Δεκ 08
29

Ελληνίδα η «βασίλισσα» της μπλογκόσφαιρας!

Κάτω από (Blogs, Διαδίκτυο, Προσωπικότητες) από στις 29-12-2008 και με ετικέτα

Οταν σε ηλικία 28 χρόνων έγραφε στίχους για το άλμπουμ της Ειρήνης Παπά «Ωδές», τίποτα δεν προμήνυε ότι μια μέρα τα αμερικανικά μίντια θα υποκλίνονταν στο δημοσιογραφικό της δαιμόνιο και το επιχειρηματικό της ταλέντο. stasinopoulou_98.jpgΤριάντα χρόνια αργότερα, η Αριάννα Στασινοπούλου, που έφτασε στην Αμερική και κατέκτησε την μπλογκόσφαιρα, στέφεται «media person of the year». Γεννημένη στην Αθήνα, η Αριάννα άφησε το ελληνικό της πατρώνυμο στα πάτρια εδάφη, έχτισε μια καριέρα – χρυσωρυχείο πάνω στο επώνυμο του συζύγου της και αναδύθηκε στα αμερικανικά μίντια ως Αριάννα Χάφινγκτον.

Το όνομα αυτό έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν της ψηφιακής «εφημερίδας» Huffington Post που τάραξε τα νερά των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης το 2008 και της χάρισε το βραβείο της «προσωπικότητας της χρονιάς» στον τομέα των μίντια, αφήνοντας πίσω τη δημοφιλή Τίνα Φέι του «Saturday night live» και το μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ. Για την ανάδειξή της ψήφισαν χιλιάδες επισκέπτες της ανεξάρτητης ιστοσελίδας «I want media». Συνιδρύτρια του site, η «βασίλισσα της μπλογκόσφαιρας» είδε το ηλεκτρονικό της «παιδί» να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας την περίοδο των αμερικανικών εκλογών αυξάνοντας κατά 450% τους αναγνώστες της. Πηγή

Μόνο τον Οκτώβριο, η ιστοσελίδα μέτρησε 8,1 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες. Το δημοκρατικό μπλογκ, που συνδυάζει την ειδησεογραφική κάλυψη με τα παραπολιτικά σχόλια και τα άρθρα προσωπικοτήτων από τον Νόρμαν Μέιλερ έως τον Αλεκ Μπόλντουιν και τη Νόρα Εφρον, κατέλαβε τη 18η θέση ανάμεσα στα κορυφαία ενημερωτικά sites της χώρας (όπως η ιστοσελίδα του CNN και το yahoo) και χαρακτηρίστηκε σύντομα ο τοπ πολιτικός προορισμός στο Ιντερνετ. «Λατρεύω να σερφάρω στο HuffPo» δήλωσε στο «Daily show» ο παρουσιαστής Τζον Στιούαρτ. «Κάθε καυτή είδηση είναι στο site δύο μέρες πριν τη μυριστούν τα mainstream μίντια».

«Τα παλιά και τα νέα ΜΜΕ μειώνουν σταδιακά την απόσταση μεταξύ τους και σε λίγα χρόνια θα πρέπει να μοιραστούμε την εξουσία», έγραψε προφητικά στο τελευταίο της βιβλίο «The complete guide to blogging» η πολυμήχανη Αριάννα. Και επιχειρηματικά, όμως, η Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας εισήγαγε ένα επιτυχημένο μοντέλο. Το HuffPo εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό brand name και απέδειξε, σύμφωνα με αναλυτές των μίντια, ότι το δυνατό περιεχόμενο μπορεί να φέρει μεγάλες μερίδες του κοινού στα νέα μέσα αλλά και να εξασφαλίσει υψηλές επενδύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας αλλά και την επέκταση σε όλη την Αμερική με κατά τόπους γραφεία που θα παράγουν και τοπικές ειδήσεις.

