Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα “Η παραδοσιακή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μας” προσκαλέσαμε στο σχολείο μας έναν σπουδαίο Εβρίτη οργανοπαίκτη αερόφωνων μουσικών οργάνων, τον κ. Παπαναστασίου Βαγγέλη.
Είδαμε από κοντά κι ακούσαμε αυλούς και φλογέρες από διάφορα υλικά όπως καλάμι, μέταλλο και ξύλο. Διακρίναμε την διαφορετική χροιά και τονικότητά τους.
Ακούσαμε τον πρόδρομο του φλάουτου.
Είδαμε και ακούσαμε τη διαφορά της Εβρίτικης γκάιντας με τη νησιώτικη τσαμπούνα.
Ακούσαμε ένα ξύλινο κι ένα μεταλλικό κλαρίνο και κάναμε όλοι μαζί μια πρόβα τα «χελιδονίσματα» με συνοδεία κλαρίνου και τουμπελέκι.
Πήραμε μαζί μας το στεφάνι με τη χελιδόνα καθώς και τα χελιδονάκια στολισμένα με κουδούνια και ξεκινήσαμε για το 5ο Δημοτικό Σχολείο.
Στην αυλή του σχολείου, μας υποδέχτηκαν με χαρά μικροί και μεγάλοι μαθητές και δάσκαλοι. Όλοι μαζί καλωσορίσαμε την Άνοιξη τραγουδώντας τα «χελιδονίσματα».
Η 25η Μαρτίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους.Είναι διπλή γιορτή, εθνική και θρησκευτική.Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.Μια τέτοια μέρα εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγιά μας και της ανακοίνωσε το ευχάριστο γεγονός ότι δηλαδή θα είναι η εκλεκτή που θα γεννήσει τον Υιό του Θεού. Γιορτάζει όμως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, γιατί μια τέτοια μέρα, στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους μακριά από την Ελλάδα.
Προκειμένου τα νήπια να κατανοήσουν τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,είδαμε υλικό της τότε εποχής , διαβάσαμε παραμύθια αλλά και τραγουδήσαμε τραγούδια που ακόμη και σήμερα μας θυμίζουν την σημασία της ελευθερίας ,της γενναιότητας και της ανδρείας.Όλα τα τμήματα του νηπιαγωγείου μας προετοιμάστηκαν για την γιορτή προς τιμήν των Ηρώων του 1821.Κάναμε κατασκευές,τραγουδήσαμε,χορέψαμε και δραματοποιήσαμε με τον δικό μας τρόπο τα γεγονότα της εποχής.Πολλά είναι τα τραγούδια που είναι ενδεικτικά της Επανάστασης.Αυτό όμως που ενθουσίασε τα παιδιά μας ήταν ο Θούρειος του Ρήγα Φερραίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους Έλληνες ήρωες και ηρωίδες της Ελληνικής επανάστασης όπως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,τον Αθανάσιο Διάκο,τον Οδυσσέα Ανδρούτσο,την Μαντώ Μαυρογένους,την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα,και πολλοί άλλοι.Δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στην Θρακιώτισσα Ηρωίδα της περιοχής μας,την Δόμνα Βισβίζη, την όμορφη και δυνατή αρχικαπετάνισσα και αρχόντισσα της Θράκης με το ατρόμητο βλέμμα.Η ιστορία για πολλά χρόνια την άφησε αμνημόνευτη.Το μνημείο των ηρώων Αντώνη και Δόμνα Βισβίζη αποτελεί κόσμημα της πόλης μας.
Ας πάρουμε μια μικρή γεύση από τις δημιουργίες των μικρών μας μαθητών οι οποίοι με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο έστειλαν τα δικά τους μηνύματα ευγνωμοσύνης για όλους όσους αγωνίστηκαν με σθένος για μια ελεύθερη Ελλάδα.
