«Νευρωνικά Δίκτυα του Εγκεφάλου και βελτιώσεις της Βιωματικής Επικοινωνιακής Μάθησης (ΒΕΜ) για τα προσχολικά παιδιά» ήταν το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε σήμερα το απόγευμα στο εκπαιδευτικό σεμινάριο νηπιαγωγών με zoom.
Ευχαριστούμε την κα Ε. Βαλιάντζα-Αφτιά
Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος και Νηπιαγωγός
π. Επισκέπτρια Καθηγήτρια με εντολή διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ερευνήτρια Παιδαγωγικής στο ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ για την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση.
Το σεμινάριο περιελάμβανε τα εξής:
(α) Θεωρητική ανάπτυξη της Δομής και Λειτουργίας του Υγιούς ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως έχει γίνει γνωστή από έρευνες των Νευροεπιστημών των τελευταίων 10-ετιών του 21ου
αιώνα, δεδομένου ότι μόνον από το 2000 και μέχρι σήμερα έχουμε νέες εξελιγμένες απεικονιστικές μη επεμβατικές τεχνολογίες ανίχνευσης του εγκεφάλου.
Έμφαση δόθηκε στα εννέα(9) γνωστά μέχρι σήμερα Νευρωνικά Δίκτυα του εγκεφάλου.
(β) Παροχή ενδεικτικού παιδαγωγικού υλικού για παιχνίδια στα πλαίσια εφαρμογής της Βιωματικής
Επικοινωνιακής Μάθησης (ΒΕΜ) στην Τάξη και στην Φύση, με τρόπο που να αξιοποιεί την διδασκόμενη γνώση.
(γ) Διαδραστική συζήτηση με τις Νηπιαγωγούς, για επίλυση αποριών και αξιολόγηση των σχετικών κάθε φορά εφαρμογών στην Τάξη και στην Φύση.
Το θεωρητικό περιεχόμενο του σεμιναρίου βασίζεται σε σχετική μεταδιδακτορική Παιδαγωγική έρευνα της διδάσκουσας, υπό την εποπτεία του ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ (2009-2012), ενώ οι πρακτικές ασκήσεις εφαρμογής στην επί επταετία (7-ετία) από την διδάσκουσα εφαρμογή των σχετικών βελτιώσεων σε μεγάλο ιδιωτικό παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο (δυναμικότητας 220 παιδιών) στην Πετρούπολη της Δυτικής Αττικής (2012- 2019), και σε 54 εφαρμογές μαθήματος στην Φύση σε πάρκα και άλση της Αττικής.
Τέλος ευχαριστούμε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για το αμέριστο ενδιαφέρον τους.