Ιούλ 09
13

Αυτοκίνητα και…προσωπικότητα!

Κάτω από (Tου κόσμου τα παράξενα..., ψυχολογία) από στις 13-07-2009

Τα αυτοκόλλητα-πεταλούδες στον εμπρός προφυλακτήρα, τα λουλούδια στο στερεωμένο βάζο στο ταμπλό και η ανοιχτή πράσινη βαφή του αμαξώματος επιβεβαίωσαν την αντίληψη του Ντένις Σλάις για τον ιδιοκτήτη του γνωστού «σκαραβαίου» της Volkswagen που βρισκόταν σταθμευμένος στο πάρκινγκ του πανεπιστημίου της Φλόριντα. Ο Σλάις, αναλυτής-ερευνητής σχημάτων, εξήγησε ότι το στενό αμάξωμα, τα ολοστρόγγυλα φώτα, το ψηλό τζάμι και οι καμπύλες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά μιας χαμογελαστής γυναίκας ή παιδιού. «Είναι το κλασικό χαριτωμένο αυτοκίνητο, ούτε πολύ επιθετικό, ούτε κυρίαρχο», εξήγησε ο βοηθός καθηγητή στην Επιστήμη των Υπολογιστών του πανεπιστημίου της Φλόριντα. toon_car_consept.gifΟ Σλάις και άλλοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, μελετούν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα αυτοκίνητα αντικατοπτρίζουν ανθρώπινες προσωπικότητες, επειδή μοιάζουν με πρόσωπα όταν τα κοιτάμε από εμπρός. Οι σκιτσογράφοι για παράδειγμα, ζωγραφίζουν εδώ και πολλά χρόνια ανθρωπόμορφα αυτοκίνητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ταινία «Cars».

Τρία άλλα αυτοκίνητα δίπλα στον σκαραβαίο που παρατηρεί ο Σλάις παρέχουν παραδείγματα του ακριβώς αντίθετου άκρου στο φάσμα προσωπικοτήτων. Ένα Mitsubishi Eclipse, ένα Ford Mustang και ένα Dodge Charger, «ξεχειλίζουν» από τεστοστερόνη. Το χαμηλωμένο, φαρδύ αμάξωμα, οι μεγάλες γρίλιες και τα χαμηλά, στενά φώτα παραπέμπουν, σύμφωνα με τον Σλάις, σε ενήλικα άντρα, με επιθετική, δυναμική προσωπικότητα. Ο Σλάις και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι κάποια μέρα, η δουλειά τους θα βοηθήσει τους σχεδιαστές να προσδιορίσουν ποια μέρη ενός αυτοκινήτου είναι εκείνα που προβάλουν στοιχεία προσωπικότητας και που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες καταναλωτών. Η ιδέα προβολής ανθρώπινων προσώπων σε άψυχα αντικείμενα είναι μέρος του ανθρώπινου ενστίκτου επιβίωσης που πηγαίνει πίσω στα προϊστορικά χρόνια, εξηγεί ο Σλάις. «Τα χαρακτηριστικά του προσώπου παρέχουν πληροφορίες για το φύλο του ανθρώπου, την ηλικία και τα συναισθήματα, και βοήθησαν τους πρώτους ανθρώπους να καταλάβουν τις φιλικές ή εχθρικές προθέσεις αυτών που συναντούσαν». Associated Press

Εδώ να έλθουν οι άνθρωποι, στην χώρα μας!  Τα πάνω κάτω θα φέρει η έρευνα για τον ανθρώπινο χαρακτήρα!  Να μας περιγράψουν τον “κάγκουρα”, το αυτοκίνητο-disco, τα “μπουριά-εξατμήσεις”, το θηλυκό – Patriot και και και… Έχει ψωμί για έρευνα η παραλιακή….

 



Αφήστε μια απάντηση