Των φρονίμων τα παιδιά……έχουν πάντα κουμπαρά!

 

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης σήμερα  31 Οκτωβρίου, και  έγινε αφορμή να ασχοληθούμε στο νηπιαγωγείο μας με τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της  αποταμίευσης τόσο για το ατομικό καλό όσο και για το καλό της κοινωνίας!Στο τέλος βάψαμε και  στολίσαμε  τους κουμπαράδες μας και να το αποτέλεσμα!

DSCN0126DSCN0127

DSCN0124DSCN0125DSCN0113DSCN0111DSCN0123

 

Ο κύκλος και το τρίγωνο καυγαδίζουν!

8756225-geometric-shapes--black-and-white-cartoon-illustration-vector1

                                                           Ο κύκλος και το τρίγωνο καυγαδίζουν

Μια φορά κι ένα καιρό συναντήθηκαν σε μια πλατεία ο κύκλος και το τρίγωνο. Κοιτά ο   ένας τον άλλον με πολύ περιέργεια και ξαφνικά έβαλαν κι οι δυο μαζί τα γέλια.

  -Χα, χα, χα, καλέ τι περίεργο σχήμα είσαι συ; Σίγουρα δεν μπορείς να κυλήσεις. Χα,  χα,είπε ο κύκλος.

– Χα, χα, χα, Το ίδιο περίεργο σχήμα είσαι κι εσύ, αφού δεν μπορείς να σταματήσεις, χα, χα είπε γελώντας και το τρίγωνο.

-Για σταμάτα τα γέλια σε παρακαλώ, αγρίεψε τώρα ο κύκλος. Ξέρεις τι πολλά πράγματα μπορώ να κάνω εγώ;

     -Αλήθεια τι μπορείς; Τι μπορείς; Για δείξε μου;
  0 κύκλος τότε κοίταξε γύρω του, είδε εκεί κοντά ένα ποδήλατο χωρίς τον ένα του

τροχό και τσουπ, έτρεξε, μπήκε στη θέση του και το ποδήλατο άρχισε να κυλάει.

  -Κούκου! φώναξε ο κύκλος στο τρίγωνο καθώς κυλούσε. Βλέπεις εγώ τι μπορώ να κά­νω;

    Εσύ τι μπορείς; Τι;

    -Τώρα θα δεις είπε το τρίγωνο και τσουπ, σκαρφάλωσε στη σκεπή ενός σπιτιού και την

       έκανε τριγωνική. Πραγματικά, το σπίτι αμέσως έγινε πιο ωραίο.

-Κούκου κούκου! είδες τι μπορώ να κάνω εγώ, φώναξε από ψηλά. Ομόρφυνα το

       σπίτι  κι  όχι μόνο αυτό. Το προφυλάσσω από την υγρασία, γιατί τα νερά και τα χιόνια    

       το χειμώνα θα γλιστρούν και θα φεύγουν γρήγορα.

     Ο κύκλος τότε ντράπηκε λιγάκι, αλλά θέλησε να δείξει στο τρίγωνο και τι άλλο μπορεί       να κάνει.

–       Ναι, ναι, έχεις δίκιο. Είναι πολύ ωραίο το σπίτι. Κοίτα όμως τι άλλο μπορώ να γίνω!
Και τσουπ, ανέβηκε επάνω στο καμπαναριό της εκκλησίας, που ήταν στη πλατεία και έγινε
ένα μεγάλο στρογγυλό ρολόϊ κι άρχισε να χτυπά τις ώρες 1, 2, 3, 4. Τότε και το τρίγωνο
έτρεξε, ανέβηκε κι αυτό στο καμπαναριό, έγινε καμπάνα κι άρχισε να χτυπά. Νταν-νταν-
ντιν-ντον, νταν.

 Όταν όμως σταμάτησαν ο ένας να μετρά κι ο άλλος να χτυπά, άκουσαν κάτω στην πλατεία ένα παιδί να κλαίει.

       -Γιατί κλαις; Το ρωτούσε η γιαγιά του.

