Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ- ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ
Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα “Η παραδοσιακή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μας” προσκαλέσαμε στο σχολείο μας έναν σπουδαίο Εβρίτη οργανοπαίκτη αερόφωνων μουσικών οργάνων, τον κ. Παπαναστασίου Βαγγέλη.
Είδαμε από κοντά κι ακούσαμε αυλούς και φλογέρες από διάφορα υλικά όπως καλάμι, μέταλλο και ξύλο. Διακρίναμε την διαφορετική χροιά και τονικότητά τους.
Ακούσαμε τον πρόδρομο του φλάουτου.
Είδαμε και ακούσαμε τη διαφορά της Εβρίτικης γκάιντας με τη νησιώτικη τσαμπούνα.
Ακούσαμε ένα ξύλινο κι ένα μεταλλικό κλαρίνο και κάναμε όλοι μαζί μια πρόβα τα «χελιδονίσματα» με συνοδεία κλαρίνου και τουμπελέκι.
Πήραμε μαζί μας το στεφάνι με τη χελιδόνα καθώς και τα χελιδονάκια στολισμένα με κουδούνια και ξεκινήσαμε για το 5ο Δημοτικό Σχολείο.
Στην αυλή του σχολείου, μας υποδέχτηκαν με χαρά μικροί και μεγάλοι μαθητές και δάσκαλοι. Όλοι μαζί καλωσορίσαμε την Άνοιξη τραγουδώντας τα «χελιδονίσματα».