Μαθηματικά και …άλλα πολλά! Και όχι μόνον!
Επί αιώνες η αρχαία Ελλάδα χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης ως η γενέτειρα της επιστήμης. Τώρα η Ινδία, μια χώρα διαχρονικά υπερήφανη για τον δικό της πανάρχαιο πολιτισμό, ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα εκείνη υπήρξε το λίκνο της επιστημονικής αναζήτησης, πολύ προτού εμφανιστεί η επιστημονική σκέψη στις ακτές του Αιγαίου και γενικότερα στον δυτικό πολιτισμό.
Αυτό είναι το μήνυμα έκθεσης που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Επιστήμης στο Δελχί. Υποστηρίζει ότι η Ατομική Θεωρία, τα Μαθηματικά, η Βιολογία, η Κοσμική Εξέλιξη και άλλες επιστήμες γεννήθηκαν στην ινδική υποήπειρο. Μεταξύ άλλων, στόχος των διοργανωτών είναι να εμφυσήσουν ένα πνεύμα «επιστημονικού εθνικισμού» στους Ινδούς, ιδιαίτερα στις συνεχώς διευρυνόμενες μεσαίες τάξεις.
Ανάμεσα σε άλλα εκθέματα παρουσιάζεται το έργο του Σουσρούτα, ο οποίος έζησε το 600 π.Χ. και πραγματοποιούσε «εξελιγμένες χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης μύτης» , πιθανώς σε καταδίκους των οποίων οι μύτες είχαν αποκοπεί για τιμωρία. Οι επεμβάσεις γίνονταν με τη βοήθεια κρασιού ως πρωτόγονου αναισθητικού. Ο Σουσρούτα υπήρξε, κατά τους Ινδούς, ο πρώτος «πλαστικός χειρουργός» στον κόσμο- τουλάχιστον 150 χρόνια προτού δράσει ο «πατέρας» της δυτικής Ιατρικής, ο Ιπποκράτης .
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.