 –     Γιατί δεν έχω κανένα παιγνίδι να παίξω κι ούτε ένα αποκριάτικο καπέλο να πάω στη γιορτή! .

  Κοιτάχτηκαν τότε με αγάπη ο κύκλος και το τρίγωνο και τσουπ, πήδησαν κάτω και νάσου. Ο κύκλος έγινε μια μπάλα όμορφη κι είπε στο παιδάκι:

      -Έλα-έλα, μην κλαις. Πάρε εμένα να παίζεις.

Και το τρίγωνο τσουπ, έγινε καπέλο του Πιερότου και κάθισε στο κεφάλι του.

— Τι ωραίος Πιερότος που είσαι!!

-Ευχαριστώ, ευχαριστώ, είπε το παιδάκι κι έφυγε για το σπίτι του γελαστό-γελαστό.

To κείμενο είναι από το βιβλίο της Ειρήνης Γενειατάκη Αρβανιτίδη

“Από της χαράς τη χώρα”

shapes_circles_trianglestrigno

 

 



 

 

 

 

Eμπρός ένα δυο προσοχή!

Την Παρασκευή 25 Οκτώβρη γιορτάσαμε κι εμείς την επέτειο του ΟΧΙ!Διαβάσαμε την πάντα επίκαιρη Ειρήνη του ΑΡΙΣΤΟΦΆΝΗ και κουβεντιάσαμε για τα μηνύματα που τόσο εύστοχα περνάει ο σπουδαίος αυτός αρχαίος ποιητής!Ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής

και τραγουδήσαμε επετειακά και τραγούδια που τόσο όμορφα είχε αποδώσει η σπουδαία Σοφία Βέμπο!

Στο τέλος κρατώντας τα σημαιάκια που φτιάξαμε με τα χεράκια μας βγήκαμε στην αυλή και παρελάσαμε καμαρωτά !Οι γονείς μας μας χειροκροτούσαν συνεχώς και μας καμάρωναν.Αποχαιρετήσαμε με τον Εθνικό μας ύμνο!

DSCN0100 DSCN0099 DSCN0098 DSCN0097 DSCN0095 DSCN0093 DSCN0092 DSCN0083

Βημάτων συνέχεια…..Διατηρώ την προσοχή μου.

                  

paidia prosilvsh

                                          4η Επιστολή

      Αγαπητοί Γονείς,

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ώρας του Προγράμματος, μάθαμε πώς να αφιερώνουμε την προσοχή μας και ταυτόχρονα να αγνοούμε τους περισπασμούς. Είναι σημαντικό για τα παιδιά, όχι μόνο να καταλάβουν τη σημασία που έχει να ακούν και να απαντούν σε αυτό που λέει. κάποιος, αλλά και να προσπαθούν να διατηρούν την προσοχή τους και να συνεχίζουν μια δραστηριότητα, ακόμη και όταν υπάρχουν περισπασμοί.

Στο σχολείο κάναμε παιχνίδια ρόλων, στα οποία κάθε παιδί προσπαθούσε να κρατήσει συγκε­ντρωμένη την προσοχή του στη συζήτηση την ώρα που κάποιο άλλο προσπαθούσε να του την αποσπάσει.

Τέτοιου είδους παιχνίδια μπορείτε να κάνετε και εσείς στο σπίτι σας κάποια στιγμή που θέλετε να περάσετε ευχάριστα λίγο χρόνο με το παιδί σας ή που χρειάζεται να περιμένετε για κάτι.

Επίσης, κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να υπόκειται σε περισπασμό και να προσπαθεί να τον αγνοήσει, ενισχύστε το λεκτικά, αναφέροντας το περιστατικό: «Μπράβο σου που προσπαθείς να διατηρήσεις την προσοχή σου την ώρα που     (αναφέρετε τι συμβαίνει)».

