Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

Αρχείο ημέρας 14/04/2011

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kατηγορίες

Πες μου τι ψηφίζεις, να σου πω για τον… εγκέφαλό σου!

Δεν είναι μόνο η ψήφος που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός προοδευτικού και ενός συντηρητικού, αλλά και η ανατομία του εγκεφάλου! Μια νέα βρετανική έρευνα των ερευνητών του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου διαπιστώνει ότι οι ψηφοφόροι του Συντηρητικού Κόμματος και όσοι γενικά έχουν συντηρητικές αντιλήψεις διαθέτουν μεγαλύτερο το τμήμα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με το φόβο, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, σε σχέση με όσους ψηφίζουν κάποιο πιο φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα. Από την άλλη πλευρά, οι προοδευτικοί έχουν μεγαλύτερη την περιοχή εκείνη του εγκεφάλου, που σχετίζεται με το κουράγιο, την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, τις συγκρούσεις και την αποδοχή της αβεβαιότητας.Η έμπνευση των ερευνητών ήρθε από τον.. Κόλιν Φερθ, ο οποίος καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή πρότεινε τη σχετική έρευνα! Έτσι, ανέλυσαν με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης τους εγκεφάλους 90 ατόμων, μεταξύ των οποίων ενός βουλευτή των Εργατικών και ενός υπουργού των Συντηρητικών, μετρώντας τον όγκο της φαιάς ουσίας σε επιμέρους εγκεφαλικές περιοχές, σε συσχέτιση με τις πολιτικές αντιλήψεις.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι συντηρητικοί είναι πιο ευαίσθητοι στα αρνητικά συναισθήματα και πιο αγχωμένοι με τις διάφορες απειλές και με την αβεβαιότητα του εξωτερικού περιβάλλοντός τους, ενώ οι προοδευτικοί και αριστεροί είναι πιο ανοικτοί και ανεκτικοί σε νέες εμπειρίες, ακόμα κι αν προϋποθέτουν τη σύγκρουση διαφορετικών ιδεών.
Οι βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η ποικιλία των διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων προκαλείται υπό την επίδραση γενετικών παραγόντων, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές επιδράσεις του περιβάλλοντος που βιώνουν διαφορετικοί άνθρωποι στη ζωή τους από μικρή ηλικία. Από την άλλη, σύμφωνα με άλλους νευροεπιστήμονες που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, όπως η Μάρτα Φαράχ του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου έχουν πολλαπλές λειτουργίες, συνεπώς ίσως δεν είναι σωστό να απομονώνει κανείς τη σχέση ανάμεσα σε συγκεκριμένες λειτουργίες (π.χ. φόβος) και τις πολιτικές ιδεολογίες.
Πηγή: medicalnews

Picnik: Διαδικτυακό εργαλείο επεξεργασίας εικόνων

Το Picnik είναι ένα εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο επεξεργασίας εικόνων που δεν απαιτεί την εγγραφή των χρηστών του σ’ αυτό. Διαθέτει αρκετές επιλογές επεξεργασίας (φίλτρα, εφέ, προσθήκη κορνίζας, ρύθμιση αντίθεσης, φωτεινότητας…) οι περισσότερες των οποίων είναι δωρεάν. (Εάν αποφασίσετε ότι επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία επεξεργασίας που υποστηρίζει θα πρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό Premium).
Στο τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας των φωτογραφιών, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει/ εξάγει την εικόνα που επεξεργάστηκε σε αποθηκευτικό του μέσο. Τις προς επεξεργασία εικόνες μπορεί να τις «ανεβάσει» από τον υπολογιστή του ή μέσω μιας από τις αρκετές διαδικτυακές υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεται όπως το Flickr, το MySpace, το Facebook, το Picassa και το Photobucket.
Το Picnik, αν και δεν είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο επεξεργασίας εικόνας, διαθέτει εντούτοις αρκετές ενδιαφέρουσες και αξιοπρόσεκτες δυνατότητες.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Picnik
http://www.picnik.com/app#/home/aboutus
http://www.google.com/support/forum/p/picnik?hl=en

Phet: Προσομοιώσεις στο διαδίκτυο

Στο δικτυακό τόπο: http://phet.colorado.edu/en/simulations/category/new μπορούμε να βρούμε προσομοιώσεις που αναφέρονται σε θέματα φυσικής, χημείας, βιολογίας, μαθηματικών… Είναι σε μορφή Java applets και περιέχουν διαδραστικές προσομοιώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δύο παραδείγματα από φυσική και μαθηματικά:
(Για να λειτουργήσουν σωστά τα applets θα πρέπει ο υπολογιστής να έχει εγκατεστημένο το Java Runtime Environment (JRE) και ο φυλλομετρητής να είναι ενεργοποιημένος ως προς την εκτέλεση εντολών Java (Java enabled)).

Balloons and Static Electricity

Click to Run