Μια αφ' υψηλού άποψη

Το 49ο Γυμνάσιο Αθήνας ιδρύθηκε το 1978 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στεγαζόταν στα μάλλον ανεπαρκή κτίρια της σχολής «Ήφαιστος»  μερικά τετράγωνα μακριά από τη σημερινή του θέση. Κατόπιν μετακόμισε στο σημερινό κτίριο όπου όμως συστεγαζόταν για κάποια χρόνια με το Λύκειο και ως εκ τούτου λειτουργούσε σε εναλλακτική βάρδια, πρωί – απόγευμα. Κάποια στιγμή, επιτέλους, το Λύκειο απέκτησε δικό του κτίριο και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Το κτίριο του σχολείου μας, είναι σχετικά σύγχρονο, και αρκετά καλοδιατηρημένο, αν και με κάποιες σοβαρές κατασκευαστικές αβλεψίες. Για παράδειγμα δεν υπήρξε πρόβλεψη ούτε για Εργαστήρια (Πληροφορικής – Τεχνολογίας και Φυσικής-Χημείας) ούτε για αίθουσες Ξένων Γλωσσών ή για Σχολική Βιβλιοθήκη. Το σχολείο βρίσκεται  στην οδό Τσούντα κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού «Αγ. Ελευθέριος» στα Πατήσια.

Στο Γυμνάσιό μας λειτουργούν εννέα τμήματα, τρία στην  Α’, τρία στην Β’ και τρία στην Γ’ γυμνασίου. Διδάσκονται τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Διδάσκονται ακόμα τα μαθήματα της Πληροφορικής (από το 2002) και της Τεχνολογίας.

Υπάρχουν εργαστήρια Φυσικής – Χημείας και Πληροφορικής καθώς και… αυτοσχέδια Αίθουσα Ξένων Γλωσσών η οποία προκύπτει από τον (όχι μόνιμο) χωρισμό της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στα δύο. Παρ’ όλα αυτά η «Αίθουσα» Ξένων Γλωσσών διαθέτει αρκετά οπτικοακουστικά μέσα (βιντεοπροβολέα, cd-player, dvd-player κλπ) και έναν υπολογιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο, τα οποία συμπληρώνουν και  βελτιώνουν τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών σε μεγάλο βαθμό.

Στο σχολείο λειτουργεί επίσης Δανειστική Βιβλιοθήκη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η οποία όμως λόγω έλλειψης αιθουσών φιλοξενείται στο Γραφείο καθηγητών.

Περισσότερα θα βρείτε στο Δικτυακό Τόπο του σχολείου αν κάνετε κλίκ εδώ