Οκτ 15 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Παγκόσμια Ημέρα για το Πλύσιμο των Χεριών»

UNICEF: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500.000, ΑΠΟ ΤΟ 1 ΕΚΑΤ., ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ…

Το πλύσιμο χεριών σώζει ζωές

«Κραυγαλέες ανισότητες» στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών που κάνουν το προσδόκιμο ζωής στις μεν να διαφέρει από τις δε ακόμα και κατά σαράντα ολόκληρα χρόνια, καταγγέλλει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για άμεση επιστροφή στην αρχή της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης.

Σήμερα, πρώτη «Παγκόσμια Ημέρα για το Πλύσιμο των Χεριών» αποκαλύπτεται ότι αυτή η απλή κίνηση μπορεί να σώσει τουλάχιστον τα μισά από το ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές παθήσεις.

 

Oι μισοί από τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν αν τα παιδιά μάθουν να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι πριν από το γεύμα και μετά την τουαλέτα», εξήγησε η εκπρόσωπος της UNICEF, Βερονίκ Ταβό, τονίζοντας ότι η Παγκόσμια Ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη «μιας πραγματικής παγκόσμιας μάχης για την υγιεινή, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά».

Κι αν ακούγεται περίεργη η πρωτοβουλία, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σε πολλές χώρες του κόσμου το ποσοστό των παιδιών που πλένουν τα χέρια τους κυμαίνεται μόλις μεταξύ 0 έως 34%.

Κλειδί η πρόληψη

Το κλειδί είναι η πρόληψη συμφωνούν UNICEF και Π.Ο.Υ., η οποία στην ετήσια έκθεσή της αναφέρει ότι «βελτίωση των μέσων πρόληψης θα επέφερε παγκόσμια μείωση των ασθενειών κατά 70%». Σήμερα, «οι ανισότητες στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν το 1978» και «το προσδόκιμο ζωής διαφέρει έως και 40 χρόνια μεταξύ των πιο πλούσιων και των πιο φτωχών χωρών». Η Π.Ο.Υ. καταγγέλλει την έλλειψη στρατηγικής στη διαμόρφωση των συστημάτων υγείας, την υπερβολική χρήση ιατρών υψηλής εξειδίκευσης εις βάρος των γενικών και οικογενειακών γιατρών και τον προσανατολισμό στις ασθένειες των πλουσίων. Οι ατομικές ιατροφαρμακευτικές δαπάνες «ωθούν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας» και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς δεν αποκλείεται να παγώσουν ή να συρρικνωθούν τα κονδύλια δαπανών για την υγεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

(Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 15/10/2008

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση