Σεπ 09
21

Εθελοντισμός!

Κάτω από (Διάστημα, Έρευνα) από στις 21-09-2009 και με ετικέτα

Η αμερικανική Διεύθυνση Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) προσφέρει 160 δολάρια την ημέρα σε όσους είναι διατεθειμένοι να βρίσκονται ξαπλωμένοι ανάσκελα, σε κρεβάτι με κλήση 9,5 μοιρών, για διάστημα τουλάχιστον 6 ημερών. Οι περισσότεροι μάλιστα από τους «εθελοντές» που έχουν προσφερθεί, επιλέγουν να παρατείνουν κατά πολύ, το διάστημα παραμονής τους στο κρεβάτι για χάρη της… επιστήμης. Το πείραμα αυτό έχει στόχο να μελετήσει τις επιπτώσεις από την έλλειψη βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και προσομοιώνει τις συνθήκες βαρύτητας της Σελήνης. bed-big.jpgΟι «εθελοντές» που παραμένουν στο κρεβάτι της NASA, όπως και οι αστροναύτες που εργάζονται σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα, παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα όπως ατροφία των μυών, πονοκεφάλους, ναυτία μέχρι και μια μετρίου μεγέθους απώλεια οστικής μάζας. Στο μεταξύ η προσαρμογή των αστροναυτών στις γήινες συνθήκες βαρύτητας μπορεί να πάρει από μερικές εβδομάδες μέχρι και ολόκληρους μήνες. Τα πειράματα αυτά πάντως, παρά τις δυσάρεστες συνέπειες για τους «εργάτες της επιστήμης» βοηθούν σημαντικά τη NASA να βρει τρόπους έτσι ώστε να περιορίσει τα συμπτώματα της έλλειψης βαρύτητας στους αστροναύτες.

Όπως εξομολογείται η εθελόντρια του πειράματος Heather Archuletta, μετά την παραμονή της για 50 συνεχείς ημέρες στο κρεβάτι της NASA, η εμπειρία δεν είναι και τόσο άσχημη, καθώς οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να δουν πολλές ταινίες, να διαβάσουν βιβλία και να γνωρισθούν καλά μεταξύ τους διασκεδάζοντας με αυτό τον τρόπο τις ατέλειωτες ώρες υποχρεωτικής… ανάπαυλας. Παλαιότερα πειράματα της NASA για τις επιδράσεις της έλλειψης βαρύτητας απαιτούσαν την συμμετοχή εθελοντών οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να παραμείνουν για τουλάχιστον 3 μήνες σε κρεβάτι με κλήση.

Θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της επιστήμης, αφιλοκερδώς! Για να μην πώ ότι πληρώνω κιόλας, αν είναι να χρησιμοποιηθώ ως εθελόντρια!

Πηγή: WIRED

 



Αφήστε μια απάντηση