4η Επιμορφωτική Συνάντηση Comenius

Η 4η Επιμορφωτική Συνάντηση Comenius στα πλαίσια του προγράμματος “Landmarks and Monuments”,  πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18-21 Απριλίου 2013 και οργανώθηκε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου. Συμμετείχαν 20 εκπαιδευτικοί από τις 6 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).

Την Πέμπτη 18 Απριλίου οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί έκαναν περιήγηση στα μνημεία της πόλης με ξεναγούς τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου. Οι μαθητές με  δρώμενα και τραγούδια ζωντάνεψαν την ιστορία των μνημείων και πρόσφεραν πολύ όμορφες και συγκινητικές στιγμές. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Γ. Ποδιώτης, τους καλωσόρισε στη Θεσσαλονίκη και τους ευχήθηκε καλή διαμονή. Εκπρόσωπος των μαθητών παρέδωσε για τον Υπουργό ένα πόστερ σχετικό με την επιστροφή των “Μαγεμένων”, των αγαλμάτων που κλάπηκαν από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην άνω πόλη και τα κάστρα της Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου. Στην είσοδο του διδακτηρίου τους περίμεναν οι μαθητές να τους προϋπαντήσουν με ένα τραγούδι και ένα κλαδάκι πασχαλιάς. Μετά από αυτό οι εκπαιδευτικοί οδηγήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν ετοιμάσει μια εκδήλωση με μουσική, τραγούδια και χορούς. Τους φιλοξενούμενους καλωσόρισε ο Διευθυντής του 1ου Δ.Σ. Βουδρισλής Νικόλαος, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό η Δημοτικός Σύμβουλος κα Ι. Τσιρά, εκ μέρους του Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κ. Μαντάς.  Αμέσως μετά  προβλήθηκε ένα βίντεο με αντιπροσωπευτικά , τραγούδια και χορούς από κάθε χώρα και ένα μικρό βίντεο αφιέρωμα στις προηγούμενες επιμορφωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στη Σουηδία. Στο τέλος του αφιερώματος μαθητές πρόσφεραν ένα φυτό ελιάς σε κάθε συντονιστή ως σύμβολο ειρήνης και σοφίας.

Αμέσως μετά ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί,  και μια εξαιρετική παράσταση μαύρου θέατρου με θέμα την αφή της Ολυμπιακής φλόγας από τη Δ΄2  τάξη.   Τέλος τραγούδησε   η χορωδία του σχολείου μας  χαρίζοντας σε όλους υπέροχες μελωδίες. Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα και την ποικιλία των μαθητικών παρουσιάσεων δεν σταματούσαν να συγχαίρουν τους μαθητές.  Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις τάξεις, συνομίλησαν με τους μαθητές, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και είδαν τις εργασίες που είχαν κάνει. Αλλά και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψη αυτή και ήταν χαρούμενοι γιατί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να ρωτήσουν και να μάθουν για τα άλλα σχολεία που συνεργαζόμαστε και να επικοινωνήσουν χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους στα αγγλικά ή στα γερμανικά. Όταν σκόλασαν οι μαθητές ακολούθησε συνεδρίαση όπου συζητήθηκαν θέματα  σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του προγράμματος και προγραμματισμός επιμέρους δραστηριοτήτων. Αργά το μεσημέρι ακολούθησε γεύμα στο σχολείο που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί.
Το βράδυ οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης καλεσμένοι του Διοικητή του Γ’ Σώματος. Τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Στρατηγού, Σμήναρχος Σιδηρόπουλος Σταύρος  και συζήτησε μαζί τους  κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε στην αίθουσα του στρατηγού.

Το Σάββατο επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας με τους Βασιλικούς Τάφους, το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου και την παραλία της Κατερίνης.

Περισσότερες φωτογραφίες