Νοέ 09
12

robot.jpgΤο πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ, που μιλάει αραβικά, κατασκεύασε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), με επικεφαλής τον Νικόλαο Μαυρίδη, βοηθό καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του πανεπιστημίου. Ο Ιμπν Σίνα, όπως ονομάστηκε το ρομπότ, από τον μεγάλο μουσουλμάνο φιλόσοφο του 11ου αιώνα, γνωστότερο ως Αβικένα, «είναι το πρώτο αραβόφωνο ανθρωποειδές του κόσμου», διαβεβαίωσε ο κ. Μαυρίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιμπν Σίνα μπορεί να συνδράμει την επιστημονική έρευνα και παράλληλα είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με το οποίο ενθουσιάζονται να δουλεύουν οι φοιτητές του.

Ο Ελληνας ομογενής, ο οποίος εργάστηκε με μια ομάδα 12 ατόμων, πολιτών του Εμιράτου και ξένων φοιτητών, είπε ακόμη ότι το ρομπότ θα μπορούσε να αναλάβει χρέη «ρεσεψιονίστ», αλλά και πωλητή στα μεγάλα εμπορικά κέντρα του Αμπού Ντάμπι, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο του: όπως να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, να συνδεθεί με το Ιντερνετ, να λάβει πληροφορίες, καθώς και να σου δείξει στην οθόνη, τι θέλεις να αγοράσεις», είπε ο κ. Μαυρίδης. «Είμαστε πολύ κοντά να το καταστήσουμε ικανό για εργασία σε χώρους υποδοχής ή σε καταστήματα. Αν εργαστούμε μια ομάδα πέντε ανθρώπων πάνω σ’ αυτό ακριβώς το πρόγραμμα, μέσα σε έξι μήνες μπορεί να είναι έτοιμο για πλήρη απασχόληση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αβικένας φορά λευκό μανδύα και τουρμπάνι κι έχει μακριά γκρίζα γενειάδα, ώστε να παραπέμπει στη φυσιογνωμία του πρωταρχικού χαρακτήρα, ο οποίος γεννήθηκε κοντά στην Μπουχάρα του Ουζμπεκιστάν. Μιλάει αραβικά και οι απαντήσεις του συνοδεύονται από εκφραστικές κινήσεις του προσώπου του, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση ενός κανονικού ανθρώπου.

Ο τεχνικός και μηχανικός σχεδιασμός του Αβικένα, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα εργαλεία που προσδίδουν τις εκφράσεις στο πρόσωπό του, κατασκευάστηκαν από τη Hanson Robotics, ενώ το software αποτελεί έργο του κ. Μαυρίδη και της ομάδας του. Οι επιστήμονες χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο δουλειάς για την ανάπτυξη του λογισμικού, ήτοι το μυαλό του ρομπότ, το οποίο είναι σε θέση να δει, να διακρίνει πρόσωπα και αντικείμενα, ενώ τα υποσυστήματα που διαθέτει του εξασφαλίζουν ομιλία, κατανόηση ομιλίας και απάντηση.

Οπως δήλωσε ο κ. Μαυρίδης στο Γαλλικό Πρακτορείο, ήδη αρκετές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το ρομπότ, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σε εμπορικά κέντρα ή χώρους υποδοχής. Η χρηματοδότηση του εργαστηρίου στο οποίο κατασκευάστηκε ο Αβικένας, όπως και η σύσταση του College of Information Technology του πανεπιστημίου, προέρχεται από τον κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι και κόστισε περί τα 200.000 δολάρια.

Οπως παρατήρησε και ο κ. Μαυρίδης, «είναι πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο όλης αυτής της ανάπτυξης, που χαρακτηρίζει την περιοχή, εκτός από την κατασκευή του μεγαλύτερου κτιρίου στον κόσμο και άλλα παρόμοια κτίρια, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι που έχει σχέση με την επιστήμη και τη διανόηση».

 Αφήστε μια απάντηση