Καλοκαιρινή γιορτή

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή μας γιορτή με θέμα τον Ελληνικό Κινηματογράφο! Τα παιδιά χόρεψαν και είπαν τα ποιήματά τους που ήταν εμπνευσμένα από διάφορες ταινίες του αγαπημένου ελληνικού κινηματογράφου!  Αρχικά  τα παιδιά καλωσόρισαν τους γονείς χορεύοντας τις Θαλασσιές τις χάντρες.

εισαγωγή 1

Στη συνέχεια, σε μικρές ομάδες ή ζευγάρια χόρεψαν διάφορα αγαπημένα τραγούδια… 

ο ήλιος του μεσημεριού

ο ήλιος του μεσημεριού

 

η αγάπη θέλει 2

η αγάπη θέλει δύο

 

αλητάκι μπατηράκι

αλητάκι μπατηράκι

 

crazy girls

crazy girls

 

ναυτάκια

η Αλίκη στο ναυτικό

μαθήτριες 1

χτυποκάρδια στο θρανίο

 

πετεινάρι

το πετεινάρι

 

νύχτα γάμου

νύχτα γάμου

 

αντωνάκης ελενίτσα

η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα

 

ζήκος

της κακομοίρας (Ζήκος)

 

ο άντρας που θα παντρευτώ 1

ο άντρας που θα παντρευτώ

 

φσιντ μπόινγκ

φσιντ μπόινγκ

τέλος 1

 

Ήταν ένα όμορφο απόγευμα που το χαρήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι!! Και του χρόνου!!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!

Συμμετοχή στη Δράση “Υιοθέτησε μια παραλία” της WWF Ελλάς (3η επίσκεψη στην παραλία)

Screenshot 13 2

Την Τρίτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε την τρίτη και τελευταία επίσκεψή μας στα 100 μέτρα παραλίας που έχουμε υιοθετήσει και έχουμε δεσμευτεί να καθαρίσουμε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της WWF Ελλάς που έχουμε αναλάβει ως νηπιαγωγείο. Αυτή τη φορά μάλιστα τα σκουπίδια που συλλέξαμε τα πετάξαμε στον δικό μας κάδο, τον κάδο του 5ου Νηπιαγωγείου Λουτρακίου, τον οποίο έβαψαν τα παιδιά, γράψαμε επάνω το σύνθημα “Ποτέ δεν ξεχνώ, τα σκουπίδια στον κάδο να πετώ” και τον τοποθετήσαμε στο σημείο που έχουμε υιοθετήσει για να μεταδώσουμε το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους που θα επισκεφθούν την παραλία αυτό το καλοκαίρι. Την ιδέα για την τοποθέτηση του δικού μας κάδου, μας την έδωσε η σύμβουλος εκπαίδευσης του νομού μας κα Άντα Νικολάου σε μια συζήτηση που είχαμε μαζί της και την ευχαριστούμε πολύ!!!

Έτσι, λοιπόν, παιδιά και εκπαιδευτικοί εργαστήκαμε πυρετωδώς για να έχουμε έτοιμο τον κάδο μας την ημέρα που θα επισκεπτόμασταν την παραλία. Τα παιδιά έβαψαν τον κάδο με την βοήθειά μας και γράψαμε πάνω το σύνθημά μας!

βάψιμο κάδου 1 βάψιμο κάδου 2

βάψιμο κάδου 3

Αφού, λοιπόν, τον ετοιμάσαμε τον πήραμε μαζί μας στην παραλία για να τον τοποθετήσουν οι υπάλληλοι του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων.

ο κάδος μας

Στη συνέχεια, πιάσαμε δουλειά με φόντο το όμορφο ηλιοβασίλεμα της πόλης μας!

354211460 1393343244574669 7316650642442523960 n

Αρχικά, συλλέξαμε τα σκουπίδια…

συλλογή 1

συλλογή 2

Στη συνέχεια, τα συγκεντρώσαμε…

συγκέντρωση

Και τα καταγράψαμε…

καταγραφή 1

καταγραφή 2

Και φυσικά τα πετάξαμε στον δικό μας κάδο!!!

σκουπίδια στον κάδο μας

αναμνηστική 1

αναμνηστική 2

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων για την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο μας, όποτε το ζητήσουμε. Ευχαριστούμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος την προϊσταμένη κ. Νικολέτα Λάμπρου και την κ. Μαρία Βλάσση. Επίσης, ευχαριστούμε πολύ το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου μας καθώς και  τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας κύριο Θανάση Μουζάκη, ο οποίος μας έστειλε άμεσα τον κάδο όταν τον ζητήσαμε και μερίμνησε ώστε να μετακινηθεί και να τοποθετηθεί στο σημείο της παραλίας που έχουμε υιοθετήσει! Σας ευχαριστούμε όλους πολύ!!!με αντιδήμαρχο

Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Κώστα, ιδιοκτήτη της ταβέρνας “Το Μαϊστράλι”, που δέχτηκε με χαρά να φυλάξει τον κάδο μας στο χώρο της ταβέρνας του μέχρι να τοποθετηθεί από τον Δήμο στην παραλία!

Τέλος, δεν μπορούμε να μην ευχαριστήσουμε τους γονείς των παιδιών μας που πάντα μας στηρίζουν όταν το ζητήσουμε! Η στήριξή τους είναι πολύτιμη!

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Θεματικός Κύκλος: “Φροντίζω το Περιβάλλον”

“Η Θάλασσα είναι ζωή”

pngtree protect the marine environment poster elements png image 2605084

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων για τη θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον», επιλέξαμε το πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa με τίτλο: «Η θάλασσα είναι ζωή». Η HELMEPA από το 1993 προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών της χώρας για το θαλάσσιο περιβάλλον και το περιβάλλον γενικότερα, μέσω της εθελοντικής καθοδήγησης των Εκπαιδευτικών τους. Στόχος του φετινού προγράμματος με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς, να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο για την προστασία τους.

Οι δράσεις μας για το περιβάλλον, και συγκεκριμένα για τη θάλασσα, έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο καθώς συμμετέχουμε και στη δράση «Υιοθέτησε μια παραλία» της WWF Ελλάς.

Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa τα παιδιά έμαθαν ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θάλασσες και τους ωκεανούς της γης, τα πλάσματά τους καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αρχικά, συζητήσαμε για το οικοσύστημα της θάλασσας. Τι είναι οικοσύστημα; Ποιοι οργανισμοί κατοικούν στο οικοσύστημα της θάλασσας και των ωκεανών; Παρακολουθούμε σχετικά βίντεο από την  Παιδική Helmepa.

Συζητάμε για τις ζώνες βάθους ενός ωκεανού, παρατηρώντας αντίστοιχη εικόνα από την  Παιδική Helmepa και παρακολουθούμε και βίντεο.

Στη συνέχεια, φτιάχνουμε κι εμείς τις ζώνες βάθους ενός ωκεανού.

ζώνες βάθους θάλασσας 348359538 1314447982802923 1967422617952441806 n

Αναφερθήκαμε στις τροφικές αλυσίδες και μάθαμε πώς ένας οργανισμός της θάλασσας επηρεάζει έναν άλλον και πώς όλα λειτουργούν με μια ισορροπία, που πολλές φορές ο άνθρωπος με τις δραστηριότητες του (υπεραλίευση) διαταράσσει. Παίξαμε και το παιχνίδι «Τροφική αλυσίδα» για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό στα παιδιά. Δημιουργήσαμε μια τροφική αλυσίδα με οργανισμούς της θάλασσας ξεκινώντας από τον Ήλιο, που είναι η πηγή ενέργειας των περισσότερων τροφικών αλυσίδων, και καταλήξαμε στον καρχαρία. Τι συμβαίνει όμως όταν ο άνθρωπος ψαρεύει περισσότερα μικρά ψάρια από το επιτρεπτό; Η τροφική αλυσίδα διαταράσσεται.

τροφική αλυσίδα 1 τροφική αλυσίδα 2

 

 

 

 

 

 

Μιλήσαμε για την μόλυνση των θαλασσών από πετρελαιοκηλίδα και πόσο δύσκολο είναι να καθαριστεί η θάλασσα από μια τέτοια μόλυνση. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο από θαλάσσια οικοσυστήματα που είχαν μολυνθεί από πετρελαιοκηλίδα και πραγματοποιήσαμε κι εμείς πείραμα στην τάξη για να διαπιστώσουμε τη δυσκολία καθαρισμού από πετρελαιοκηλίδα. Σε ένα μπολ βάλαμε νερό (θάλασσα) και ρίξαμε μέσα λάδι (πετρελαιοκηλίδα). Προσπαθήσαμε να το καθαρίσουμε με διάφορους τρόπους, με ένα κουτάλι, με βαμβάκι, με σύριγγα. Διαπιστώσαμε πως ενώ καθαρίστηκε αρκετά, παρ’ όλα αυτά δεν έφυγε πλήρως η «μόλυνση».

