Περιβαλλοντική 2012 – 13: Το βιβλίο μας

Όλες οι εργασίες της περιβαλλοντικής μας ομάδας “Αειφορία εν-Τάξει” φιλοξενούνται στο ιστολόγιό μας https://blogs.sch.gr/aeiforia/.

DSCN24121

Ετοιμάσαμε όμως και το “βιβλίο μας” με όλες τις εργασίες μας! Υπάρχουν 3 μέρη , το πρώτο περιλαμβάνει το υλικό για τη συκιά και τα αποξηραμένα σύκα στην Εύβοια, το δεύτερο μέρος αναφέρεται στα βότανα και το τρίτο μέρος διαπραγματεύεται το θέμα: “Περιβάλλον και Θρησκεία”.
Διαβάστε τα παρακάτω!

 

Δείτε το στο slideshare.net

Δείτε το στο slideshare.net

Δείτε το στο slideshare.net

Βότανα: Προϊόντα για θεραπευτική χρήση

Αφέψημα

af

Σιγοβράζουμε το βότανο από δέκα λεπτά έως μισή ώρα. Η δόση συνήθως είναι μια κουταλιά της σούπας βότανο για τρία φλιτζάνια νερό. Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο αυτή για ρίζες, κλαδάκια και φλοιούς.

Έγχυμα

 egxyma1

Βάζουμε το βότανο μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει καλά. Ρίχνουμε ζεστό νερό, πριν βράσει, γιατί το νερό που κοχλάζει διασκορπίζει τα πολύτιμα πτητικά έλαια του βοτάνου. Αφήνουμε για δέκα λεπτά να γίνει η έγχυση και μετά το στραγγίζουμε. Το έγχυμα που τυχόν θα μας περισσεύσει το φυλάμε σε μια κανάτα σε δροσερό μέρος.

Βάμμα

vamma

Φτιάχνεται με οινόπνευμα μέσα στο οποίο αφήνεται η φυτική ουσία για αρκετές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Η αναλογία είναι ένα μέρος φυτικής ουσίας σε δέκα μέρη οινόπνευμα. Το βάμμα είναι το καθαρό υγρό που προκύπτει και είναι μόνο για εξωτερική χρήση.

 

Εκχύλισμα

 ekxylisma

Γίνεται με μικρή εξάτμιση νερού, οινοπνεύματος ή αιθέρα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη φυτική ουσία.

Κατάπλασμα

 kataplasma1

Διπλώνουμε ένα πανί και ανάμεσα τοποθετούμε νωπά βότανα. Στη συνέχεια βυθίζουμεγια λίγο το πανί σε βραστό νερό. Αφού το στραγγίσουμε το βάζουμε στο αρρωστημένο μέρος. Διατηρούμε το κατάπλασμα υγρό βυθίζοντάς το περιοδικά σε ζεστό νερό.

Σκόνη

 skoni

Είναι η φυτική ουσία αλεσμένη ψιλά. Φυλάγεται σε καλά κλεισμένα δοχεία και μπορεί να γίνει χάπια.

Δελτίο Τύπου: «Γιορτή Λήξης Σχ. Έτους 2012 – 13»

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης του σχ. Έτους 2012 – 13 στην αυλή του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας.

Η γιορτή περιελάμβανε τα προγράμματα: Comenius, Κλικ στην Ιστορία, eTwinning και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Τοπικά προϊόντα: Σύκα και βότανα», τραγούδια και χορούς που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι οι μαθητές μας. Επίσης προβάλλονταν στην οθόνη έργα ζωγραφικής των μαθητών ενώ μας πήγε «Μια βόλτα στη Γαλλία» το βίντεο και τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν. Παράλληλα λειτούργησαν έκθεση με έργα τεχνολογίας και έκθεση παρουσίασης όλων των δραστηριοτήτων της Περιβαλλοντικής Ομάδας «Αειφορία εν-Τάξει». Ταυτόχρονα οι επισκέπτες συμμετείχαν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία αναγνώρισης βοτάνων. Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν τα 3 περιοδικά που εκπόνησαν τα 3 τμήματα της Β’ Τάξης και εργασίες στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας. Η βραδιά έκλεισε με χορό των παιδιών από τραγούδια που έπαιξε ο DJ Ctam (Δ. Σ. μαθητής του Λυκείου μας) τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

Αυτή η βραδιά έδωσε την ευκαιρία στους γονείς να δουν την συμμετοχή και τις δραστηριότητες των παιδιών τους σε προγράμματα έξω από το στενό σχολικό πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε τον κ. Γουρνή (υπεύθυνο Παιδείας του Δήμου Χαλκιδέων), τον κ. Καντανολέων (υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας) και τον Διευθυντή του 2ου Λυκείου Χαλκίδας κ. Γιακουμίδη για την βοήθειά τους. Ιδιαίτερα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τη Διευθύντρια κ. Τζελφέ – Ανέστη Σωτηρία, την υποδιευθύντρια κ. Πίσχινα Αικατερίνη και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας για την αμέριστη συμπαράστασή τους σε όλη τη διάρκεια της σχ. χρονιάς, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Το ολόθερμα συγχαρητήρια ανήκουν στους μαθητές μας που αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους και με πολύ ενθουσιασμό συμμετείχαν στα προγράμματα, αλλά και στη βραδιά αυτή.

