ΣΤΕ(Α)Μ Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον Κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική .
Τα τελευταία εργαστήρια δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2022-23 με θέμα ΣΤΕ(Α)Μ Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον Κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική ολοκληρώθηκαν.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καλλιέργειας δεξιοτήτων που προτείνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ).
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει σκοπό να έρθουν σε επαφή οι μαθητές/-ήτριες του Νηπιαγωγείου με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι τα παιδιά, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα, να εξασκηθούν στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων και να αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως ο κύκλος του νερού και η υδροδυναμική.
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι στόχοι του κάθε εργαστηρίου καθώς και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν.
Θεματική Ενότητα :Δημιουργώ και Καινοτομώ -Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία -1 SΤΕΜ-Ρομποτική
Τίτλος: ΣΤΕ(Α)Μ Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον Κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική ολοκληρώθηκαν.
1o εργαστήριο:Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν:
Να γνωρίσουν τα παιδιά και να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού και τα στάδια που χαρακτηρίζουν το φυσικό αυτό φαινόμενο.
Να δημιουργήσουν εννοιολογικούς χάρτες.
Να αναπαραστήσουν τον κύκλο του νερού με το σώμα τους.
Να εκφραστούν δημιουργικά σχεδιάζοντας την κάθε φάση του κύκλου του νερού.
Αρχικά διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το βιβλίο ‘’Ο σταγονούλης πετάει στα σύννεφα’’
Δημιουργήσαμε εννοιολογικό χάρτη για τον κύκλο του νερού με το λογισμικό Goggle και καταγράψαμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών πάνω στο θέμα.
Στη συνέχεια άκουσαν το τραγούδι “Ο κύκλος του νερού”,(Στίχοι: Άννα Μαντέλη Μουσική: Σπύρος Μασσαχός) το συνόδευσαν με κρουστά όργανα και το δραματοποίησαν.
Ζωγράφισαν τον κύκλο του νερού στο χαρτί και στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας το λογισμικό tux paint.
Τέλος έγινε επεξεργασία του ποιήματος «Από που ήρθες ποταμάκι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τη χρήση ενός εικονόλεξου. Τα παιδιά “διάβασαν’’ το ποίημα με τη βοήθεια εικόνων που αντιστοιχούσαν σε λέξεις του ποιήματος, το απομνημόνευσαν και το τραγούδησαν σε δύο ομάδες.
Δημιουργήσαμε ένα PADLET (πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό συνεργατικό πίνακα) όπου εκπαιδευτικοί και γονείς ανεβάζαμε τις δημιουργίες -κατασκευές που έκαναν τα παιδιά στο σχολείο και στο σπίτι , χρήσιμες πληροφορίες, συνδέσμους,βίντεο ,παιχνίδια για το θέμα μας.
2ο εργαστήριο
Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν :
Να δημιουργήσουν τα παιδιά χρονική ακολουθία για το φαινόμενο του κύκλου του νερού.
Να εξοικειωθούν με το πείραμα και να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού.
Να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια αφίσα και να την κάνουν ψηφιακό παζλ.
Αρχικά τα παιδιά παρακολούθησαν από το αποθετήριο του Φωτόδεντρου βίντεο https://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/6954?locale=elγια το πώς σχηματίζεται η βροχή, στη συνέχεια με στόχο την εμπέδωση των βασικών σταδίων του κύκλου του νερού και την εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση του ποντικιού έπαιξαν ένα παιχνίδι με την τεχνική Drag and Drop (Φωτόδεντρο).
Δημιουργήσαμε μια αφίσα με θέμα τον κύκλο του νερού και τη φτιάξαμε ψηφιακό παζλ με το εργαλείο jigsawplanet.
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2f6a650652c9
Ακολούθησε ένα πείραμα σχετικά με την εξάτμιση και την υγροποίηση του νερού. Αφού κάναμε προβλέψεις για το τι θα συμβεί όταν το νερό θερμαίνεται, εκτελέσαμε το πείραμα και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.
