», επέμεινε ο κ. Ξηρομερίτης, δείχνοντάς μου το δάσος της «εγκατάλειψης» αντί του δέντρου με τα βρεφικά κορμάκια που είχα εγώ στο οπτικό μου πεδίο.

195f.jpgΠρόκειται για έξι παιδιά, ηλικίας μέχρι 12 μηνών, εγκαταλελειμμένα στη φροντίδα των νοσηλευτριών του «Αλεξάνδρα». Καθένα και μία ξεχωριστή ιστορία. Οι μητέρες τους ανήλικες, χρήστριες ουσιών ή με ψυχολογικά προβλήματα, τα άφησαν εκεί. Το κουβάρι, όμως, μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται. Με τις υποδομές του Ιδρύματος «Μητέρα» να μην επαρκούν, πολλά παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν επί μακρόν σε νοσοκομειακούς χώρους. Πριν από λίγο καιρό, ο αριθμός τους στο «Αλεξάνδρα» είχε φθάσει τα δώδεκα. Αλλά κι όταν εγκαταλείψουν το νοσοκομείο για το… «ίδρυμα», ενδέχεται να περάσουν χρόνια έως ότου βρεθεί η οικογένεια που θα τα υιοθετήσει ή θα αναλάβει την αναδοχή τους. Θυμάμαι ακόμη τη δέσμευση του πρώην υφυπουργού Πρόνοιας για συντόμευση των διαδικασιών. Περιττό να πω ότι η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε.

Αρα, λοιπόν, η βοήθεια δεν αφορά μερικά παιδικά ρουχαλάκια, αλλά την πίεση όλων μας ώστε με διαδικασίες διαφανείς και γρήγορες τα παιδιά αυτά να βρουν γρήγορα μία μητρική αγκαλιά… Εστω κι αν δεν είναι της γυναίκας που τα έφερε στη ζωή.   Tου Γιωργου Π. Tερζη



Αφήστε μια απάντηση