Νοέ 08
16

Κερδίζουν σε εκπαίδευση, όχι σε εξουσία…

Κάτω από (Εκπαίδευση, Εργασία, Έρευνα) από στις 16-11-2008 και με ετικέτα

 00004118.jpgΟι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τους άνδρες σε ρόλους στην πολιτική και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, παρόλο που η πρόσβαση τους σε εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη είναι σχεδόν ίση, αναφέρει το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.”

Στην ετήσια έκθεσή του για το 2008 Global Gender Gap, το φόρουμ, ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία, κατέταξε την Νορβηγία, Φιλανδία και Σουηδία ως τις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη ισότητας των δύο φύλων, ενώ η Σαουδική Αραβία, το Τσαντ και η Υεμένη έχουν το χαμηλότερο δείκτη ισότητας. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν φθάσει σε σχεδόν ισότιμο επίπεδο στην στοιχειώδη παιδεία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την επιβίωση. Ωστόσο, σε θέματα οικονομίας και πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής πρόσβασης σε θέσεις εκτελεστικής κυβέρνησης και επιχειρήσεων, το κενό ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει μεγάλο.

kethi.gif«Οι γυναίκες του κόσμου είναι τόσο μορφωμένες και υγιείς όσο και οι άνδρες, αλλά πολύ μακριά από αυτούς σε θέματα λήψης αποφάσεων,» είπε η Saadia Zahidi του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Η έκθεση αναφέρει ότι οι ανισότητες σε αυτές τις χώρες είναι τόσο μεγάλες ώστε να θέτει τις γυναίκες σε οικονομικά μειονεκτική θέση. «Η ανταγωνιστικότητα ενός κράτους εξαρτάται σημαντικά από το εάν και το πώς μορφώνει και αξιοποιεί το γυναικείο ταλέντο. Για να αγγίξει το βέλτιστο της ανταγωνιστικότητας και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της, η κάθε χώρα θα πρέπει να αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων.

N.Y Times



Αφήστε μια απάντηση