΄Το καπέλο ταξιδεύει στην Τέχνη
Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε με την έννοια της συμμετρίας. Τα παιδιά γνώρισαν και εξοικειώθηκαν με την έννοια της συμμετρίας μέσω εκπαιδευτικών σεναρίων, παραμυθιών, κατασκευών, ζωγραφικής αλλά και βιωματικής προσέγγισης.
- Για να καταλάβουν τα μικρά μας τη δύσκολη έννοια της συμμετρίας, διαβάσαμε αρχικά το βιβλίο της Σ. Μαντούβαλου «Ο μαγικός καθρέφτης» και μ’ έναν καθρέφτη «μαγικό» ψάξαμε και βρήκαμε το άλλο το μισό.
- Παρακολουθήσαμε την ιστορία με την “Μάγισσα συμμετρία “,
- από το 2ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
- Πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό στα χέρια μας “Η ψηφιακή ιστορία για την συμμετρία” και “Τα συμμετρικά και ασύμμετρα σχήματα”, από την επιμόρφωση Τ4Ε των νηπιαγωγών.
- Αναζητήσαμε την συμμετρία μέσα κι έξω από το σχολείο και με έκπληξη την εντοπίσαμε …παντού! Στα φύλλα των δέντρων, στα λουλούδια και τα έντομα, στα ζώα και τα πουλιά στα παράθυρα και τις πόρτες , σε καθημερινά αντικείμενα, , αλλά και στα γράμματα της αλφαβήτας!! Μάθαμε πως κάποια από αυτά έχουν κάθετο και οριζόντιο άξονα συμμετρίας.
- Παίξαμε παιχνίδια συμμετρίας στον υπολογιστή στο “SymmetrySorting“.
- και κάποια από τo ιστολόγιο “Η Νατα…Λίνα στο νηπιαγωγείο”
- με βιωματικό παιχνίδι
- και σε φύλλα εργασίας από τo ιστολόγιο “Η Νατα…Λινα….στο νηπιαγωγείο”
Στην συνέχεια γνωρίσαμε την παλέτα των χρωμάτων και ξεχωρίσαμε τα θερμά και ψυχρά χρώματα.
Για να τα εμπεδώσουμε, ζωγραφίσαμε με πολλούς τρόπους και διαφορετικά υλικά.
Όμως μπορούν άραγε να εντοπίσουν όλα αυτά που έμαθαν σε αληθινά έργα ζωγράφων; Η βαλίτσα με έργα ζωγράφων στο νηπιαγωγείο μας , μας έδωσε πλούσιο υλικό στην διάρκεια του προγράμματος.
Επιλέξαμε «Το ψάθινο καπέλο» του Νικολάου Λύτρα για τους παρακάτω λόγους. Είναι εύκολα διακριτά τα ψυχρά και θερμά χρώματα στην σύνθεση του έργου αλλά κυρίως γιατί θα χρησιμοποιήσουμε το καπέλο ως μέσο για να ταξιδέψουν στην Τέχνη και στην ζωγραφική. Την επιλογή μας αυτή την έμαθε και η αλεπού η καπελού και κατέφθασε στο νηπιαγωγείο μας. Η ιστορία και η πλοκή του βιβλίου της Γιολάντας Τσορώνη, «Η αλεπού η καπελού» κινητοποίησε το ενδιαφέρον των παιδιών . Όταν τους ζήτησε να την βοηθήσουν να εμπλουτίσει τη συλλογή της ζωγραφίζοντας καπέλα με έργα διάσημων ζωγράφων ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό κι έτσι το ταξίδι στην Τέχνη ξεκίνησε….