Ιαν 09
21

Ψυχολογία του… λεωφορείου!

Κάτω από (Έρευνα, Κοινωνία) από στις 21-01-2009 και με ετικέτα

Βρετανική έρευνα, και η sine …παρούσα! Σαν τη γάτα το ποντίκι τις κυνηγώ…

bus-rider.jpgΥπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαπιστώσει κάποιος ψυχολόγος βασικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου, αλλά αυτός που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο δρ Τομ Φόσετ του βρετανικού πανεπιστημίου Σάλφορντ, είναι ασφαλώς από τους πιο πρωτότυπους. Ο βρετανός ερευνητής συσχετίζει τον χαρακτήρα κάποιου με το που κάθεται αυτός σε ένα λεωφορείο:
* Οι ανοικτοί σε νέες ιδέες άνθρωποι κάθονται μπροστά (αν μάλιστα το λεωφορείο είναι διώροφο, προτιμούν μπροστά και στον πάνω όροφο). Μπροστά επίσης κάθονται κοινωνικοί τύποι που αρέσκονται σε γνωριμίες.
* Οι ανεξάρτητοι τύποι, συνήθως νεαρής ή μέσης ηλικίας, κάθονται στη μέση και είναι πιθανότερο ότι διαβάζουν κάτι ή ακούν μουσική στα ακουστικά τους.
* Οι επαναστατικοί χαρακτήρες (που το δείχνουν ή το κρύβουν) κάθονται στο πίσω μέρος και δεν θέλουν να παραβιάζεται ο προσωπικός τους χώρος. Υπάρχει μια ακόμα κατηγορία, οι επονομαζόμενοι «χαμαιλέοντες», που δεν νοιάζονται που θα κάτσουν, επειδή αισθάνονται ότι μπορούν να ταιριάξουν παντού.
Ο Φόσετ, που έχει ασχοληθεί και με τη διανοητική εκπαίδευση βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, πέρασε ατελείωτες ώρες μελετώντας τους ανθρώπους σε μακρινές διαδρομές με το λεωφορείο μεταξύ Μπόλτον και Μάντσεστερ. Όπως είπε, οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά η επιλογή της θέσης τους σε ένα λεωφορείο σχετίζεται συχνά με τον χαρακτήρα τους και ακολουθεί διαχρονικά κάποιο πρότυπο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε σε λεωφορείο, ιδίως στη Βρετανία, και κάποιος σας κοιτάζει επίμονα, μην ανησυχήσετε και φροντίστε να τον μπερδέψετε!

 Αφήστε μια απάντηση