Οι διοργανώτριες εκπαιδευτικοί: Ιωαννίδου Ιωάννα και Τσομώκου Χριστίνα.

 

DSC02858

 

DSC02859

 

DSC02866

 

DSC029022

 

DSC02884

 

DSC02874DSC02852

 

DSCN2386

 

Αειφορία εν-Τάξει 12 – 13

Γνωρίσαμε και γευτήκαμε ένα σπουδαίο τοπικό μας προϊόν – τα σύκα, αλλά και φυτέψαμε και είδαμε να μεγαλώνουν πλήθος βοτάνων στα περβάζια των ταξεών μας.
Με τα παραπάνω, τις δραστηριότητες και τις εκδρομές μας, σαν να ήρθαμε και πιο κοντά!
Δείτε τα και εσείς αν θέλετε (… που θέλετε!) στο ιστολόγιο μας!

unitag_aiforia

Ποιοί είμαστε;

Αναστάσης
Τάσος
Δημήτης
Γεωργία
Ιωάννα
Ελισσάβετ
Κωνσταντίνα
Γιάννης
Σοφία
Έφη
Μαριάννα
Νικός
Ευτυχία
Ηρακλής
Κώστας
Γιώργος
Ματίνα
Γιώργος
Γίώργος
Αθηνά
Κρυσταλλία
Αργύρης
Στέλιος
Παναγιώτης
Θανάσης
Παυλίνα
Ηλίας
Μυρέλα
Σταμάτης
Μαρία
Αλεξάνδρα
Σάββας
Ηλιάνα
Χρήστος
Δέσποινα
Αλφοντ
Εβελίνα
Μαρία
Γιάννης
Σταυρούλα
Κωστής
Χρύσα
Δημήτρης
Αθανασία
Μαρία
Τηλέμαχος
Γιάννης
Δημήτρης
Νίκος
Γιώργος
Παναγιώτα
Σταυρούλα
Ελένη
Μελίνα
Νίκος
Ευανθία
Μιχάλης
Μαρίνα
Εύα
Έλενα
Αντωνία
Ρένος
Βάλυ
Ιωάννα
Χριστίνα

Παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος στο Νομαρχιακό Μέγαρο

Σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 η περιβαλλοντική μας ομάδα παρουσίασε το πρόγραμμα της στο Νομαρχιακό Μέγαρο στη σχετική εβδομάδα.

Η ομάδα φέτος ασχολήθηκε με τα τοπικά προϊόντα της Εύβοιας και ειδικά τα σύκα και τα βότανα – αρωματικά φυτά.


Σελιδοδείκτες, κάρτες με αρωματικά, χοροί και παρουσίαση αποτέλεσαν το πρόγραμμά μας.


Και το κείμενο της παρουσίασης:

aeiforia.pdf by Informatics2

[edit] αναφορές www.eviaportal.gr evoikostipos.gr[/edit]

Παίζω και μαθαίνω: Βότανα

Παίξτε με το παιχνίδι και μάθετε για τα βότανα!

Κάντε κλικ στην εικόνα…

 

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων


Παρουσίαση στο ΚΠΕ Κρεστένων

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας «Αειφορία εν-Τάξει» με συνοδούς καθηγητές: Τζελφέ Σόνια, Ιωαννίδου – Κωνσταντινίδου Ιωάννα, Ηλία Μαρία και Καραποστόλου Θεόδωρο, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων στις 19/2/2013, με θέμα «Προϊόντα ηλειακής γης».

Βάζουμε σε καλούπια το σαπούνι που μόλις φτιάξαμε

Εργασίες για προώθηση τοπικών προϊόντων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν παρουσίαση του προϊόντος της σταφίδας, έμαθαν να αναγνωρίζουν ελληνικά προϊόντα από την ετικέτα της συσκευασίας και διερεύνησαν τις επιπτώσεις (οικονομικές και άλλες) από την εισαγωγή και κατανάλωση προϊόντων από άλλες χώρες και ιδιαίτερα μακρινές. Σε εργαστήριο έφτιαξαν το δικό τους σαπούνι. Σε βιωματικά παιχνίδια διαφήμισαν και προώθησαν  τα «δικά τους» τοπικά προϊόντα, μαθαίνοντας έτσι όλα τα στάδια από την παραγωγή ως τη διάθεσή τους προς τον καταναλωτή.

