Ιούλ 09
07

Προσευχή για την … Cory!

cory1.jpgΗ πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων, Corazon Aquino, είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες ημέρες.  Η 76-χρονη χήρα του Ninoy Aquino, πάσχει απο καρκίνο , που διαγνώστηκε τον  Μάρτιο του 2008, λίγους μήνες πριν έλθει στην Αθήνα για να προλογήσει το βιβλίο του Σταύρου Ψινάκη “A country not even his own” (μια πατρίδα, ούτε καν η δική του), (ελληνικός τίτλος: Ο Έλληνας των Φιλιππίνων.  Για τον Σταύρο Ψινάκη και την ιστορία του θα σας πω εκτενέστερα, σε άλλο post. 

Η  Corazon Aquino, που οι Φιλιππινέζοι αποκαλούν χαϊδευτικά Cory, ήταν μια “ταπεινή” νοικοκυρά, που αναμείχθηκε με την πολιτική το 1986, όταν ο σύζυγός της, και αρχηγός της αντιπολίτευσης επι δικτατορίας Φερδινάνδου και Ιμέλντας Μάρκος,  γερουσιαστής  Benigno “Ninoy” Aquino (δείτε το video) δολοφονήθηκε επιστρέφοντας απο την Αμερική.  Λίγο αργότερα οδήγησε σχεδόν αναίμακτα στην πτώση των Μάρκος και ανέλαβε την προεδρία της χώρας, που είχε βυθιστεί στα χρέη και την φτώχεια, έπειτα από την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά του καθεστώτος Μάρκος.  Έχοντας στο πλευρό της έντιμους επι το πλείστον ανθρώπους, κατάφερε να αντιμετωπίσει 7 πραξικοπήματα (!) και να σταθεροποιήσει την δημοκρατία στην χώρα της.  Το 1992, άφησε τα “κοινά”, έμεινε όμως ενεργή στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.  Πριν ασθενήσει, πρωτοστατούσε σε διαμαρτυρίες κατά της σημερινής προέδρου Gloria Macapagal Arroyo (δείτε το video), κόρης του τ. προέδρου Macapagal -τον οποίο διαδέχθηκε με εκλογές ο Μάρκος- ενός μετριοπαθούς και σώφρονα πολιτικού. (Αλλά βλέπετε το βλαστάρι του….)  Πρωτοστάτησε λοιπόν, σε πολλές πορείες διαμαρτυρίας, μαζί με πολλούς επιφανείς και απλούς πολίτες, με κύρια κατηγορία την απάτη στις εκλογές και την διαφθορά.  Αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στην δικαιοσύνη και στον τύπο οτι η πρόεδρος Arroyo και οι συν αυτή, ξόδεψαν 8 δις δολλάρια για ταξίδια τον προηγούμενο χρόνο.  Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ένας ακόμα στρατιωτικός νόμος επικρέμεται στα κεφάλια των Φιλιππινέζων, για να βυθίσει αυτήν την φτωχή χώρα – που πριν, αλλά και μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο ανθούσε στην Ν.Α. Ασία (πρώτη σε ποσοστό αλφαβητισμού, εκπαίδευσης,  παραγωγής πρώτων υλών στην περιοχή της Ν.Α. Ασίας) -στη οδύνη και την απόγνωση.  Τα μέτρα ασφαλείας “δείχνουν” δρακόντεια και ο στρατός είναι παρά τω πλευρώ της προέδρου, για να την προστατεύει.

benigno_aquino.jpgΚαι όσο η λαοφιλής τ. πρόεδρος περιμένει καρτερικά ότι μέλλει γενέσθαι, η  Ιμέλντα Μάρκος που γιόρτασε προχθές με ένα πάρτυ 2000 ατόμων τα 80 της χρόνια, δηλώνει πάμπτωχη,  γιατί  εκτός απο   το δαχτυλίδι των 20 εκατομμυρίων δολλαρίων (δείτε το video), που φορούσε, δεν έχει τίποτε άλλο, και θα πρέπει οι “πιστοί της” να κάνουν έρανο για να μπορέσει και αυτή να…ζήσει!  Ναι , καλά θυμάστε οι παλαιότεροι, η Ιμέλντα είναι η σύζυγος του Μάρκος με τα  200 ζευγάρια παπούσια (δείτε το video).

Η Tita Cory, όμως,  έτσι αποκαλεί ο λαός την αγαπημένη του  πρόεδρο, εδώ και λίγες ημέρες αρνήθηκε να κάνει άλλες χημειοθεραπείες και να πάρει άλλα φάρμακα.  “Είμαι έτοιμη για ότι και να συμβεί, έζησα μια ζωή γεμάτη, αφήνω πίσω τα παιδιά μου κι έχω έναν λαό που θα με θυμάται με σεβασμό”, δηλώνει.  Το συγκινητικό είναι ότι όλοι τρέχουν στις καθημερινές λειτουργίες για την υγεία της, δεδομένου ότι οι Φιλιππινέζοι είναι βαθειά θρησκευόμενοι καθολικοί χριστιανοί, το μόνο χριστιανικό κράτος της Ν.Α. Ασίας και το μόνο αγγλόφωνο και ισπανόφωνο.

 




Αφήστε μια απάντηση