Εξίσου σημαντικό είναι να αφιερώνετε και εσείς με τη σειρά σας την αμέριστη προσοχή σας στο παιδί σας, κάθε φορά που τη χρειάζεται. Εάν τη στιγμή που επιζητά την προσοχή σας είστε απασχολημένος/η, πείτε του απλά: «Επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σε ακούσω με προσοχή. γιατί κάνω      .………, θέλεις να το συζητήσουμε σε(10 λεπτά ή όποιο σύντομο χρονικό διάστημα κρίνετε ότι θα μπορείτε);» Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρήσετε το λόγο σας, καθώς, δεν είναι σωστό να ζητάτε από εκείνο να σας ακούει προσεκτικά κάθε φορά που του λέτε κάτι, εάν δεν κάνετε και εσείς το ίδιο.

Ακούστε το παιδί σας προσεκτικά, χωρίς να το διακόπτετε ή να διορθώνετε τυχόν γραμματικά ή συντακτικά του λάθη (φροντίστε μόνο να χρησιμοποιείτε εσείς σωστά τη γλώσσα, όταν του μιλάτε). Και βέβαια, πρέπει να δείχνετε ότι το ακούτε προσεκτικά όχι μόνο με τα λόγια σας και τα σχόλια σας, αλλά και με τη στάση σας. Εάν άλλα λέτε με τα λόγια και άλλα με τη γλώσσα του σώματος σας, τότε το παιδί παίρνει αντιφατικά μηνύματα. Τέτοια παραδείγματα αρνητικής επι­κοινωνίας, είναι όταν:

► Το αγγίζετε σπάνια, ή γενικά αποφεύγετε το άγγιγμα.

► Το πρόσωπο σας έχει αρνητική έκφραση ή μορφασμούς.

► Είστε απομακρυσμένοι από το παιδί και δεν του δίνετε την προσοχή σας.

► Αποφεύγετε το κοίταγμα στα μάτια και έχετε το βλέμμα στραμμένο αλλού.

► Γέρνετε μακριά του ή το σώμα σας είναι σφιγμένο.

► Χρησιμοποιείτε χειρονομίες που δείχνουν θυμό.

Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε το ενδιαφέρον σας, όταν το παιδί θέλει να σας πει κάτι που το προβλημάτισε, είναι:

►    Να του εκφράσετε με λόγια το συναίσθημα που βλέπετε να έχει. Για παράδειγμα, «Βλέπω ότι αισθάνεσαι κάπως λυπημένος/η αυτή τη στιγμή».

 

►      Να του εκφράσετε με  δικά σας λόγια αυτό που καταλάβατε ότι σας είπε. Για παράδειγμα,

«Α! εσύ προσπάθησες να παίξεις με τον /την…   αλλά  εκείνος/η δεν ήθελε εκείνη τη στιγμή».

►  Να του δείξετε ότι κατανοήσατε πραγματικά το συναίσθημά του. Για παράδειγμα. «Αχ! πρέπει να αισθάνθηκες πολύ λυπημένος /η».

►  Να του δείξετε ότι εκτιμήσατε το γεγονός ότι μοιράστηκε το πρόβλημά του μαζί σας. Για παράδειγμα. «Πάντως, έκανες πολύ καλά που μου το είπες. Θέλω να μου μιλάς για τα προβλήματα που σε απασχολούν».

►  Να αποφύγετε το κήρυγμα και να του δώσετε την ευκαιρία να εκφράσει τη δική του γνώ­μη.

Σας παρακαλώ ενημερώστε με αν έχετε απορίες, σχόλια ή παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα αυτό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα του Προγράμματος.

                                                   Με εκτίμηση

 

                                                     Η Νηπιαγωγός

 

 

Περνούν τα ευζωνάκια!

Περνούν τα ευζωνάκια           

ένα δύο ,ένα δυό                                ,

περνούν και τα ναυτάκια

ένα δύο ένα δυό.

Να πάρουν την Ελλάδα

ήρθανε οι Ιταλοί

να πάρουν την Ελλάδα

ήρθανε οι Γερμανοί.

Μα εμείς τους είπαμε ΟΧΙ

δεν παίρνετε τη γη!