Αγώνας δρόμου στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η ομάδα, πριν επιστρέψει, επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία, περιηγήθηκε στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο. Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες έτρεξαν στο Στάδιο, εκεί όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, και δήλωσαν πολύ περήφανοι  που βρέθηκαν στον χώρο αυτό.


Η ομάδα επέστρεψε με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ΚΠΕ Κρεστένων και με νέες γνώσεις σαν εφόδιο για την συνέχιση του περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου: «Τοπικά προϊόντα: Σύκα, Βότανα και Αρωματικά Φυτά».

Όλες οι δραστηριότητες της ομάδας στο ιστολόγιο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου: https://blogs.sch.gr/aeiforia

Δραστηριότητες στο ΚΠΕ Κρεστένων

Οι μαθητές μέσα από βιωματικές δραστηριότητες γνώρισαν την σημασία των τοπικών προϊόντων. Αναζήτησαν μέσω του κωδικού τη χώρα προέλευσης μιας σειράς προϊόντων και μετά υπολόγισαν μέσω των χαρτών της google, την απόσταση και τον χρόνο για να φτάσουν τα προϊόντα σε εμάς.
Τέλος δημιούργησαν τις δικές τους διαφημίσεις για να προωθήσουν το τοπικό προϊόν της επιλογής τους.

amarena

 

ev-oino

 

Τοπικά Προϊόντα

Δείτε το στο slideshare.net

Προϊόντα και χιλιόμετρα

Δείτε το στο slideshare.net

Η συκιά, καλλιέργεια και παραγωγή αποξηραμένων σύκων στην Εύβοια

ΣΥΚΙΑ

 

Πώς λέγεται και τι δέντρο είναι;

Η συκιά (Ficus carica domestica) είναι ένα ανθεκτικό δέντρο της οικογένειας Moraceae. Είναι φυλλοβόλο με μέτριο ως μεγάλο ύψος. Είναι δύοικο φυτό, δηλαδή τα άνθη, άρρεν και θήλυ, βρίσκονται σε διαφορετικά φυτά (οικίες).

Πού βρίσκεται γεωγραφικά;

Ευδοκιμεί  σε θερμά  κλίματα και καλλιεργείται  σ’ όλη  την Μεσόγειο. Στην Ελλάδα  υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες: στην Εύβοια – Ταξιάρχη (σμυρνέικη ποικιλία) και Κύμη(ποικιλία Τραγανά Ευβοίας)και στην  Πελοπόννησο – Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Πόσο ζει και καρπίζει;

Η συκιά ζει 50-60 χρόνια και αποδίδει καλή παραγωγή για 40-50 χρόνια.

Πότε και πώς τη φυτεύουμε;

Η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο και πολλαπλασιάζεται με διάφορους τρόπους:

  1. Μοσχεύματα:Κομμάτια βλαστών με δύο τουλάχιστον μεταγονάτια διαστήματα που όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού σχηματίζουν ρίζες ή/και βλαστούς. Υποβοηθούνται από τις ορμόνες ριζοβολίας.
  2. Σπόροι: Είναι σπανιότερη μέθοδος και χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ποικιλίες.

Τι περιποίηση χρειάζεται;

Χώμα: Ευδοκιμεί σε όλους σχεδόν τους τύπους εδάφους. Πρόβλημα έχει στα υγρά, βαριά χώματα. Έχει την δυνατότητα να απλώνει τις ρίζες της σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι μπορεί να εξασφαλίζει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.

Νερό: Η συκιά θέλει ελαφρύ ομοιόμορφο πότισμα. Το πολύ νερό  καταστρέφει τα σύκα: ή σκάνε ή έχουν πολύ υγρασία και δεν αποξηραίνονται εύκολα, με συνέπεια την υποβάθμιση του προϊόντος.

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα. Γίνεται «κλαδοκάθαρος» για να διατηρήσουμε το σχήμα της συκιάς και να βοηθήσουμε τον ήλιο και τον αέρα να μπουν στο εσωτερικό του δέντρου.

Λίπανση: Γίνεται με χωνεμένη κοπριά, χρειάζεται αρκετό άζωτο και επάρκεια σε ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο.

Πώς γονιμοποιείται η συκιά;

Το άνθος είναι αρσενικό ή θηλυκό. Τα μικρά σύκα (θηλυκά) γονιμοποιούνται όταν από την μικρή τρύπα που υπάρχει στην κορυφή τους μπει ένα μικρό έντομο, ο ψήνας, ο οποίος μεταφέρει γύρη από ένα αγριόσυκο (ερινεός) που έχει αρσενικά άνθη. Τα μικρά όμως σύκα (θηλυκά) μπορεί να αναπτυχθούν πολλές φορές και χωρίς γονιμοποίηση (παρθενοκαρπία).

Εχθροί του δέντρου: η ψύλλα, η ψώρα της συκιάς (κηροπλάστης), η μαύρη μύγα των σύκων, η λογχαία των σύκων.