καθαρισμός πετρελαιοκηλίδας πείραμα

https://youtube.com/shorts/XQnKLB-yCT8?feature=share

https://youtube.com/shorts/pPxExDLSAfw?feature=share

Στη συνέχεια, εστιάσαμε στη μόλυνση των θαλασσών από σκουπίδια. Παρακολουθήσαμε το βίντεο που μας προτείνει η Παιδική Helmepa «Η ιστορία μιας φάλαινας».

Συζητήσαμε για το χρόνο που χρειάζονται τα σκουπίδια να διαλυθούν μέσα στη θάλασσα παρατηρώντας και σχετική αφίσα της Παιδικής Helmepa.

00000045 3

Παίξαμε το παιχνίδι «Ψάρεμα σκουπιδιών». Ένα μπλε πανί συμβολίζει τη θάλασσα, όπου ζουν διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί. Δυστυχώς όμως τα σκουπίδια απειλούν. Τα παιδιά με ένα καλάμι «ψάρεψαν» τα σκουπίδια (με μαγνήτη που είχαμε τοποθετήσει στο κάτω μέρος) και καθάρισαν την παραλία ως μικροί εθελοντές αναφέροντας κάθε φορά πόσο θα χρειαζόταν κάθε σκουπίδι να διαλυθεί στο νερό.

θάλασσα θάλασσα με σκουπίδια

ψάρεμα σκουπιδιών 1 ψάρεμα σκουπιδιών 2

Παρακολουθήσαμε τα διαφημιστικά μηνύματα της Παιδικής Helmepa με τον γλάρο να μας συμβουλεύει να μην πετάμε σκουπίδια και πλαστικά στις θάλασσες και τις ακτές μας. Τα παιδιά ζωγράφισαν τον γλάρο και έγραψαν το σύνθημα του!

ο γλάρος της χελμεπα 1 ο γλάρος της χελμεπα 2

Τέλος, δημιουργήσαμε κι εμείς μια αφίσα και γράψαμε το μήνυμα του γλάρου!!!

ομαδική

Γράψαμε μηνύματα για τους επισκέπτες της πόλης μας, όπου τους προτρέπουμε να θυμούνται να μην πετάνε σκουπίδια στην ακτή… Τα παιδιά τα ζωγράφισαν και τα πλαστικοποιήσαμε για να τα κρεμάσουμε σε ομπρέλες μαγαζιών που βρίσκονται στην παραλία της πόλης μας!

μηνύματα

μηνύματα 2

Και φυσικά κάναμε και τις μικρές ατομικές κατασκευές μας: Πεινασμένοι καρχαρίες και Χαρούμενα Καβουράκια

1685703098915

1685703098903

Η Παιδική Helmepa αντάμειψε τα παιδιά που συμμετείχαν σε όλες αυτές τις δράσεις στέλνοντάς τους έναν έπαινο για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα!

348366472 232575989526872 4122761007634936768 n

Ελπίζουμε ότι με όλες αυτές τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε με τα παιδιά να έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το περιβάλλον και να μάθουν να το φροντίζουν!!!

 

 

Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο (4)

Κλακέτα 1,2,3… πάμε!!!

.png

Την εβδομάδα αυτή παρακολουθήσαμε την τέταρτη και τελευταία ταινία από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με τίτλο: “Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο”.

Ταυτότητα Ταινίας

Τίτλος: Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Μόρρις Λέσμορ (ΗΠΑ, 2012)

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Τζόυς, Μπράντον Όλντεμπουργκ 

Είδος ταινίας: Animation (Moon bot Studios)

Περιγραφή: Ο Μόρρις Λέσμορ αγαπούσε τα βιβλία. Όμως μια μέρα ο ουρανός σκοτείνιασε. Ο αέρας φυσούσε μανιασμένος. Και σκόρπισε τα πάντα, όλα όσα ήξερε ο Μόρρις, ακόμα και τις λέξεις του βιβλίου του. Κι όλα χάθηκαν μακριά. Όπως χάνονται σε έναν τυφώνα.

Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν ΠΡΙΝ την προβολή της ταινίας

Βάζουμε στα παιδιά να ακούσουν τον ήχο του ανεμοστρόβιλου και τους ζητάμε να μας πουν με τι μοιάζει, τι μπορεί να είναι αυτός ο ήχος. Τα παιδιά απαντούν: «Γίνεται πόλεμος», «Ένα καράβι άδειασε σκουπίδια στη θάλασσα και τη μόλυνε», «Κάτι τρομακτικό συμβαίνει».