Πολύ πριν κερδίσει για δύο συνεχείς χρονιές το βραβείο «Καλύτερο πολιτικό μπλογκ» στα Webby Awards, το Χάφινγκτον Ποστ δεν έτυχε φιλικής υποδοχής όταν έσκασε μύτη στο Διαδίκτυο στις 9 Μαΐου του 2005. Οι κακές γλώσσες θεώρησαν ότι είναι ένας «ρηχός» ιστότοπος που υπάρχει μόνο για να ικανοποιεί τη ματαιοδοξία της ιδρύτριας και των φίλων της από το Χόλιγουντ όπως ο Γουόρεν Μπίτι και η Νταϊάν Κίτον που συντάχθηκαν στο πλευρό της. Eπιτροπές που ελέγχουν την τήρηση της δεοντολογίας απαίτησαν να αποσυρθούν αναρτήσεις που ανέφεραν ότι ο Ντικ Τσένι «τρομοκρατεί τους εχθρούς στο εξωτερικό» – βρίσκοντας τη σθεναρή αντίσταση της Αριάννας. Σάλος προκλήθηκε όταν το Φεβρουάριο του 2008, με αφορμή τον κατ’ οίκον τραυματισμό της Νάνσι Ρέιγκαν, υβριστικά σχόλια κατά της πρώην πρώτης κυρίας εμφανίστηκαν από αναγνώστες στην ιστοσελίδα.

Η Αριάννα Χάφινγκτον κατηγορήθηκε ότι δίνει χώρο σε κείμενα «μίσους» και αναγκάστηκε να τα αποσύρει. Καμία από τις επιθέσεις δεν την πτόησε. Σαράντα πέντε άτομα συνέχισαν να δουλεύουν ακούραστα για την ανάρτηση πρωτογενούς δημοσιογραφικού υλικού και τη διαρκή ανανέωση των δημοσιεύσεων, περίπου 80 την ημέρα.

Η ίδια της η ζωή θα αποτελούσε το πιο πολυδιαβασμένο post αν την αναρτούσαν σε συνέχειες. Κόρη του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Στασινόπουλου και της Ελλης Γεωργιάδη, η Αριάννα έφυγε από την Αθήνα σε ηλικία 16 ετών για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου έγινε πρόεδρος του Cambridge Union Society. Εγραψε στίχους πάνω σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τραγουδίστρια την Ειρήνη Παπά, που ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε το δημοσιογράφο της τηλεόρασης Μπέρναρ Λέβιν, ο οποίος την έβγαλε στο τοκ σόου «Face the music».

Ο γάμος της
Οταν ο Λέβιν αρνήθηκε να την παντρευτεί, έφυγε για την Αμερική. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε το 1986 τον εκατομμυριούχο Μάικλ Χάφινγκτον, φίλο της οικογένειας Μπους. Η Αριάννα άρχισε να αρθρογραφεί στο «National Review» ενώ παράλληλα συνεισέφερε στην καμπάνια του Ρεπουμπλικανού συζύγου της για τη θέση του γερουσιαστή και ανέπτυσσε το συγγραφικό της ταλέντο γράφοντας τη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας και 11 ακόμα βιβλία.

Τα τέλη του ?90 ήταν η κρίσιμη καμπή για την Αριάννα. Οι πολιτικές της τοποθετήσεις έγειραν προς τα αριστερά την ίδια περίοδο που ο γάμος της με τον Χάφινγκτον έφτασε στο τέλος του.

Ο πρώην σύζυγός της αποκάλυψε τότε ότι ήταν αμφισεξουαλικός και εκείνη εξέπληξε το συντηρητικό ακροατήριο του ζεύγους δηλώνοντας ότι «είχε πλήρη επίγνωση των σεξουαλικών του προτιμήσεων όταν μπήκε στο γάμο». Από τότε, χάραξε το δικό της δρόμο.

Συνεργάστηκε με κωμικούς για παραγωγές του Comedy central, προτάθηκε για βραβείο EMMY για το σενάριο του «Politically incorrect with Bill Maher». Αυτοπροσδιορίστηκε «προοδευτική» και αντιτάχθηκε στην απόφαση της τότε αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί στον πόλεμο ανάμεσα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Βρέθηκε ακόμα και να κοντράρει τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Χαρακτήρισε τη μάχη του «υβριδικό εναντίον Χάμερ» για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, από την οποία αποσύρθηκε νωρίς.

Επέστρεψε στη δημοσιογραφία και μυήθηκε στα μυστικά του Ιντερνετ ανοίγοντας το πρώτο της site ariannaonline και βάζοντας τα θεμέλια για τη μετέπειτα ίδρυση του Huffington Post, που έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο χιτ της ζωής της. Την εξέπληξε αυτή η μεγάλη επιτυχία; Σε συνέντευξη στο περιοδικό «Time», η ίδια απάντησε: «Φυσικά και με εξέπληξε! Είμαι μια προληπτική Ελληνίδα χωριατοπούλα που δεν μετράει τις κατσίκες της πριν ξεπεταχτούν».

 



Αφήστε μια απάντηση