Συγκομιδή: Γίνεται συνήθως τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Αποξηραμένα  σύκα: ποια είναι η παραγωγή στην Ελλάδα;

Περίπου: 4000-5000  τόνοι  στην Πελοπόννησο

2500            τόνοι  στην  Εύβοια κυρίως Ταξιάρχη (ολόκληρα)

150              τόνοι  στην  Κύμη (σχιστά)

Ποιοι είναι οι τρόποι επεξεργασίας στην Εύβοια;

Στην Εύβοια υπάρχουν 2 περιοχές που παράγουν ξερά σύκα: της Κύμης και της Ιστιαίας (Ταξιάρχης, Ωρεοί, Ν. Πύργος, Καστανιώτισσα). Αναλυτικά:

Κύμη

Η παραγωγή είναι μικρή, όμως ποιοτικά θεωρούνται τα καλύτερα σύκα  παγκοσμίως.

Συλλογή και αποξήρανση

Υπάρχουν 2 τύποι αποξηραμένων σύκων: τα φυσικά και τα λευκασμένα.

Αρχικά τα ώριμα σύκα που έχουν μαζευτεί απ’ ευθείας από το δέντρο με το χέρι, στην κατάλληλη στιγμή ωρίμανσης, ανοίγονται στα δύο (χωρίς να χωριστούν τα κομμάτια), ώστε να φύγει η υγρασία. Παραμένουν στον ήλιο για 2-3 μέρες. Στην συνέχεια συγκολλούνται ανά δύο.

Στα φυσικά δεν έχουμε άλλη επεξεργασία από τον παραγωγό. Δεν κλιβανίζονται και δεν θειαφίζονται.

Τα λευκασμένα υφίστανται θείωση. Τα σύκα στρώνονται σε τελάρα, τοποθετούνται σε κλίβανο και προστίθεται το θειάφι. Με την καύση του θειαφιού απελευθερώνεται διοξείδιο του θείου. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται καταπολέμηση των μυκήτων και εντόμων, είναι επίσης, το SO2, ένα πολύ καλό συντηρητικό. Τα θειαφισμένα σύκα παραμένουν στον ήλιο για 5-6 ώρες. Με την ηλιακή ακτινοβολία γίνεται η λεύκανση του σύκου. Εξ αιτίας του θειαφιού, το λευκασμένο σύκο έχει ελαφρώς υπόξινη γεύση.

Συσκευασία

Οι παραγωγοί πηγαίνουν τα σύκα τους στον συνεταιρισμό Κύμης. Τα πλένουν με ζεστό νερό, αερίζονται για 2-3 μέρες για να στεγνώσουν και συσκευάζονται σε νάιλον-vaccum. Περνάνε από μηχάνημα που δημιουργεί κενό αέρος και συρρικνώνει το νάιλον. Στο συσκευασμένο προϊόν πρέπει ν’ αναγράφεται οπωσδήποτε το όνομα του παρασκευαστή και εμπόρου, το έτος εσοδείας, η ποιοτική κατηγορία και αν είναι λευκασμένα (αν περιέχουν θειώδη) ή όχι. Οι ποιοτικές κατηγορίες εξαρτώνται από το μέγεθος και την ποιοτική τους κατάσταση.

Τα λευκασμένα, επειδή περιέχουν θειώδη μπορεί να είναι αλλεργιογόνα για ορισμένους ανθρώπους.

Πόσο πρέπει να παραμένουν στο θειάφι τα σύκα;

Η παραμονή των σύκων στο θειάφι είναι εμπειρική. Μετά την έκθεσή τους στον ήλιο και στον αέρα, ένα μέρος του SO2 απομακρύνεται από τα ξηρά σύκα.

Ταξιάρχης Ιστιαίας

Στον Ταξιάρχη Ιστιαίας η συγκομιδή των σύκων γίνεται μετά την υπερωρίμανσή τους  στο δέντρο.

Πως γίνεται;

Γίνεται με δύο τρόπους: είτε καθαρίζοντας το έδαφος και μαζεύοντάς τα από εκεί, είτε απλώνονται δίχτυα στο έδαφος ή σε μικρή απόσταση από αυτό. Σαφώς η μέθοδος με τα δίχτυα είναι καλύτερη, γιατί τα σύκα μένουν πιο καθαρά.

Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά γίνεται κάποια διαλογή, επειδή κάποια έχουν χτυπήματα. Μετά τοποθετούνται σε λιάστρες για να αποξηρανθούν. Μένουν 4-6 μέρες για να φύγει ένα μέρος της υγρασίας και να λευκανθούν εάν έχουν θειωθεί.

Δεν χαλάνε τα σύκα;

Υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν στις κλούβες από μήκυτες εάν έχουν αυξημένη υγρασία και δεν αερίζονται καλά ή από μια μικρή πεταλούδα (καφέ –σταχτί ) την Ephestia sp.

