Στην δημοσίευσή μας “Η συκιά, καλλιέργεια και παραγωγή αποξηραμένων σύκων στην Εύβοια”, παρουσιάσαμε όλη την καλλιέργεια της συκιάς στην περιοχή μ ας, την συγκομιδή σύκων και τέλος την αποξήρανσή τους σε Ταξιάρχη και Κύμη. Τα αποξηραμένα σύκα συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών. Ορισμένες ποσότητες αποξηραμένων σύκων του Ταξιάρχη στέλνονται για συσκευασία στην εταιρεια “Κόντος Α.Ε.” που βρίσκεται στο Βασιλικό Εύβοιας. Στην επίσκεψή μας εκεί, παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία συσκευασίας των αποξηραμένων σύκων και σας την παρουσιάζουμε παρακάτω:
Ποια είναι η διαδικασία συσκευασίας των αποξηραμένων σύκων;
-Τα σύκα προέρχονται από την περιοχή Ταξιάρχη Ιστιαίας στην Εύβοια και είναι ήδη αποξηραμένα από τους παραγωγούς.
Σε πρώτη φάση τα σύκα τοποθετούνται σε θαλάμους απεντόμωσης, που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από το εργοστάσιο. Εκεί παραμένουν για 8 ώρες εκτεθειμένα σ’ ένα ισχυρό μυκητοκτόνο, τη φωσφίνη, που εξοντώνει μέχρι και τα αβγά των εντόμων. Μετά το τέλος της έκθεσής τους σ΄ αυτήν, τα σύκα παραμένουν 24 ώρες εκτός εργοστασίου.
Στη δεύτερη φάση ακολουθεί το πλύσιμο των σύκων:
Το πρώτο πλύσιμο των σύκων γίνεται σε ζεστό νερό 60ο C σε μεταλλική λεκάνη. Στη συνέχεια περνούν από βούρτσες με απιονισμένο νερό και καθαρίζονται τα τελευταία υπολείμματα. Στεγνώνουν με αέρα περνώντας μέσα από κλίβανο.
Ακολουθεί η τρίτη φάση και τελική της συσκευασίας:
Γίνεται διαλογή των σύκων και χωρίζονται ανά κατηγορία ανάλογα με το μέγεθος του φρούτου. Συμπιέζονται στα ειδικά κουτιά -ανάλογα με το τελικό βάρος του προϊόντος-, τυλίγονται και προστίθεται η ετικέτα. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε έναν ιμάντα που παράλληλα είναι και ζυγαριά. Για παράδειγμα το όριο της για το πακέτο των 200 γρ. είναι από 249 έως 254 γρ. Όταν είναι βαρύτερο ή ελαφρύτερο το βγάζει εκτός τελικού προϊόντος ως ελαττωματικό. Τα υπόλοιπα είναι έτοιμα για εμπορία.
Γίνεται άλλου είδους επεξεργασία των αποξηραμένων σύκων στο συσκευαστήριο;
-Κάποιες ποσότητες σύκων επικαλύπτονται με ρευστή ζεστή σοκολάτα 29οC. Στη συνέχεια περνάνε με ιμάντα από ψύκτη, όπου ψύχονται με ψυχρό αέρα και είναι έτοιμα με την “κουβερτούλα” τους.
Ποια είναι η ποσότητα που μπορεί να συσκευαστεί ημερησίως και ποια της φετινής περιόδου;
-Η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 10 τόνους, ενώ της φετινής περιόδου 1000 τόνοι.
Πόσοι εργάτες απασχολούνται;
-Γύρω στους 100 εργάτες. Η συσκευασία των σύκων είναι εποχιακή εργασία γι’ αυτό μπορούν να απασχοληθούν για τέσσερις μήνες, ενώ στη συνέχεια μπορούν να πάρουν ταμείο ανεργίας για 5 μήνες.
Σε ποιες αγορές απευθύνεται το συσκευαστήριο;
-Το 80% των αποξηραμένων σύκων εξάγεται στην Ιταλία. Τα υπόλοιπα διατίθενται ή στο εξωτερικό: Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ(όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο) ή στην εσωτερική αγορά κυρίως σε συνεργασία με τα σούπερ-μαρκετ Carrefour, Metro, Κρητικός, Lidl.
Οι πληροφορίες είναι από συνέντευξη της οικογένειας Κόντου στην ομάδα των δημοσιογράφων μας κατά την επίσκεψη στην εταιρεία. Οι φωτογραφίες είναι από την ομάδα των φωτογράφων μας.
Έλενα Μ., Βάλυ Χ., Αντωνία Π., Εύα Α., Ρένος Σ.








