Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2023
Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου
”Χερι-χέρι μαζί …όπως κι εγώ ετσι και εσύ”
Τα εργαστήρια δεξιοτήτων με υποθεματική τα ανθρώπινα δικαιώματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι στόχοι του κάθε εργαστηρίου καθώς και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν.
Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων
Θεματική: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη
Υποθεματική: Ανθρώπινα δικαιώματα και συμπερίληψη
Τίτλος: «Χέρι, χέρι μαζί… όπως εγώ έτσι κι εσύ»
1ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης, η αποδοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου, η αλληλοεκτίμηση, η δημιουργία δεσμών και συνεργασίας μέσα στην ομάδα.Συγκεκριμένα:
– Επεξεργαστήκαμε το βιβλίο «Τα σώματα των ανθρώπων», εντοπίσαμε τα διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων
– Παρουσιάσαμε τον εαυτό μας και τα ενδιαφέροντα μας με συζήτηση και καταγραφή και σύγκριση κοινών και διαφορετικών χαρακτηριστικών.
– Κάθε μαθητής ζωγραφισε σε ένα κομμάτι παζλ ένα στοιχείο του εαυτού του που τον κάνει ξεχωριστό. Τα κομμάτια τοποθετήθηκαν ανακατεμένα και αναποδογυρισμένα στο πάτωμα. Ένας μαθητής κάθε φορά επέλεγε ένα κομμάτι και έβρίσκε σε ποιον αντιστοιχεί. Συνθέσαμε έτσι το παζλ της τάξης μας, παρατηρώντας συνολικά τις ομοιότητες και τις διαφορές μας με τους άλλους. Ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας ή το πορτραίτο μας.
2ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν η καλλιέργεια ενσυναίσθησης και η δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων με το σώμα και τον λόγο.
– Διαβάσαμε το παραμύθι «Τα παπούτσια των άλλων»
– Παιχνίδι ρόλων: «Μπήκαμε στα παπούτσια πχ. του κλόουν, του καουμπόη, της μπαλαρίνας, σε βατραχοπέδιλα, στα παπούτσια ενός τυφλού, στα παπούτσια ενός ηλικιωμένου… και εκφράστήκαμε με κινήσεις και συναισθήματα».
– Παίξαμε ψυχοκινητικό παιχνίδι με ανακατεμένα παπούτσια των μαθητών. Με μουσική υπόκρουση φορέσαμε τα παπούτσια των άλλων και μπήκαμε στην ψυχοσύνθεση τους.
3ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν η γνωριμία με τα δικαιώματα των παιδιών και η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου (δημιουργία αφίσας).
– Παρουσιάσαμε πινάκες αναφοράς, αφίσες και εποπτικό υλικό όπου απεικονίζονται τα δικαιώματα των παιδιών, τα παρατηρήσαμε και συζητήσαμε, καταγράψαμε τις απόψεις των μαθητών για το τι είναι το δικαίωμα.(εννοιολογικός χάρτης)
– Προβάλαμε σποτ της Unicef για τα δικαιώματα σποτ UNICEF
– Δημιουργήσαμε αφίσα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων
4ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν η κατανόηση της σημασίας της ειρήνης ως πανανθρώπινου δικαιώματος, η επισήμανση των επιπτώσεων του πολέμου στην ανθρώπινη ζωή και η έκφραση των συναισθημάτων που προκύπτουν στις δυο αυτές καταστάσεις.
-Παρουσιάσαμε εικόνες και έργα τέχνης σε κατάσταση ειρήνης και σε κατάσταση πολέμου στην ολομέλεια, κατηγοριοποιήσαμε τους πίνακες σε ομάδες(κόκκινο στεφανάκι όλες του πολέμου και μπλε όλες της ειρήνης), συζητήσαμε για τα συναισθήματα που μας προκαλεί κάθε εικόνα, καταγράψαμε τις απόψεις των μαθητών για τα οφέλη εν καιρώ ειρήνης
-Παίξαμε παιχνίδι ρόλων ανά ομάδες: Αναπαραστήσαμε όπως μπορούσαμε με εκφράσεις του προσώπου και του σώματος χρησιμοποιώντας υφάσματα πώς φανταζόμαστε την ειρήνη.Με μαύρα και άσπρα μαντίλια εκφράσαμε με κινήσεις τα συναισθήματα τους με μουσική πολέμου(πένθιμη) ή ειρήνης(χαρούμενη)
– Ζωγραφίσαμε με τέμπερες τον δικό μας πίνακα.
5ο εργαστήριο: Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ήταν η γνωριμία με τη δράση της Unicef ως φορέα προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, η καλλιέργεια του εθελοντισμού και η εξοικείωση με τη χρήση εξοπλισμού ρομποτικής.
-Διαβάσαμε την ιστορία ’’Η ζωή στη λουλουδούπολη’ της συναδέλφου Τάνιας Μάνεση.
Βάλαμε σε χρονική ακολουθία τις εικόνες του παραμυθιού με τη χρήση του εξοπλισμού ρομποτικής bee-bot
Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα εργαστήρια,συνεργάστηκαν άψογα για την επίτευξη των κοινών στόχων και κοινοποίησαν την γνώση στην ευρύτερη τοπική κοινωνία σχετικά με τη σημασία τήρησης των δικαιωμάτων του παιδιού
.