Πως αντιμετωπίζεται και πότε;

Αντιμετωπίζεται με την απεντόμωση που γίνεται σε ειδικούς θαλάμους (10-20 τ.μ.) πριν την συσκευασία του προϊόντος. Γίνεται χρήση ενός ισχυρού δηλητηρίου της φωσφίνης στο οποίο παραμένουν για τρεις μέρες.

Γίνεται επικίνδυνο το σύκο;

Όχι, γιατί η φωσφίνη εξαερώνεται και η τελική περιεκτικότητα της είναι μικρή και ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Παρά την απεντόμωση το προϊόν μπορεί να μολυνθεί και συσκευασμένο.

Ποιος κάνει τη μεταποίηση των σύκων;

Ο ίδιος ο παραγωγός των σύκων. Δηλαδή ο ίδιος τα αποξηραίνει και στη συνέχεια τα πάει για συσκευασία στο συσκευαστήριο.

Πως γίνεται η συσκευασία των ξερών σύκων;

Ο συσκευαστής τα επεξεργάζεται, τα πλένει, τα καθαρίζει και τα τυποποιεί σε συσκευασία ανάλογα με το μέγεθος, σε διάφορες κατηγορίες.

Τι αναγράφεται στην ετικέτα που προσκολλάται;

Στην ετικέτα που προσκολλάται στην συσκευασία αναγράφεται η ονομασία του προϊόντος, το βάρος, η κατηγορία τους (ανάλογα με το βάρος τους), η χώρα προέλευσης, ο συσκευαστής ή ο έμπορος με την διεύθυνσή του και η φράση «περιέχει θειώδη» εάν είναι θειωμένο.

Έχουν διαφορά τα σπιτικά σύκα από τα συσκευασμένα;

Τα συσκευασμένα δεν έχουν διαφορά από τα σπιτικά. Έχουν την ίδια γεύση, καθώς ο ίδιος ο παραγωγός που το παράγει το μεταποιεί κιόλας. Δεν υπάρχει αλλοίωση στα θρεπτικά συστατικά. Η μεταποίηση τους γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ 852/2004. Διαφορετική γεύση έχει μόνο το θειωμένο συσκευασμένο σύκο  γιατί έχει μια ελαφριά υπόξινη γεύση.

Υπάρχουν συσκευαστήρια σύκων στην Εύβοια;

Εκτός από αυτά των συνεταιρισμών Κύμης και Ταξιάρχη, υπάρχει και το συσκευαστήριο της εταιρείας «Κόντος Α.Ε» στο Βασιλικό και ορισμένα στην περιοχή Ιστιαίας.

Ποιά ήταν η παραγωγή στην Εύβοια που συσκευάστηκε φέτος (2012);

Η Κύμη περίπου 150 τόνους με τιμές 3,0-3,5 €

Ο Ταξιάρχης Ιστιαίας περίπου 600-700 τόνους με τιμές 1,7-1,8 €

Ο Κόντος συσκεύασε περίπου  900 τόνους.

Η τιμή τους ήταν χαμηλότερη το 2012 λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Γίνονται έλεγχοι στα συσκευασμένα προϊόντα;

Ναι γίνεται ποιοτικός και δειγματοληπτικός έλεγχος για την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου(ως 200 mgr/kg) και την υγρασία η οποία πρέπει να είναι κάτω από 26%. Επίσης γίνεται έλεγχος και για αφλατοξίνες. Οι αφλατοξίνες είναι επικίνδυνες ουσίες από μύκητες και υπάρχει συγκεκριμένο όριο έως 4 mgr/kg σύκων. Αυτοί οι μύκητες αναπτύσσονται από κακές συνθήκες αποθήκευσης.

Οι πληροφορίες είναι από την ομιλία του κ. Ράπτη στην περιβαλλοντική μας ομάδα και την συνέντευξή του στους δημοσιογράφους μας. Οι φωτογραφίες είναι από την ομάδα των φωτογράφων καθώς και από αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Έλενα. Μ

Αντωνία. Π

Βάλυ. Χ

Εύα. Α

Ρένος. Σ

Συκιά: Δέντρο και καρπός

“Το δέντρο της Συκιάς”, Ηρακλής Κ.

Η συκιά είναι ένα δέντρο από τις απαρχές του χρόνου.

Εφύετο στον Κήπο της Εδέμ και με τα φύλλα της κάλυψαν τη γύμνια τους οι πρωτόπλαστοι. Στην ελληνική μυθολογία ο τιτάνας Συκέας έδωσε το όνομα του στο δέντρο αυτό.

Η επιστήμη της γεωλογίας μας πληροφορεί για απολιθώματα που φτάνουν ως την Κρητιδική Περίοδο (περίπου 70 ως 130 εκ. χρόνια πριν από σήμερα). Πλήθος άλλων ευρημάτων μας πληροφορεί για την ύπαρξη της συκιάς και της χρήσης του καρπού της.

