Οκτ 31 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Αέριο των κλούβιων αβγών ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Κάτω από: ΥΓΕΙΑ

Το αέριο στο οποίο οφείλεται η δυσοσμία των κλούβιων αβγών, αλλά και των… εκπομπών του ανθρώπινου εντέρου, παράγεται και από κύτταρα των αγγείων ως ρυθμιστής της πίεσης του αίματος. Έρευνα σε ποντίκια που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science δείχνει ότι το υδρόθειο χαλαρώνει τους λείους μυς των αγγείων και μειώνει έτσι την αρτηριακή πίεση. Είναι μια παράξενη διαπίστωση, δεδομένου ότι το υδρόθειο (H2S) δεν είναι μόνο δύσοσμο αλλά και τοξικό και μπορεί να γίνει θανατηφόρο σε υψηλές δόσεις. Η τελευταία ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες έρευνες, που έδειχναν ότι το αέριο προκαλεί σε πειραματόζωα μια κατάσταση που θυμίζει χειμερία νάρκη. Στη νέα μελέτη, ο Δρ Σόλομον Σνάιντερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς εργάστηκε με ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην παράγουν το ένζυμο CSE, για το οποίο είχαν συσσωρευτεί ενδείξεις ότι ευθύνεται για την παραγωγή υδρόθειου. Τα πειραματόζωα έπασχαν από υπέρταση. Οι ερευνητές απέκλεισαν άλλες αιτίες για την υψηλή πίεση των ποντικών και έδειξαν ότι οι λείοι μύες των αγγείων τους είχαν ιδιαίτερα περιορισμένη ικανότητα χαλάρωσης. Το υδρόθειο, όμως, δεν είναι το μόνο αέριο που παράγεται στα αγγεία και συμμετέχει στη ρύθμιση της πίεσης. Το ίδιο ισχύει και για το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένους ασθενείς με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών για την αντιμετώπιση των κρίσεων στηθάγχης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το υδρόθειο, που παράγεται στο ενδοθήλιο των αγγείων, δηλαδή στην εσωτερική τους επένδυση, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για εναλλακτικές θεραπείες. Σκοπεύουν επίσης να μελετήσουν τον πιθανό ρόλο του στην αρτηριοσκλήρυνση και την καρδιακή ανεπάρκεια. Πάντως το υδρόθειο που εκλύεται μαζί με άλλα αέρια από το ανθρώπινο έντερο δεν προέρχεται από τα αγγεία, αλλά από συστατικά των τροφών που διασπώνται από βακτήρια του πεπτικού σωλήνα.

Η ΕΡΕΥΝΑ 31 Οκτωβρίου 2008

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση