Νοέ 08
23

Facebook…

Κάτω από (Άνθρωποι, Διαδίκτυο) από στις 23-11-2008 και με ετικέτα

Ξεκίνησε ως το ηλεκτρονικό αντίστοιχο των αμερικανικών πανεπιστημιακών επετηρίδων που στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς δημοσιεύουν τις φωτογραφίες των φοιτητών προκειμένου να τους βοηθήσουν να βρουν τους φίλους που έχουν χάσει. Σύντομα όμως η χρήση του κατέκτησε ευρύτερες κατηγορίες ανθρώπων, αποκαλύπτοντας μια πρωτοφανή -και καταπιεσμένη μέχρι τώρα- ανάγκη επικοινωνίας, επίδειξης και προβολής.

facebook.jpgΠράγματι, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Facebook για να βρουν παλιούς συμμαθητές ή φίλους είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά περιορισμένη μερίδα των facebookmaniacs. Οι ειδικοί ψυχολόγοι που ήδη ασχολούνται με το φαινόμενο Facebook, τους κατατάσσουν σε κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που «διαφημίζονται» στο Facebook. Υπάρχουν οι νοσταλγικοί, οι μοναχικοί, οι ανικανοποίητοι, οι ραγισμένες καρδιές, οι λατίνοι εραστές, οι ναρκισσιστές, οι επώνυμοι. Επισημαίνουν δε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το είδος ηλεκτρονικής «φιλίας» είναι αυτοί που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους (30-40 ετών), περίοδος όπου πολλές από τις προσδοκίες και τα οράματα διαψεύδονται, οι σχέσεις και η επικοινωνία γίνονται όλο και πιο δύσκολες και η μοναξιά είναι πλέον μια υπαρκτή απειλή.

facebook_cartoon.gifΗ εξάπλωση της μανίας του Facebook είναι μάλιστα τόσο μεγάλη (αριθμεί ήδη πάνω από 120 εκατομμύρια χρήστες), ώστε έχει καταλάβει μεγάλο αριθμό μη πεπειραμένων χρηστών που δεν είναι σε θέση να διακρίνουν μια πραγματική πρόσκληση από μια κακόβουλη «εισβολή». Μηνύματα του τύπου: «Γεια σου. Κάποιος πιστεύει ότι είσαι ξεχωριστός και σε γουστάρει. Ανακάλυψε ποιος είναι», ή: «Σαν πολύ δεν το παίζεις; Δεν ντρέπεσαι λιγάκι;» φτάνουν στο ταχυδρομείο του Facebook από άγνωστους αποστολείς ή από φίλους που έχουν ήδη πέσει θύματα και δεν το ξέρουν.

Μόλις τα ανοίξεις, περιέχουν links που υποτίθεται ότι έχουν τις απαντήσεις που αναζητά ο παραλήπτης. Στην πραγματικότητα όμως οδηγούν σε ιστότοπους έξω από το Facebook, όπου ζητούν από το υποψήφιο θύμα να φορτώσει ένα αρχείο με την κατάληξη exe. Εκεί κρύβεται ο ιός Trojan, ο οποίος αν ανοιχτεί μία φορά, χρησιμοποιεί σαν καμουφλάζ την ταυτότητα του εξαπατημένου χρήστη και αρχίζει να στέλνει σε όλες τις «επαφές» που έχει καταχωρισμένες ο χρήστης το ίδιο παραπλανητικό μήνυμα. Πηγή

 

 



Αφήστε μια απάντηση