Στην Αρχαία Ελλάδα φύονταν συκιές σε όλες τις πόλεις και η κατανάλωση τόσο των νωπών όσο και των αποξηραμένων σύκων ήταν πολύ διαδεμένη. Υπάρχουν πολλές αναφορές από αρχαίους συγγραφείς στα συγγραμματά τους και τα αρχαιολογικά ευρήματα σε Λέσβο, Κρήτη και αλλού δίνουν πλήθος πληροροριών.

Στην σημερινή Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στουν νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδιας, Λακωνίας και Εύβοιας. Έτσι εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το τοπικό αυτό προϊόν. Θα γνωρίσουμε το δέντρο και τον καρπό μέσα από διάφορους τομείς με κύριο βάρος στην καλλιέργεια και αποξήρανση των σύκων στον τόπο μας.

Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε μια ενότητα και να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα του ιστολογίου μας.

Στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η γραπτή εργασία μας (εξώφυλλο)

 Αμπέλι

Η γραπτή εργασία μας απόχτησε εξώφυλλο! 

… και δημοσιεύτηκε στο slideshare

Δείτε το στο slideshare.net

 

Νεα Αρχή

Ξεκίνησε και φέτος το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα: “Τοπικά προϊόντα : αμπέλι – βότανα και αρωματικά φυτά”. Πλήθος δραστηριοτήτων έχουν γίνει ως τώρα. Ξαναφυτεύσαμε βότανα και αρωματικά φυτά, φτιάξαμε σαπούνι, λικέρ και διάφορα κοσμήματα και γούρια για την νέα χρονιά. 

 

DSC02939 1

 

 

DSCN2879

DSCN2959

 

Liker 14-11-2013 080

Για να λέμε τα σύκα σύκα!

Κάντε κλικ για να παίξετε με το παιχνίδι γνώσεων!

 

Περιβάλλον και άνθρωπος σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο

Ο Μέγας Βασίλειος διατυπώνει μια μεγάλη αλήθεια: Περιβάλλον και άνθρωπος είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν άμεσα ο ένας το άλλο. Αν δεν υπήρχε η ανθρώπινη ζωή το περιβάλλον δεν θα είχε καμιά χρησιμότητα και αν δεν υπήρχε το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο άνθρωπος. Είναι το περιβάλλον για τον άνθρωπο και ο άνθρωπος για το περιβάλλον. Όπου πορεύεται ο άνθρωπος πορεύεται και η φύση, η οποία με τη σειρά της έχει άμεση επίδραση σε αυτόν.

periv

Σε αυτήν την αλυσίδα ο άνθρωπος είναι αυτός που με τις πράξεις του καταστρέφει το περιβάλλον με άμεσο αποτέλεσμα να καταστρέφει τελικά και τον μόνο χώρο μέσα στον οποίο μπορεί να υπάρξει. Ευνόητο είναι λοιπόν το ερώτημα: Γιατί ο άνθρωπος καταστρέφει το σπίτι του; «Διότι στέρεψε η αγάπη ανάμεσα μας, ο άνθρωπος δεν δείχνει συμπόνια στον συνάνθρωπο του, ακόμα κι αν ο ίδιος κερδίζει δεν δίνει σε αυτόν που έχει ανάγκη», λέει ο Μέγας Βασίλειος. Ο άνθρωπος δε δίνει στον συνάνθρωπό του, γιατί ξεχνά πως στην ουσία τίποτε δεν του ανήκει, όλα τα αγαθά τού έχουν δοθεί από το Θεό. Του έχουν δοθεί για να χρησιμοποιεί ό,τι από αυτά χρειάζεται και να διαχειρίζεται για τους άλλους αυτά που δεν του είναι απαραίτητα. Αντίθετα ο άνθρωπος έχει γίνει σφιχτοχέρης και αδιάφορος στην ανάγκη του άλλου και δεν δίνει ακόμα κι αν έχει περίσσευμα. Αυτή η συμπεριφορά του φαίνεται και στη σχέση του με το περιβάλλον. Αρπάζει από αυτό, με ληστρική διάθεση, ότι νομίζει ότι χρειάζεται ή ότι τον ωφελεί, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στη φύση άμεσα ή έμμεσα.