Στη συνέχεια αναπαραστήσαμε τον κύκλο του νερού με τρεις τρόπους:
3ο εργαστήριο
Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν:
Να επιλύσουν προβλήματα, να συμμετέχουν σε μια συζήτηση και να ανταλλάσουν απόψεις.
Να αρχίσουν να κατανοούν τη σημασία της παρατήρησης των πειραμάτων και της περιγραφής για τη μελέτη υλικών και φαινομένων.
Αρχικά τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο για τη σημασία του νερού στον άνθρωπο. Συζητήσαμε για την έλλειψη νερού και προτείναμε ιδέες εξοικονόμησης νερού.
Στη συνέχεια κάναμε προβλέψεις για τη βύθιση και την άνωση αντικειμένων και κάναμε το πείραμα .
Μια ομάδα μαθητών κατέγραψε τα δεδομένα του πειράματος, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές παρατήρησαν και διόρθωσαν τις προβλέψεις τους.
4ο εργαστήριο
Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν:
Να γνωρίσουν τα παιδιά τις καταστάσεις και τις μορφές του νερού.
Να επιλύσουν ένα πρόβλημα και να κάνουν κατασκευές χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά.
Να κάνουν πειράματα με προβλέψεις και παρατήρηση.
Να στοχαστούν, να συγκρίνουν, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να εξάγουν συμπεράσματα.
Να χρησιμοποιούν κατάλληλο λεξιλόγιο.
Αφού συζητήσαμε για την χρησιμότητα ενός φράγματος, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και κατασκεύασαν ένα φράγμα με το οικοδομικό υλικό της τάξης. Στη συνέχεια έψαξαν τρόπους και υλικά με τα οποία θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα πραγματικό φράγμα έξω στην αυλή του σχολείου και φυσικά ένα φράγμα με τους γονείς τους στο σπίτι.
Στη συνέχεια ανακαλύψαμε το φαινόμενο της τήξης και της πήξης με πειράματα και ζωγραφίσαμε με τις παγωμένες τέμπερες. Τα παιδιά έμαθαν να χρησιμοποιούν λέξεις όπως τήξη, πήξη κτλ.
Προέβλεψαν για το τι θα πάθουν κάποια υλικά εάν ανακατευτούν με το νερό. Τα παρατήρησαν, εξήγαγαν συμπεράσματα και τα κατέγραψαν.
5ο εργαστήριο
Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν:
Να κάνουν διαδρομές με το σώμα τους πάνω σε δάπεδο.
Να προγραμματίσουν το ρομπότ Beebot και να σχηματίσουν διαδρομές σχεδιάζοντας τον κύκλο του νερού.
Να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους.
Αρχικά παρουσιάσαμε στα παιδιά το ρομπότ Βeebot, τις εντολές που μπορούν να του δώσουν και να το προγραμματίσουν και τις κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορεί να κινηθεί.
Χρησιμοποιήσαμε καρτέλες με σύμβολα -βελάκια ίδια με αυτά που υπάρχουν πάνω στο ρομπότ, για να κατανοήσουν τη χρήση του κάθε συμβόλου.
Στη συνέχεια τα παιδιά πραγματοποίησαν με το σώμα τους σχεδιασμένες διαδρομές σε τετραγωνισμένο δάπεδο ακολουθώντας τα σύμβολα (βέλη) και εκτέλεσαν τις ίδιες εντολές με αυτές της Beebot.
Σχεδίασαν διαδρομές σε χαρτί και έκαναν ασκήσεις από το Φωτόδεντρο στον υπολογιστή, προγραμματίζοντας και μετακινώντας τη Beebot σε ψηφιακό περιβάλλον.
Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη φιλοσοφία του ΣΤΕ(Α)Μ .Συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα εργαστήρια,συνεργάστηκαν άψογα για την επίτευξη των κοινών στόχων μέσα από πειράματα, από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά λογισμικά, απ’τη δημιουργία κατασκευών,την καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης και της εξοικείωσης τους με βασικές αρχές προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης.