Πολλά είναι τα εμπόδια και οι δυσκολίες για τις εταιρείες που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τα βήματα της Amazon στην αγορά των e-books, κυρίως στην Ευρώπη, όπως αναλύουν ειδικοί στο πλαίσιο της CeBIT.
Οι e-readers είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα στη φετινή έκθεση, με πληθώρα νέων μοντέλων να ανταγωνίζονται το χρονικό πλεονέκτημα της Amazon στην αγορά. Η εταιρεία κυκλοφόρησε το δεύτερο μοντέλο της σειράς Kindle πριν από ένα περίπου μήνα, η υποδοχή του ωστόσο στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε μάλλον χλιαρή, κυρίως εξαιτίας της αργής αφομοίωσης τέτοιων προϊόντων από τους Ευρωπαίους, σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία. Αυτό βέβαια δεν έχει εμποδίσει εταιρείες όπως η Sony αλλά και άλλες μικρότερες να διεκδικούν τα δικά τους μερίδια αγοράς, με νέα, εύχρηστα μοντέλα, θέλοντας να κινήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Το Amazon «άνοιξε τον δρόμο», αναφέρει ο Αντρέας Στάινχαζουζερ, εκπρόσωπος εταιρείας που έχει κατασκευάσει τον txtr, έναν e-reader με μικρές διαστάσεις και την καθαρότητα οθόνης ενός iPod. Όπως το Kindle, το txtr χρησιμοποιεί τα τηλεφωνικά δίκτυα για να δώσει πρόσβαση σε μια εικονική βιβλιοθήκη όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν e-books.
Συσκευές όπως το txtr κοστολογούνται πολύ φθηνότερα από ένα laptop, ενώ η ποιότητα της οθόνης τους επιτρέπει την ανάγνωση ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με δυνατό φωτισμό και ήλιο. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα ψηφιακών εκδόσεων, Ραλφ Αλκεμπρέχεν, το αμερικανικό μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς κάποιες τροποποιήσεις. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αμερικανική εκδοτική αγορά αποτελείται από λίγους μεγάλους οίκους, που σημαίνει στην ουσία λιγότερες συμφωνίες, μεγαλύτερο όγκο περιεχόμενου διαθέσιμο από κάθε οίκο για ψηφιοποίηση.
Στην Ευρώπη, ο τομέας είναι περισσότερο κατακερματισμένος, τόσο μεταξύ κρατών όσο και μικρών εκδοτικών οίκων. Επιπρόσθετα, οι χρεώσεις περιαγωγής καθιστούν το κατέβασμα ενός e-book ακριβή υπόθεση για οποιονδήποτε περνά τα σύνορα της χώρας του. Ταυτόχρονα, ο εμπλουτισμός της αγοράς με νέους e-readers όπως το txtr, το BeBook και το eSlick είναι «περισσότερο κατάρα παρά ευχή», εξηγεί ο Αλκεμπρέχεν, καθώς φαίνεται να μπερδεύει τους ήδη ανεπαρκώς ενημερωμένους καταναλωτές.
Η εξέλιξη προς τα ψηφιακά βιβλία είναι «αναπόφευκτη» σύμφωνα με τον Αλκεμπρέχεν, αν και πάντοτε θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τα παραδοσιακά βιβλία. Υπολογίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών θα εστιαστεί στις επιστημονικές εκδόσεις και τους οδηγούς τσέπης, ενώ δεν αποκλείει την ανάπτυξη των βιβλίων σε επεισόδια, «όπου ο χρήστης θα διαβάζει το τελευταίο επεισόδιο καθ’ όδον προς τη δουλειά μέσα στο μετρό, ή στην παραλία».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.