Μαθηματικά και …άλλα πολλά! Και όχι μόνον!
Σκανδαλιστικές επιστημονικές έρευνες δημοσιεύονται σε αξιόπιστα ιατρικά περιοδικά, όπως για παράδειγμα το βρετανικό British Medical Journal, οι οποίες προτείνουν ανοιχτά πλέον την προληπτική χορήγηση καρδιαγγειακών φαρμάκων σε «υγιείς» πληθυσμούς οι οποίοι ούτε έχουν εκδηλώσει νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος ούτε και έχουν σαφείς παράγοντες κινδύνου.Κατά περίεργο τρόπο πολλές πρόσφατες δημοσιεύσεις προέρχονται από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Wolfson, της Ιατρικής Σχολής Queen Mary’s, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και φέρουν ως κύριο συγγραφέα τον καθηγητή MR Law. Ο καθηγητής ΜR Law έχει κατά καιρούς προτείνει, με βάση τα συμπεράσματα των εργασιών του οι οποίες βασίζονται κυρίως σε επιδημιολογική – στατιστική ανάλυση πολλών κλινικών ερευνών, τη χορήγηση φαρμάκων για ελάττωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης γενικά σε άτομα άνω των 55 ετών ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδηλώσει στεφανιαία νόσο ή αν έχουν πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα σε μία από τις μελέτες του προτείνει τη γενικευμένη χορήγηση του πολυδύναμου χαπιού (γνωστού και ως Polypill), ένα είδος πανάκειας εναντίον των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, το οποίο περιέχει μέσα σε ένα δισκίο μια στατίνη εναντίον της χοληστερόλης, τρία αντι-υπερτασικά φάρμακα και επίσης φυλλικό οξύ και ασπιρίνη.
Οι μελέτες του κ. ΜR Law δημοσιεύονται συνήθως στο περιοδικό – ευαγγέλιο της βρετανικής ιατρικής δηλ. το British Medical Journal που σχεδόν κάθε γιατρός έχει κάτω από το μαξιλάρι του και το οποίο ασκεί σημαντική επίδραση στην τρέχουσα διεθνή κλινική πράξη. Ο καθηγητής ΜR Law ξαναχτύπησε στις 19 Μαΐου 2009 με μια δημοσίευση που καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: οι οδηγίες για τη χορήγηση αντιυπερτασικών πρέπει να απλοποιηθούν, έτσι ώστε να λαμβάνουν άπαντες (υγιείς και ασθενείς!) πέρα από μια ηλικία ένα αντιυπερτασικό χάπι ανεξαρτήτως από τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Γιατί λοιπόν, όπως συνιστά ο προαναφερθείς ερευνητής, να μπαίνουμε στον κόπο να μετράμε την πίεσή μας. Πάρε το χάπι σου χωρίς το άγχος της μέτρησης και σίγουρα θα δεις καλό!
Η φαρμακευτική βιομηχανία τρίβει τα χέρια της κάθε φορά που έρχεται στο φως μια δημοσίευση η οποία ανάβει χωρίς δισταγμό το πράσινο φως για την «προληπτική» χορήγηση φαρμάκων σε όλο το κοινωνικό σύνολο χωρίς διάκριση ασθενών και υγιών. Παράλληλα ξεπηδούν κάθε μέρα όλο και περισσότερες δημοσιεύσεις οι οποίες προτείνουν χορήγηση φαρμάκων σε νήπια και μικρά παιδιά (π. χ. στατίνες για τη χοληστερόλη). Κρίσιμα ερωτήματα αιωρούνται πλέον, όπως: ποιοι φορείς χρηματοδοτούν τέτοιες έρευνες και πόσο ανιδιοτελείς είναι οι χορηγοί, πόσο εκπαιδευμένος είναι ο κάθε γιατρός να κρίνει μεθοδολογικά και στατιστικά τα αποτελέσματα πολυκεντρικών μελετών και πόσο άγεται και φέρεται ο σημερινός κλινικός γιατρός από τη φαρμακευτική βιομηχανία; Τα μέχρι σήμερα σαφή κλινικά όρια υγείας και ασθένειας γκρεμίζονται, χωρίς να είναι σίγουρο ότι το γεγονός αυτό υπηρετεί τον πάσχοντα άνθρωπο ή πιθανά κάποια πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Είναι πολύ πιθανό ότι αν ζούσε σήμερα ο Ιπποκράτης θα είχε οδηγηθεί στο ψυχιατρείο.
* Ο κ. Θανάσης Δρίτσας (MD, FESC) είναι καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.