φυσικες καταστροφες


Πως μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε την καταστροφή αυτή; Μόνο με την αγάπη λέει ο Μέγας Βασίλειος. «Πάγωσε η αγάπη ανάμεσα μας, αποκλείσαμε την αγάπη προς τον αδελφό μας γι αυτό και τα χωράφια μας είναι ξερά». Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ένας χριστιανός επειδή πιστεύει στο Θεό, αναγνωρίζει την αλήθεια ότι η γη δόθηκε σε όλους και για όλους τους ανθρώπους, δεν είναι ιδιοκτησία του και επομένως δεν μπορεί να την καταστρέφει. Επομένως ο Χριστιανός, που εφαρμόζει στη ζωή του το θέλημα του Χριστού, δείχνει έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο του. Αφού δε θέλει να τον βλάψει (αντίθετα θέλει να τον ωφελήσει), όχι μόνο βοηθά με όποιο τρόπο μπορεί στην καθημερινή ζωή τους άλλους αλλά φροντίζει να εξασφαλίσει τις γενικότερες συνθήκες που θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Γνωρίζει πως αν καταστραφεί το περιβάλλον καταστρέφεται και ο χώρος ζωής του ανθρώπου. Δείχνει κανείς έμπρακτη αγάπη στον συνάνθρωπο του όχι μόνο μη καταστρέφοντας αλλά αντίθετα προστατεύοντας το περιβάλλον. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Μέγας Βασίλειος θεωρεί σαν μόνη λύση για τη σωτηρία του περιβάλλοντος την έμπρακτη και χωρίς ανταλλάγματα αγάπη του ενός ανθρώπου προς τους υπόλοιπους, που πηγάζει από το σεβασμό του στη Δημιουργία του Θεού, είτε αυτή είναι έμβια είτε είναι έμψυχη.

ωραια πολλα  χερια γη

Μύθοι για τα βότανα

Δεντρολίβανο

Στην αρχαιότητα το δεντρολίβανο θεωρούνταν ελιξίριο της νεότητας, σύμβολο ομορφιάς και λέγεται μάλιστα ότι ο θάμνος ήταν το δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο στο κεφάλι γιατί έχει διεγερτικές ικανότητες και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

afroditi   dentrolivano

Οι ρωμαίοι κρατούσαν πάντα ένα κλαράκι δεντρολίβανου κατά την διάρκεια τελετών και θρησκευτικών εορτών, μιας και θεωρείται πως εξασφαλίζει ευτυχισμένη ζωή και ειρήνη κατά τον θάνατο. Το δεντρολίβανο είναι εξαίρετο διεγερτικό και τονωτικό. Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση. Είναι καλό αποχρεμπτικό και χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, γρίπη, κοκίτη, και άσθμα.

Μανδραγόρας

mandragoras
Ο θρύλος μιλάει για αυτοτιμωρία κάποιου άντρα που ερωτεύτηκε μία νεράιδα και όταν αυτή έχασε την ζωή της θέλησε να την ακολουθήσει και ζήτησε να τον θάψουν όρθια δίπλα της και όταν κάποιος πάει να τον ξεριζώσει από δίπλα της αυτός βγάζει μία φωνή-στριγγλιά και σκότωνε ή τρέλαινε όποιον δεν είχε προφυλαγμένα τα αυτιά του εκείνη την ώρα. Η ανθρώπινη μορφή του μανδραγόρα οφείλεται στην διχαλωτή του ρίζα που μοιάζει με ανοιχτά πόδια ανθρώπου που στέκεται όρθιος.

Αχίλλεα

axillea
Αχίλλεα ή χιλιόφυλλη το όνομα της το οφείλει στον Αχιλλέα ο οποίος τραυματισμένος από το δόρυ του Πάρη στον πόλεμο της Τροίας έδεσε την πληγή του με αυτό το φυτό για να ανακουφιστεί, μετά από συμβουλή της θεάς Αφροδίτης. Αργότερα στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το χρησιμοποιούσαν σαν αιμοστατικό στα τραύματά τους.

Λεβάντα

Levanta
Μύθοι λένε ότι η λεβάντα δεν είχε άρωμα μέχρι τη στιγμή που η Παναγία άπλωσε τα φασκιά του βρέφους Ιησού Χριστού πάνω σε ένα θάμνο λεβάντας. Από θαύμα, όταν τα μετακίνησε από τον θάμνο, η λεβάντα πήρε ένα μεθυστικό άρωμα! Από τότε η Παρθένος Μαρία έπλενε τα φασκιά του Ιησού Χριστού νερό αρωματισμένο με λεβάντα. Επίσης λέγεται πως η βασίλισσα Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε αυτό το μαγευτικό άρωμα για να ξελογιάσει τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Αντώνιο.

Μέντα

menta
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πλούτωνας αγάπησε μια νύμφη, την Νύμφη Μίνθη, γεγονός που προκάλεσε την ζήλια και την οργή της Περσεφόνης που την μεταμόρφωσε σε φυτό. Τότε ο Πλούτωνας που δεν μπορούσε να της δώσει την αληθινή της μορφή, της έδωσε την ιδιότητα να μπορεί να γλυκαίνει τον αέρα κάθε φορά που την πατούν οι άνθρωποι με τα πόδια τους και συνθλίβονται τα φύλλα της και οι μίσχοι της. Έτσι το φυτό ονομάστηκε μέντα από το όνομα της νύμφης Μίνθης. Στην αρχαία Ρώμη τη χρησιμοποιούσαν σαν χωνευτικό και αρωμάτιζαν με αυτή τα λουκάνικα και το κρασί.