Τους λέμε ότι θα παρακολουθήσουμε μια ταινία που έχει τίτλο «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρις Λέσμορ». Τι φαντάζονται ότι θα δούμε στην ταινία; Τα παιδιά απαντούν «Βιβλία που πετάνε».

Συζητάμε τι μπορούμε να κάνουμε με ένα βιβλίο. Μας κάνει να νιώθουμε χαρά, μας ταξιδεύει σε άλλα μέρη, μας χαλαρώνει, είναι μερικές από τις απαντήσεις που δίνουν τα παιδιά

Στη συνέχεια παρακολουθούμε την ταινία.

Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν ΜΕΤΑ την προβολή της ταινίας

Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν μια λέξη που τους έρχεται στο μυαλό. «Συγκίνηση», «Μαγικό», «Ωραία μουσική», «Χαρά» ήταν κάποιες από τις απαντήσεις των παιδιών.

Ρωτάμε τα παιδιά τι τους τράβηξε την προσοχή. Τα παιδιά απαντούν: «Ο ανεμοστρόβιλος», «Τα βιβλία που χόρευαν και πέταγαν», «Τα σπίτια που ταξίδεψαν αλλού», «Η νεράιδα με τα βιβλία». Τα παιδιά ζωγραφίζουν ό,τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση καθώς ακούν την μουσική της ταινίας.

ζωγραφίζω την ταινία 1 ζωγραφίζω την ταινία 2

 

 

 

 

 

 

Παίζουμε ένα παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Τα παιδιά γίνονται βιβλία. Την ώρα που παίζει η μουσική της ταινίας τα παιδιά-βιβλία χορεύουν και πετάνε στο χώρο. Όταν ακούγεται ο ήχος από τον ανεμοστρόβιλο τα παιδιά γίνονται βιβλία που τα παίρνει ο ανεμοστρόβιλος και στροβιλίζονται με ορμή.

παιχνίδι

Παρουσιάζουμε στα παιδιά 8 κάδρα από την ταινία.

πλάνα διαφορετική ιστορία

Τους ζητάμε να βάλουμε με όποια σειρά θέλουμε τις εικόνες αυτές και να γράψουμε ένα δικό μας διαφορετικό σενάριο. Τα παιδιά πράγματι δημιούργησαν τη δική τους καινούρια ιστορία και την φτιάξαμε σε ένα book creator. Το αποτέλεσμα βρίσκεται στο παρακάτω λινκ:

https://read.bookcreator.com/ga3tCGOaU0hiDqnAQs4GsPpIlJl1/ABEQkfNxT02owvDRAlRerg/kgn7CkrfSn6JXINqLfMlOQ

Προβάλλουμε στα παιδιά κάποιες σκηνές από την ταινία. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 5 ομάδες. Κάθε ομάδα επέλεξε το πλάνο που της άρεσε περισσότερο και το παρουσίασε στην ολομέλεια με παγωμένη εικόνα. Οι υπόλοιποι μάντεψαν για ποιο πλάνο πρόκειται.

παγωμένες εικόνες 1 παγωμένες εικόνες 2 παγωμένες εικόνες 3 παγωμένες εικόνες 4

5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023, προτρέπει σε μια πλανητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150 χώρες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της. Ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει  την ανάγκη να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον  τρόπο ζωής.

Τη φετινή σχολική χρονιά στο σχολείο μας, στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, έχουμε αναλάβει πρόγραμμα σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά και έχουμε υλοποιήσει δράσεις, όπως καθαρισμό παραλίας (εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Υιοθέτησε μια παραλία, της WWF Ελλάς) καθώς και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa με τίτλο: “Η θάλασσα είναι ζωή”. Έτσι, λοιπόν, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μια μικρή γιορτή με αφορμή αυτήν την ημέρα. Τα παιδιά παρακολούθησαν στο κουκλοθέατρο την αγαπημένη τους πια Σούλα, τη σακούλα από το υπέροχο παραμύθι της αγαπημένης μας συγγραφέως Χριστίνας Κασιντή “Οι περιπέτειες μιας Σακούλας”, και τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί στον κάδο Ανακύκλωσης!!!

παγκόσμια ημ. περιβάλλοντος 3 παγκόσμια ημ. περιβάλλοντος 2 παγκόσμια ημ. περιβάλλοντος 1