Μαθηματικά και …άλλα πολλά! Και όχι μόνον!
Καθώς οι μέχρι στιγμής έρευνες για τις επιπτώσεις των πάσης φύσεως ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην υγεία των πολιτών παραμένουν αμφιλεγόμενες, η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Γαλλίας συνιστά, καλού – κακού, στους πολίτες συγκρατημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών που εκπέμπουν ακτινοβολίες, ιδιαίτερα από τα παιδιά. Η Γαλλική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Περιβάλλοντος και Εργασίας (Assef) έδωσε χθες στη δημοσιότητα την έκθεσή της για τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας (κεραίες και συσκευές), γενικότερα δε όλων των διατάξεων που λειτουργούν με ραδιοσυχνότητες (ασύρματο Ιντερνετ, φορητά τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων, ραδιόφωνα κ.ά.) στην υγεία των καταναλωτών. Αποτέλεσμα σειράς ερευνών, που κράτησαν περισσότερο από δύο χρόνια, η έκθεση αποτελεί αναθεωρημένη εκδοχή προηγούμενης μελέτης, που είδε το φως της δημοσιότητας το 2005.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό ντοκουμέντο, δεν υπάρχουν «αδιαφιλονίκητες αποδείξεις» για συγκεκριμένες, δυσμενείς επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό, πέραν των όποιων θερμικών αποτελεσμάτων τους. Η πλειονότητα των ερευνών δεν διαπίστωσε κάτι το ανησυχητικό, αλλά κάποιες από αυτές εντόπισαν ορισμένες επιπτώσεις σε «κυτταρικές λειτουργίες», οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Βάσει των παραπάνω, η Υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται πρόσθετες έρευνες για να εξακριβωθούν τυχόν μακροπρόθεσμες συνέπειες των ακτινοβολιών στην υγεία των πολιτών. Γι αυτό η Assef, συνιστά «περιορισμό της έκθεσης στην ακτινοβολία όσο είναι δυνατό». Η γαλλική υπηρεσία προτείνει τη χρήση κινητών χαμηλής ακτινοβολίας, τη χαρτογράφηση των ζωνών που επιβαρύνονται περισσότερο από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την περιορισμένη χρήση φορητών τηλεφώνων. Επίσης, προτείνεται η εισαγωγή διακοπτών που θα τερματίζουν αυτόματα τη λειτουργία συσκευών (π.χ. μόντεμ) που εκπέμπουν ακτινοβολία εφόσον μένουν για αρκετή ώρα αδρανείς και η χρήση διαγνωστικών εργαλείων για άτομα ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην ακτινοβολία, σε κλινικό επίπεδο. Για την εκπόνηση της μελέτης εργάστηκαν δεκάδες ειδικοί των τηλεπικοινωνιών, κοινωνιολόγοι και εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων, οι οποίοι έλαβαν υπόψη δεκάδες έρευνες της τελευταίας δεκαετίας. Η μελέτη στάθηκε αφορμή για μια καμπάνια σε εθνική κλίμακα με αντικείμενο τον περιορισμό της ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τα τελικά πορίσματά της κρίνονται, από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά καθησυχαστικά.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.