Η Ευρώπη σχεδιάζει να επιταχύνει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών
Γενετικά τροποποιημένες, βυσσινί (!) ντομάτες που προλαμβάνουν τον καρκίνο (προς το παρόν μόνο στα πειραματόζωα) ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες. Την ίδια ώρα, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της, η κυριακάτικη «Ιντιπέντεντ» υποστηρίζει πως οι «27» δρομολογούν μυστικά μια «πρωτοφανή εκστρατεία» υπέρ των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.
Όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο μυστικές συναντήσεις γι΄ αυτόν τον σκοπό, τις οποίες συγκάλεσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν και γνωστός υπέρμαχος των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου και η δεύτερη πριν από μόλις δύο εβδομάδες, στις 10 Οκτωβρίου, προεδρεύοντος του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα. Οι πρωθυπουργοί των 27 κρατών- μελών, μάλιστα, κλήθηκαν να διορίσουν ειδικούς απεσταλμένους, όμως η ταυτότητα των αξιωματούχων αυτών δεν έχει δημοσιοποιηθεί- όπως άλλωστε δεν δημοσιοποιήθηκαν και οι συναντήσεις αυτές καθεαυτές.
Τα έγγραφα
Τα απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της «Ιντιπέντεντ», ωστόσο- στην πράξη τα συμπεράσματα των μυστικών αυτών συναντήσεων-, αποδεικνύουν πως οι «27» σχεδιάζουν να επιταχύνουν την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, και να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές επιφυλάξεις, πείθοντας το καταναλωτικό κοινό να τις αποδεχθεί. Οι «27» ζητούν μάλιστα από τους «εκπροσώπους της γεωργίας» και τη «βιομηχανία»- συμπεριλαμβανομένων προφανώς των μεγάλων εταιρειών βιοτεχνολογίας όπως η Μonsanto- να ακουστούν περισσότερο, ώστε να αντισταθμίσουν τα «έννομα συμφέροντα» των οικολόγων. Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική εφημερίδα, τα έγγραφα αποδεικνύουν πως ο Μπαρόζο δεν περιορίζεται σε παραινέσεις, αλλά προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς να απορρίψουν τις ενδεχόμενες ενστάσεις των υπουργών Γεωργίας και Περιβάλλοντός τους, παίρνοντας θέση υπέρ των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Μόνον οκτώ χώρες σε ολόκληρη την Ε.Ε. επιτρέπουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και μία από αυτές, η Γαλλία, ανέστειλε φέτος την παραγωγή, αντιμέτωπη με τις ανησυχίες των καταναλωτών.
Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων
ΝΑΙ
Σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας- τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν. Μέσω της γενετικής τροποποίησης κατασκευάζονται προϊόντα που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από διάφορες ασθένειες ΟΧΙ
Έχει διαπιστωθεί ότι από τα γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορεί να «δραπετεύσουν» γονίδια τα οποία δημιουργούν υπερ-ζιζάνια και μολύνουν τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες. Επιπλέον, οι επιστήμονες ερίζουν ακόμα όσον αφορά την ασφάλειά τους για την ανθρώπινη υγεία.
Βυσσινί και αντικαρκινικές ντομάτες
ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ αλλά έχει βυσσινί χρώμα – και αυτή δεν είναι η μόνη της ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με την ομάδα των Βρετανών επιστημόνων που τη δημιούργησαν, στο (χρηματοδοτούμενο από τη βρετανική κυβέρνηση) Κέντρο John Ιnnes, η συγκεκριμένη ντομάτα βοήθησε, στα ποντίκια όπου δοκιμάστηκε, στην πρόληψη του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας γονίδια που δίνουν χρώμα στο λουλούδι Αντίρρινο (άλλως γνωστό ως «σκυλάκι»), οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μπορούσαν να κάνουν τις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνεςπρόκειται για έναν αντιοξειδωτικό παράγοντα που συναντάται σε σκουρόχρωμα φρούτα του δάσους, όπως τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, και περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και ορισμένων νευρολογικών νόσων. Λίγοι άνθρωποι, ωστόσο, καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες από τα συγκεκριμένα φρούτα ώστε να ωφεληθούν από τις ανθοκυανίνες που περιέχουν. Η ντομάτα, αντιθέτως, είναι ένα λαχανικό ευρείας κατανάλωσης. Και οι μοβ ντομάτες με ανθοκυανίνες που κατασκευάστηκαν αύξησαν το προσδόκιμο ζωής ποντικιών γενετικά τροποποιημένων να εμφανίσουν καρκίνο από τις 142 ημέρες στις 182 ημέρες.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.