Δάφνη

Dafni
Η νύμφη Δάφνη ήταν κόρη του ποταμού Λάδωνα ή κατ’ άλλους του Πηνειού και της Γαίας. Την ερωτεύτηκε σφοδρά ο θεός Απόλλων που άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Εξαντλημένη η Δάφνη παρακάλεσε την μητέρα της, την Γαία, να την βοηθήσει και έτσι μεταμορφώθηκε σε δέντρο, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Ο Απόλλων τότε για να παρηγορηθεί έκαψε ένα κλαδί από το δέντρο και στεφανώθηκε. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα.

Μυρτιά

myrtia

Στην ελληνική μυθολογία, η μυρτιά ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη, θεά του Έρωτα, η οποία γνωρίζει τα μυστικά της γέννησης αλλά και της διατήρησης της αγάπης. Η Αφροδίτη μεταμόρφωσε την Μυρσίνη, μια από τις ιέρειές της σε θάμνο για να την προστατεύσει από έναν επίμονο θαυμαστή της. Έτσι δημιουργήθηκε η μυρτιά.

Λυγαριά

lygaria
Η Λυγαριά στην ελληνική μυθολογία συνδέεται με την αγνότητα. Η Ήρα, προστάτιδα του γάμου, γεννήθηκε κάτω από λυγαριά και σύμφωνα με τον Παυσανία μια λυγαριά στόλιζε το Ναό της στη Σάμο.
Ο Ασκληπιός στη Σπάρτη είχε το όνομα «αγνήτας» επειδή το ξόανό του ήταν από ξύλο λυγαριάς.
O Προμηθέας μετά την απελευθέρωσή του, τοποθέτησε στο κεφάλι του ένα κλαδί λυγαριάς για να του θυμίζει τα δεσμά του. Ο Αχιλλέας έδεσε με κλαδιά λυγαριάς τους γιούς του Πριάμου και ο Οδυσσέας χρησιμοποίησε τις ίδιες βέργες, για να δέσει κάτω από τα πρόβατα του Πολύφημου τους συντρόφους του, προκειμένου να τους ελευθερώσει από τα δεσμά του Κύκλωπα.

Δάφνη

Η δάφνη  είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των Δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα. Δεν είναι γνωστή η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση φύλλων δάφνης. Μόνο στην Ελλάδα εξάγονται περί τους 200 τόνους ετησίως.

Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή. Η οσμή τους είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν το Μάρτιο με Απρίλιο. Ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Το χρώμα του είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει, σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.

Το φυτό ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπέρματα , τα οποία σπέρνονται σε σπορεία. Έπειτα από 3-4 μήνες τα φυτεύουν στο έδαφος και όταν αναπτυχθούν αρκετά τότε μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση. Εκτός αυτού, η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες.

Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική (νοστιμίζει φαγητά όπως τα όσπρια) και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Ένα αραιό αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν σε άλογα.

Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι’ αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες.

Δάφνη

Δάφνη Απόλλωνος – Βαϊα – Βάγια

Η δάφνη είναι ένα αειθαλές φυτό με χαρακτηριστικό τα αρωματικά της φύλλα τα οποία είναι κατάλληλα και για μαγειρική. Μεγαλώνει σχετικά γρήγορα και προτιμά ηλιόλουστα σημεία ή με ημισκιά. Τον Απρίλιο περίπου βγάζει κίτρινα άνθη. Θέλει μέτριες ποσότητες νερού. Δέχεται το αυστηρό κλάδεμα και έτσι μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα μας αρέσει. Από μια μπάλα , σε σπιράλ αλλά και ότι άλλο έχει η φαντασία μας.

Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι’ αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες.

Βιβλιογραφία

  • Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τ.10, Φυτολογία, Εκδοτική Αθηνών, σελ. 95-96.

Πηγή : Wikipedia

http://www.e-flowershop.gr/product.php?products_id=219

http://fytosymvoules.blogspot.gr/2010/12/blog-post_24.html

Γιώργος Ρήγας!

Αστικό Πράσινο – Περιοχές Πράσινου στη γειτονιά μας

Περιοχές Πράσινου στη γειτονιά μας

Καρτέλα Περιοχής


  • Πως λέγεται: Αι Γιώργης
  • Που βρίσκετα: Μπαταριάς
  • Πως χρησιμοποιείται: Χρησιμοποιείται ως χώρος διασκέδασης.
  • Κάτι που μας άρεσε:  Αυτό που μας άρεσε είναι το ότι μαζεύονται πολλά παιδιά και έχει και πολύ πράσινο.
  • Μια πρόταση μας για αυτό: Θα θέλαμε το γήπεδο ποδοσφαίρου να έχει χλοοτάπητα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση