Οκτ 28 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ανησυχία για τα “αθόρυβα” αέρια

thermokhpio_232x.jpg

Δραματική αύξηση του μεθανίου και του τριφθοριούχου αζώτου

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το γνωστότερο «αέριο του θερμοκηπίου». Ωστόσο, όπως παραδέχονται τώρα οι επιστήμονες υπάρχουν και οι αφανείς απειλές και συγκεκριμένα δύο άλλα επιβλαβή αέρια, τα οποία αυξάνονται πλέον ανησυχητικά, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σχεδόν όλη η προσοχή των επιστημόνων και του κοινού έχει στραφεί στο διοξείδιο του άνθρακα, σχετικά με τα επιβλαβή «αέρια του θερμοκηπίου», που υπερθερμαίνουν το κλίμα του πλανήτη. Όμως, πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα αέρια, τα οποία έχουν λίγο-πολύ αγνοηθεί και τα οποία, αθόρυβα και σχεδόν απαρατήρητα, αυξάνουν δραματικά, προκαλώντας τώρα ανησυχία στους επιστήμονες.

Τα δύο αέρια είναι το γνωστότερο μεθάνιο (CH4), που προέρχεται κυρίως από αρχαία φυτά, και το άλλο είναι το πιο άγνωστο τριφθοριούχο άζωτο (NF3), που χρησιμοποιείται στις επίπεδες οθόνες. Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, τα τελευταία χρόνια τα δύο αυτά αέρια έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ατμόσφαιρα, μια αύξηση που δεν έχει συνυπολογιστεί στα μοντέλα πρόβλεψης της ανόδου της θερμοκρασίας στο μέλλον και έχει «πιάσει στον ύπνο» τους επιστήμονες.

Σημαντικότερη είναι η απειλή από το μεθάνιο, το δεύτερο μεγαλύτερο αέριο του θερμοκηπίου, η επίπτωση του οποίου στην παγκόσμια υπερθέρμανση είναι περίπου το ένα τρίτο αυτής που προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο προέρχεται από τις χωματερές, το φυσικό αέριο, την εξόρυξη άνθρακα, τα απόβλητα των ζώων, κυρίως όμως την αποσύνθεση των φυτών, που ανησυχεί και περισσότερο τους επιστήμονες. Πριν πολλές χιλιάδες χρόνια, δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου δημιουργήθηκαν από τα αποσυντιθέμενα φυτά στον Αρκτικό κύκλο, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται παγωμένοι στο βυθό των ωκεανών του Βόρειου Πόλου. Αν η Αρκτική θερμανθεί κι άλλο, το μεθάνιο αυτό θα απελευθερωθεί, επιδεινώνοντας δραματικά το ήδη σοβαρό πρόβλημα του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν αν αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει.

Πιο απαρατήρητο έχει περάσει το πρόβλημα του άλλου αερίου, του τριφθοριούχου αζώτου, το οποίο χρησιμοποιείται ως καθαριστικό κατά την παραγωγή των επίπεδων οθονών υγρών κρυστάλλων για τηλεοράσεις και κομπιούτερ, καθώς και για τα λεπτά ηλιακά πάνελ. Σύμφωνα με νέα μελέτη του καθηγητή γεωχημείας Ρέη Βάις του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς, που επίσης θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Geophysical Letters, οι ως τώρα μετρήσεις έχουν δραματικά υποτιμήσει την ποσότητα στην ατμόσφαιρα αυτού του αερίου, που έχει υπερτετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία (κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο) και έχει αυξηθεί κατά 30 φορές από το 1978.
Η ειρωνεία είναι ότι το τριφθοριούχο άζωτο -που έχει διάρκεια ζωής 740 χρόνια στον αέρα- προτιμήθηκε ως μια πιο φιλική για το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τους υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες, γι’ αυτό η βιομηχανία ηλεκτρονικών σήμερα το χρησιμοποιεί στις οθόνες plasma και σε άλλες επίπεδες οθόνες. Επειδή μόνο το 2% του παραγόμενου τριφθοριούχου αζώτου διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, το πρόβλημα μέχρι τώρα είχε θεωρηθεί αμελητέο, αντίληψη που τώρα όμως έρχεται να ανατραπεί από τις νέες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα και παράλληλα δημιουργεί περιβαλλοντική πίεση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση