«Καμπανάκι» από τον FAO για την ραγδαία επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης με φόντο την αύξηση των τιμών
Ραγδαία επιδείνωση στο πρόβλημα της πείνας έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμών βασικών ειδών διατροφής το διάστημα 2007-2008. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), 75 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το 2007 υποφέρουν από την πείνα, δηλαδή 923 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Το 89% των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα, ζουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενώ σε 15 αφρικανικές χώρες η πείνα πλήττει άνω του 35% του πληθυσμού. Επιπλέον, 22 χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην άνοδο των τιμών λόγω του υψηλού ποσοστού των χρόνια υποσιτιζόμενων ανθρώπων. Εκτός αυτού, εξαρτώνται σε πού μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές δημητριακών και πετρελαϊκών προϊόντων. Πρόκειται για την Ερυθραία, το Νίγηρα, τα Νησιά Κομόρες, τη Μποτσουάνα, την Αϊτή, τη Λιβερία, το Μπουρούντι, το Τατζικιστάν, τη Σιέρα Λεόνε, τη Ζιμπάμπουε, την Αιθιοπία, τη Ζάμπια, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, τη Γουινέα-Μπισάου, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, την Καμπότζη, τη Β.Κορέα, τη Ρουάντα και την Κένυα.
Ο δείκτης FAO των τιμών των ειδών διατροφής δείχνει αύξηση κατά 12% το 2006 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αύξηση κατά 24% το 2007 και μια έκρηξη των τιμών πάνω από 50% κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2008. Σύμφωνα με το FAO, η αύξηση που καταγράφηκε μετά το 2002 είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, χρειάζονται περισσότερα από 30 δισ. δολάρια το χρόνο, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διατροφική ασφάλεια ενώ πρέπει να δοθεί ώθηση στον αγροτικό τομέα, ο οποίος έχει παραμεληθεί στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα κάνει έκκληση για τη λήψη μέτρων καθώς η διεθνής βοήθεια σε τρόφιμα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, τη στιγμή που όλο και περισσότερες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.