Οδηγίες και βοηθητικό υλικό.

Εδώ θα καταγράφουμε διάφορες οδηγίες και θα δίνουμε βοηθητικό υλικό για δραστηριότητες στην Ενότητα της Επεξεργασίας Κειμένου.Δραστηριότητα: Δημιουργία Πρόσκλησης.

Πολλές φορές χρειαζόμαστε προσκλήσεις για διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου τις οποιες και δημιουργούν οι μαθητές στο εργαστήριο της πληροφορικής. Ακολουθούν τα βήματα για τη δημιουργία πρόσκλησης.

Πρόσκληση
(Φτιάχτηκε από την α’ τάξη στο μάθημα)

Α’ επίπεδο

 1. Με το  πρόγραμμα του κειμενογράφου που χρησιμοποιείτε (εδώ οι οδηγίες είναι για το MS Office Word 2003) – πληκτρολογείστε το κείμενο της πρόσκλησης που βλέπετε στη σελίδα 66 του βιβλίου προσαρμόζοντάς το στα δικά σας στοιχεία, στη δική σας περίσταση.
  Προσοχή: Δεν θα κάνετε κάποια ρύθμιση, μόνο θα αλλάζετε γραμμή στο τέλος τίτλου / ων ή στο τέλος παραγράφου.
 2. Κάντε τις μορφοποιήσεις που θέλετε, δώστε προσοχή να ξεχωρίζει ο τίτλος καθώς και το γεγονός με την ημερομηνία.  (Διαφορετικό χρώμα γραμματοσειράς και έντονη γραφή είναι αρκετές μορφοποιήσεις για να το πετύχετε.)
 3. Βάλτε τον δρομέα στο σημείο που θέλετε και κάντε «Εισαγωγή» – «Εικόνα» – «από αρχείο», αν έχετε κάποια στον υπολογιστή σας ή από «έτοιμες εικόνες clipart» χρησιμοποιώντας λέξη κλειδί σχετική με τη γιορτή σας (εμείς χρησιμοποίησαμε τη λέξη «Απόκριες» ) και ολοκληρώστε την εισαγωγή.  Η εικόνα είναι στο σημείο του δρομέα.
 4. Αποθηκεύστε και εκτυπώστε την πρόσκλησή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο χοντρό χαρτόνι για καλύτερο αποτέλεσμα.

Β’  Επίπεδο

 1. Κάντε επιπλέον ρυθμίσεις στην εικόνα σας χρησιμοποιώντας τα εργαλεία στην γραμμή εργαλείων εικόνας.
  • Μπορείτε να μεταφέρετε την εικόνα στο φόντο, διαμέσου του κειμένου ή πίσω από το κείμενο
  • Μπορείτε να διαλέξετε να γίνει σαν υδατογράφημα ή να ρυθμίσετε φωτεινότητα αντίθεση κτλ.
 2. Προσθέστε περίγραμμα στην πρόσκλησή σας από το μενού «Προβολή – Περιγράμματα και σκίαση»
  • Το περίγραμμα μπορεί να είναι γραμμή ή γραφικό με διάφορες ρυθμίσεις. Πειραματιστείτε με τις διάφορες επιλογές του παράθυρου.

Περιμένουμε να δούμε τις προσκλήσεις που φτιάξατε για κάποια γιορτή σας! Αναρτήστε τις στο ιστολόγιο!! Αν έχετε απορία (καθώς μπορούν να γίνουν πολλές πολλές ακόμη μορφοποιήσεις ή ρυθμίσεις) αφήστε σχόλιο.

Από το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
Χριστίνα Τσομώκου