Μα εμείς τους είπαμε ΟΧΙ

δεν παίρνετε τη γη!                                                                          

 DSCN0069

 

DSCN0067                                                          DSCN0075       

DSCN0076    DSCN0068DSCN0075

DSCN0077


21102013415

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σεισμός……

Πραγματοποιήσαμε σήμερα και εμείς  στο νηπιαγωγείο μας την καθιερωμένη άσκηση σεισμικού κινδύνου!Μία διαδικασία άκρως απαραίτητη σε μια σεισμογενή χώρα όπως η πατρίδα μας!Συγκεντρώσαμε όλα τα παιδιά μαζί και παρακολουθήσαμε το παρακάτω video στον υπολογιστή.

Στη συνέχεια είδαμε ένα πολύ ενδιαφέρον αρχείο power point  με τίτλο “τι κάνω σε περίπτωση σεισμού” και συζητήσαμε για το σεισμό ,  τις απορίες που έχουν γι’ αυτό το φυσικό φαινόμενο  και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας συμβεί!

Δείτε το στο slideshare.net

Αφού τελειώσαμε με το θεωρητικό κομμάτι ώρα για δράση!Ορίσαμε τους κανόνες που θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε αν γίνει σεισμός!Οι κυρίες λένε δυνατά τη λέξη σεισμός!Τα χεράκια στο κεφάλι και με το άκουσμα της σφυρίχτρας η κάθε ομάδα κάτω από το τραπεζάκι της!Όταν σταματήσει ο σεισμός χτυπάει το κουδούνι και η καθε τάξη το τρενάκι της !Βγαίνουμε έξω στην αυλή με τη σειρά του το κάθε τμήμα!Καθόμαστε ήσυχα στο σημείο της αυλής που έχουμε ορίσει και οι κυρίες μετρούν τα παιδιά και ελέγχουν αν είναι όλοι καλά!Η άσκηση έλαβε τέλος και νιώθουμε  πολύ περήφανοι που τη φέραμε εις πέρας με επιτυχία!

Γιορτάζει η πατρίδα!

 

 

παρελαση

Την Παρασκευή  25 Οκτώβρη 2013  από τις 8.00 π.μ ως τις 9.30 π.μ θα γίνει η στο νηπιαγωγείο μας η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.Τα παιδιά θα έρθουν ντυμένα με άσπρο  ή γαλάζιο  μπλουζάκι και μπλε παντελόνι ή ή φούστα! Μετά το τέλος της γιορτής  θα βγούμε  στην αυλή να παρελάσουμε!

Bήματα για τη ζωή -Αφίσα!

Έχοντας προχωρήσει στο πρόγραμμά μας φτιάξαμε σήμερα και την αφίσα μας!Τα παιδιά ζωγράφισαν ,έκοψαν και κόλλησαν και να το αποτέλεσμα!
DSCN0043DSCN0042AFISA VIMATA

 Αφού τελειώσαμε κάναμε και την απαραίτητη κλήρωση για το βοηθό αστέρι της επόμενης εβδομάδας που θα είναι η Χριστίνα!Η Ιωάννα μας η βοηθός αυτής της εβδομάδας αρρώστησε και θα πάρει το βραβείο της και τις φιλοφρονήσεις τη Δευτέρα!Περαστικά Ιωάννα!

 

DSCN0049

 

Σε μια ρόγα από σταφύλι…….

DSCN0017 DSCN0018 DSCN0019

 

Χθες Τρίτη 15 Οκτώβρη φτιάξαμε και το αγαπημένο μας φθινοπωρινό φρούτο το σταφυλάκι και θυμηθήκαμε το παλιό μελωδικό τραγουδάκι σε μια ρόγα από σταφύλι…….

Συμβόλαιο…….

DSCN0015DSCN0016

 

Σήμερα γράψαμε και υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους κανόνες της τάξης μας!Τα παιδιά υποσχέθηκαν ότι θα τους τηρούν και θα “τιμούν” το συμβόλαιο όπως είπε ένα κοριτσάκι!