Πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση του προγράμματος “Τα παραμύθια πηγαίνουν σχολείο” στα ολοήμερα τμηματα του σχολείου μας ,διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το παραμύθι “Τα δώδεκα αδέλφια που εγίνονταν πουλιά” (Μέγα, Γ.Α. (2014). Από τη συλλογή «Ελληνικά Παραμύθια». Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της «ΕΣΤΙΑΣ ).
“Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς κι είχε δεκατρία παιδιά: δώδεκα αγόρια και ένα κοριτσάκι. Πέθανε η βασίλισσα κι ο βασιλιάς ξαναπαντρεύτηκε. Πήρε μια κακιά γυναίκα, που δε τ’ αγαπούσε καθόλου τα παιδιά, κι ήταν και μάγισσα. Στο μεταξύ γίνηκε πόλεμος κι ο βασιλιάς έφυγε πολύ μακριά. Τότε η κακιά μητριά, που εχθρευόταν τα παιδιά, άλειψε την κόρη με πίσσα και την έδιωξε από το παλάτι. …”
Η βασιλοπούλα αφού πλύθηκε και καθαρίστηκε περπατούσε μέρα νύχτα ώσπου συνάντησε ένα γέρο που έβοσκε αρνιά και τον παρακάλεσε να την πάρει μαζί του στο καλύβι του.
Εκεί κοντά στο ποτάμι συνάντησε τα αδέρφια της που τα μάγεψε η κακιά μάγισσα και τα έκανε πουλιά και μόνο κάθε βράδυ μόλις πατούσαν τα πόδια τους στο χώμα, γίνονταν άνθρωποι “- ω θεέ μου, τα θαυμαστά σου !”
Αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν και πήγαν να μείνουν όλοι μαζί σε ένα παλιό μεγάλο σπίτι. Μια γριά που μάζευε χόρτα κι ευχαριστήθηκε με την καλή καρδιά της βασιλοπούλας ,της είπε τι πρέπει να κάνει για να λυθούν τα μάγια της μητριάς και να ξαναγίνουν άνθρωποι τα αδέρφια της:
“θα βγαίνεις όξω πολύ αυγή με το φεγγάρι, θα μαζεύεις αγριόχορτα και με αυτά θα πλέξεις δώδεκα φορεσιές, χωρίς όμως να μιλάς. Θα σου μιλούν, αλλά συ δε θ’ απαντάς. Κι άμα τις τελειώσεις, θα τις ρίξεις πάνω στα πουλιά και αυτά μονομιάς θα γίνουν άνθρωποι.
Η βασιλοπούλα με υπομονή και επιμονή έκανε αυτό που της είπε η γριά και δεν μίλησε στα αδέλφια της που εκρωζαν λυπητερά. Δεν μίλησε ούτε όταν πήγε το βασιλόπουλο στο σπίτι της, ούτε όταν την πήρε στο παλάτι, ούτε όταν αποφάσισε να την παντρευτεί. Δεν μίλησε ούτε ακόμα κι όταν την έβαλαν στη φυλακή γιατί νόμιζαν ότι ήταν μάγισσα, ούτε όταν αποφάσισαν ότι πρέπει να πεθάνει Μόνο έπλεκε, έπλεκε ,και μόλις τέλειωσε και την τελευταία φορεσιά, τις πέταξε πάνω στα αδέρφια της που ξανάγιναν άνθρωποι.
Τότε μόνο μίλησε και τα εξήγησε όλα στο βασιλιά. Κι αφού ανταμώθηκε και με τον πατέρα της και τιμώρησαν την κακιά μητριά, παντρεύτηκε το βασιλόπουλο κι “έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!”
Στόχοι:
- Να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν για την αδελφική αγάπη και την σημασία της οικογένειας,
- Να αναγνωρίσουν την αξία της εργατικότητας, της επιμονής και της προσήλωσης στο στόχο
- Να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο
- Να έρθουν σε επαφή με την έννοια της γραμμής και τα είδη της καθώς και την ύπαρξή τους στο φυσικό περιβάλλον
- Να έρθουν σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική μέσω του μικρού ρομπότ,bee-bot
- Να γνωρίσουν την λειτουργία το( αποκωδικοποίηση συμβόλων- πλήκτρων)
- Να διαμορφώσουν διαδρομές στον χώρο με το ίδιο τους το σώμα
- Να διαμορφώσουν διαδρομές στον χώρο για το beebot
- Να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν
- Να εξοικειωθούν με την ψηφιακή τεχνολογία
- Να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής και δημιουργικής σκέψης
- Να επιλύσουν προβλήματα
- Να συντονίσουν κινήσεις και να τις αιτιολογήσουν
- Να αυτoαξιολογηθούν με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού των διαδρομών
Δραστηριότητες
- Μετά την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά περιέγραψαν την οικογένεια τους και τι τους αρέσει να κάνουν όλοι μαζί
- ζωγράφισαν την οικογένεια τους και την σύστησαν στους συμμαθητές τους
Αφηγήθηκαν ιστορίες με πρωταγωνιστές τα ίδια και τα αδέρφια τους ή τα ξαδέρφια τους εντοπίζοντας έτσι την σημασία της αδελφικής αγάπης και στην προσωπική τους ζωή.
- Ζωγράφισαν την αγαπημένη τους σκηνή από το παραμύθι
- Τοποθέτησαν στη σωστή χρονική σειρά τις εικόνες του παραμυθιού
- Ένωσαν με γραμμές τη σειρά αυτή και διαπίστωσαν τα διαφορετικά είδη γραμμών που αποτυπώθηκαν στο χαρτί του μέτρου(ευθεία, καμπύλη, ζικ-ζάκ…)
- Γνώρισαν και άλλα είδη γραμμών, βοηθώντας την πριγκίπισσα να φτάσει τα αδέλφια της, σε αντίστοιχο φύλλο εργασίας
- Βοηθήσαν την πριγκίπισσα να ολοκληρώσει τις μπλούζες για τα αδέρφια της κι έτσι να λυθούν τα μάγια, με τη βοήθεια 2 ζαριών. Το ένα έδειχνε το χρώμα και το άλλο το είδος της γραμμής.
- Βγήκαμε έξω στην αυλή και αναζητήσαμε κάποιες από τις γραμμές που ήδη έχουν γνωρίσει
- Κινήθηκαν βιωματικά σε τετραγωνισμένο χώρο στο δάπεδο εξερευνώντας τον χωρικό τους προσανατολισμό , ενώ στη συνέχεια τον περιέγραψαν με αντίστοιχα βελάκια προσανατολισμού αφού πρώτα πειραματίστηκαν και εξοικειώθηκαν μ΄ αυτά.
Συστήθηκαν με το beebot, αποκωδικοποίησαν τα σύμβολα προσανατολισμού που φέρει πάνω του και με ενθουσιασμό οργάνωσαν διαδρομές στο δάπεδο.
Τα κατάφεραν επίσης καλά σε αντίστοιχη εφαρμογή (της συναδέλφου Ναταλίας Γεωργιτζίκη) με διαδρομές του beebot στον υπολογιστή με θέμα τις απόκριες.