Το εργαστήριο της ενότητας «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» (Υποθεματική: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση) για τη Γ’ τάξη βασίστηκε στο «Ασφαλές Άγγιγμα», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης για την Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά νηπιαγωγείου έως τρίτης δημοτικού και πλαισιώθηκε από επιπλέον δραστηριότητες που αφορούν την σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τα έμφυλα στερεότυπα. Ενδεικτικά:
- Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, τα παιδιά της Γ’ και Δ’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ρόδου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Μπορείτε να δείτε τη σχετική δημοσίευση εδώ.
- Δόθηκαν εικόνες ατόμων σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές φάσεις που έχουν σχέση με την ηλικία των παιδιών, π.χ. εικόνες αγοριού και κοριτσιού σε βρεφική ηλικία- σε ηλικία Δ΄ δημοτικού (9-10 χρονών) και σε εφηβική ηλικία (13-16 χρονών). Τα παιδιά παρατήρησαν, σκέφτηκαν και ανέφεραν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, στα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τα ενδιαφέροντά τους με την πάροδο του χρόνου και εξέφρασαν συναισθήματα και απορίες.
- Τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας με θέμα την υγιεινή και προστασία του σώματός τους. Εισήχθη ο όρος «ιδιωτικά μέρη του σώματος» και συζητήθηκε η σημασία της προστασίας τους.
- Επικεντρωθήκαμε στην έννοια «Ασφαλές άγγιγμα» για την προστασία από την κακοποίηση με αφορμή το ταινιάκι «Κίκο και το χέρι». Έγινε, μέσα από φύλλα εργασίας επεξεργασία των εξής θεμάτων: Η διαφορά μεταξύ ασφαλών και ΟΧΙ-ασφαλών αγγιγμάτων, τι να κάνουν τα παιδιά όταν δεχτούν ένα ΟΧΙ-ασφαλές άγγιγμα ή αισθανθούν περίεργα, μπερδεμένα ή ΟΧΙ-ασφαλή από τη συμπεριφορά κάποιου ενήλικα, δε φταίει ΠΟΤΕ το παιδί για την κακοποίηση, η διαφορά μεταξύ μυστικού και έκπληξης, η σημασία ύπαρξης ενός δικτύου ασφάλειάς τους, αποτελούμενου από ενήλικες που μπορούν να απευθυνθούν όποτε νιώσουν άβολα ή κινδυνεύουν τα ίδια ή οι φίλοι τους, τα τέσσερα εργαλεία ασφαλείας (Εμπιστεύομαι τα συναισθήματά μου- Λέω όχι- Φεύγω μακριά – Μιλάω σε κάποιον μεγάλο που εμπιστεύομαι).
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα για ένα πολύ σημαντικό θέμα που απαιτεί γνώση και κατάκτηση εργαλείων διαχείρισης.