Μια ανοικειωτική ιστορία για τη δημοκρατία

democracy means«Η κυρία Δημοκρατία είναι μια πολύ ηλικιωμένη και αξιοπρεπής κυρία που επισκέπτεται το σπίτι μας κάθε Σάββατο. Ανυπομονούμε να έρθει, γιατί όταν έρχεται το σπίτι μας γίνεται καλύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι δε βριζόμαστε μεταξύ μας, ο μπαμπάς δε φωνάζει στη μαμά και όλοι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, όσο διαρκεί η επίσκεψή της.

Καθόμαστε στο τραπέζι και τρώμε με αξιοπρεπή και ήρεμο τρόπο. Συζητάμε διάφορα θέματα και ακούμε τον ομιλητή με σεβασμό. Δίνουμε σημασία ακόμη και στις λεξούλες του μωρού μας, του Γιάννη.

Η κυρία Δημοκρατία δεν τρώει, ούτε πίνει στο τραπέζι. Χαμογελάει μόνο και όταν το γεύμα τελειώνει, σηκώνεται όρθια και λέει: «Το επόμενο Σαββατοκύριακο λοιπόν! Και μην ξεχνάτε: ταhappy-family δικαιώματά σας τελειώνουν εκεί που αρχίζουν των αλλονών!»

Αφού φύγει, λειτουργούμε με πολύ δημοκρατικό τρόπο για κανα δυο μέρες. Νομίζω ότι η κυρία Δημοκρατία θα ΄πρεπε να επισκέπτεται το σπίτι μας πιο συχνά…..»

Σκέψεις για τη δημοκρατία :

  • Δημοκρατία σημαίνει να συμμετέχεις στα κοινά.
  • Δημοκρατία σημαίνει ότι κάθε πολίτης είναι ίσος με τους άλλους μπροστά στο νόμο.
  • Δημοκρατία σημαίνει ότι η συνείδηση πρέπει να κυριαρχεί στα άγρια ένστικτα και την παρορμητικότητα.
  • Η δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα πολίτευμα αλλά μία κατάσταση τόσο φυσική όσο και ο αέρας που αναπνέουμε. Χωρίς αυτήν, αισθανόμαστε ανασφαλείς, ανολοκλήρωτοι και δυστυχισμένοι.
  • Δε θα ΄πρεπε ποτέ να εμπιστευόμαστε ανθρώπους που στο όνομα της δημοκρατίας, θέλουν να κυβερνούν τις ζωές, τις ελευθερίες και τις περιουσίες μας.
  • Η δημοκρατία είναι τόσο ευαίσθητη, που πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα.
  • Η δημοκρατία εφευρέθηκε πριν πολύ καιρό για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και ευκολότερη. Η λέξη δημοκρατία «βγαίνει» από το «δήμος + κρατώ» που σημαίνει ότι η εξουσία είναι στα χέρια του λαού.

Οι μαθητές και ο δάσκαλος της Ε2 τάξης

(Το άρθρο γράφτηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιούμε. Δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο 2ο Newsletter που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο και ήταν αφιερωμένο στη Δημοκρατία. Διαβάστε το ενημερωτικό Δελτίο στον παρακάτω σύνδεσμο Newsletter Democracy)

Ε2