Ιαν 09
20

Για το προφίλ των ελλήνων καπνιστών…

Κάτω από (Έρευνα, Υγεία) από στις 20-01-2009 και με ετικέτα

perivallon1.jpg «…Tο τσιγάρο είναι ένα έξυπνα κατασκευασμένο προϊόν, το οποίο μεταφέρει όση ακριβώς νικοτίνη χρειάζεται για να κρατάει τον χρήστη εθισμένο σε όλη του τη ζωή προτού τον σκοτώσει. Οι καπνιστές ζουν 14 χρόνια λιγότερο σε σχέση με τους μη καπνιστές»… Ομως, αυτή η επιστημονική προειδοποίηση δεν φοβίζει το 45% του ελληνικού πληθυσμού ώστε να τους αποτρέψει από την βλαβερή συνήθεια-εξάρτηση. Παγκόσμια πρωτιά καταγράφεται για την Ελλάδα, καθώς -σύμφωνα με τον Εconomist- οι Ελληνες είναι οι «πιο φανατικοί καπνιστές στον κόσμο με ετήσια κατανάλωση 3.000 τσιγάρα ανά άτομο», ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέδειξε τις Ελληνίδες για το 2007 σε παγκόσμιες πρωταθλήτριες με ποσοστό 31,3%. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας θρηνούμε περίπου 15.000 θύματα ετησίως, εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα.
– Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η βλαβερή συνήθεια ξεκίνησε για τους περισσότερους σημερινούς καπνιστές μεταξύ 15 και 18 ετών (32,9%) ή μεταξύ 18 – 22 ετών (32,5%).
– Οι Ελληνες καπνιστές ξοδεύουν κατά μέσον όρο 17 ευρώ την εβδομάδα, ενώ τα περισσότερα ξοδεύουν οι καπνιστές 45 – 59 ετών και οι έχοντες Ανώτερη και Μέση εκπαίδευση.
– Οι καπνιστές καπνίζουν κατά μέσον όρο 9 τσιγάρα μέσα στο σπίτι τους με τις γυναίκες να επιμένουν στο… οικιακό κάπνισμα περισσότερο από τους άντρες! Μάλιστα, το πρώτο τσιγάρο καπνίζεται σε 24 λεπτά, κατά μέσον όρο, μετά το πρωινό ξύπνημα.
– Μεγάλο ποσοστό καπνιστών (σχεδόν οι μισοί) δεν δείχνει διατεθειμένο να εγκαταλείψει το… σπορ. Αλλωστε, θεωρείται δύσκολο εγχείρημα η διακοπή καπνίσματος, αν σκεφτεί κανείς ότι η πιθανότητα είναι 1 στις 20! Εκτός αν ο καπνιστής ακολουθήσει θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης, οπότε η πιθανότητα αυξάνεται σε 1 στις 4.
Της Έλενας Καρανάτση απο την “Κ”



Αφήστε μια απάντηση