“Σισούντο” οι εντυπώσεις των παιδιών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων, αν και αρκετές ημέρες μετά, διαβάσαμε στην τάξη το παραμύθι Sisoudo  του Αντώνη Παπαθεοδούλου (ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στις 19 Μαρτίου, 2013 ).  

Ακολουθούν οι ζωγραφιές με τις εντυπώσεις των παιδιών.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε την λεπτομερή περιγραφή των εικόνων, όπως εκφράστηκε από τα παιδιά:

Μου άρεσε όταν…  Δε μου άρεσε όταν…
Σοφία … παίζανε μόνα τους τα πλήκτρα και ο Νίκος ήταν χαρούμενος και πήγε στον παππού του και του είπε: «Αυτό είναι στοιχειωμένο;» και ο παππούς του είπε: «Όχι, είναι μαγικό!» … μάλωναν τα άσπρα πλήκτρα και τα μαύρα και τα πάνω φώναζαν και τα κάτω κοιμόντουσαν και τους ξύπνησαν και φώναξαν μια δυνατή φωνή και είπαν: «Ησυχία».  Τότε όλοι σταματήσαν να φωνάζουνε και τα άσπρα πλήκτρα μπορούσαν να κοιμηθούνε.
Γιάννης Μ. … το παιδάκι πάτησε τα πλήκτρα και μόνα τους παίξανε τα πλήκτρα. … μάλωναν.
Γιάννης Σ. … το πιάνο, τα πιάνα, τα πλήκτρα, ένα μαύρο, ένα ροζ και ένα αληθινό.  
Άμπιας … πήγε στον παππού ο Νίκος και του είπε: «Παππού τα πλήκτρα κάναν ένα ΣΟΥ – ΣΟΥ, τα πλήκτρα κάναν μόνα τους φωνούλα». «Αυτά είναι μαγικά πλήκτρα» του είπε ο παππούς του. …τα πλήκτρα έκαναν «ΣΟΥ – ΣΟΥ – ΣΟΥ».
Έλενα … παίζαν τα πλήκτρα μόνα τους και είπε ο παππούς του Νίκου «Αυτό είναι στοιχειωμένο». …ο Νίκος είχε πάει να παίξει με τα πλήκτρα και ήταν πολύ άσχημη η μουσική.
Ελένη … τα πλήκτρα παίζανε μόνα τους. … τα πλήκτρα μαλώνανε.
Μάρα … τα πλήκτρα είχαν καταλάβει ότι έπρεπε το κάθε ένα να έχουν τον δικό του ήχο. … όλα γίναν ΣΟΥ και όταν το παιδάκι πήγε να παίξει και ο ήχος ακουγόταν όλος ΣΟΥ – ΣΟΥ – ΣΟΥ.
Αλέξης … τα πλήκτρα ακουγόταν κανονικά. … ακούγεται ΣΟΥ – ΣΟΥ.
Δημήτρης … άνοιξε το καπάκι, γιατί είδε φως.  
Αλεξάνδρα … το παιδάκι πήγε να παίξει πιάνο και έπαιζε μόνο του ωραία μουσική. Και είχε πάει στο παππού του και εκείνος τον είπε: «Αυτά είναι μαγικά πλήκτρα». … τα μαύρα πλήκτρα και τα άσπρα πλήκτρα μαλώνανε.
Άννα … το αγοράκι έπαιζε τα πλήκτρα.  
Παναγιώτης … το παιδάκι έπαιζε τα πλήκτρα. Και όταν έπαιζαν μόνα τους τα πλήκτρα, πήγε στον παππού του και του είπε «Αυτό το πιάνο είναι στοιχειωμένο» και εκείνος απάντησε «Δεν είναι στοιχειωμένο». … δεν αγοράζανε το πιάνο.

Την ημέρα εκείνη έλειπαν αρκετά από τα παιδιά, και επιπλέον κάποια από αυτά δεν περιέγραψαν τις εντυπώσεις τους.