Την εβδομάδα αυτή ξεκινά ένα ακόμη εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «STEAM και η ΓΗ γυρίζει….»με Ψηφιακές δεξιότητες στη θεματική ενότητα του «Δημιουργώ και Καινοτομώ– Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία.Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «STEAM και η ΓΗ γυρίζει…» έχει ως στόχο με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος αποτελούν τα τρία ουράνια σώματα τα οποία σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με την εναλλαγή ημέρας/νύχτας, τις εκλείψεις και τις εποχές που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων αυτών και με τις οποίες οι μικροί μαθητές θα πειραματιστούν και θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο.Μέσα από πειράματα, εξοικείωση με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά λογισμικά, δημιουργία μηχανικών κατασκευών, καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης και εξοικείωση με βασικές αρχές προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία του STE(A)M η οποία βασίζεται στην επιστήμη με βάση την έρευνα (IBSE) υιοθετώντας την αρχή του John Dewey ότι η εκπαίδευση ξεκινά με περιέργεια (Savery, 2006) προτρέποντας τους μαθητές να περάσουν από όλα τα στάδια της επιστημονικής έρευνας: να θέσουν μια ερώτηση, να αναπτύξουν μια υπόθεση, να σχεδιάσουν πώς να δοκιμάσουν αυτήν την υπόθεση, να συλλέξουν δεδομένα, να αναλύσετε τα αποτελέσματα και να τα μοιραστούν με τους συμμαθητές (Pedaste et al. 2015).Η μεθοδολογία STEAM προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδαγωγούς και δασκάλους να χρησιμοποιούν διδακτικές-μαθησιακές στρατηγικές βασισμένες σε προγράμματα που εμπλέκουν και τους 5 τομείς-πεδία (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες των μηχανικών, τέχνες, μαθηματικά) και δημιουργούν ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν. Σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά μοντέλα διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία STEAM ακολουθούν προσεγγίσεις στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να ενισχύουν πολλές και σημαντικές δεξιότητες.Θα ξεκινήσουμε αρχικά με δραστηριότητα γνωριμίας τόσο μεταξύ της ομάδας όσο και με το υπο διερεύνηση θέμα με σκοπό την πρόκληση ενδιαφέροντος και τη δημιουργία τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών κινήτρων και τη συναισθηματική ικανοποίηση (Stipek, 2002).Για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων θα αξιοποιηθεί το BeeBot, η “έξυπνη μέλισσα”,το ρομπότ που θα βάλει τα παιδιά του νηπιαγωγείου στον κόσμο της ρομποτικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης!
Συνεχίζοντας την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης με τίτλο “Σ΄ έχω μέσα στην καρδιά μου” ασχοληθήκαμε με την έννοια “ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ”.
Ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας (Βικιπαίδεια)
Η αφορμή δόθηκε όταν ήρθε στο νηπιαγωγείο μας ένα ευχαριστήριο μήνυμα από το Make–a–wish Ελλάδος για τη δωρεά που κάναμε με τη συνεργασία των γονέων, καθώς και το Πιστοποιητικό Υιοθεσίας του παιδιού η ευχή του θα πραγματοποιηθεί με τη δωρεά μας.
Δείξαμε στα παιδιά το πιστοποιητικό υιοθεσίας λέγοντάς τους μόνο ,ότι μας το έστειλαν από το Make–a –wish που είναι μια εθελοντική οργάνωση.
Ρωτήσαμε αν ξέρουν τι είναι εθελοντική οργάνωση, τι σημαίνει «εθελοντισμός» και καταγράψαμε τις απόψεις τους.
Στη συνέχεια εξηγήσαμε τι είναι το Πιστοποιητικό Υιοθεσίας ,ποιο είναι το έργο του Make –a–wish και τους θυμίσαμε με ποιο τρόπο βοήθησε το νηπιαγωγείο μας (αστεράκια της ευχής).
Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο εθελοντικές οργανώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και γνωρίσαμε κάποιες από αυτές:
“O Κιλόμποκαι ο κύριος Ιατρογυμναστής”της Δάφνης Βλουμίδη
“Καλοσύνη”του Axel Scheffler
Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς εθελοντές και να δείξουμε την αγάπη μας και την καλοσύνη μας στο νηπιαγωγείο,στο σπίτι,στην πόλη μας.
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχουν και στην περιοχή μας εθελοντικές οργανώσεις και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τα Χωριά SOS Θράκης.
Ο κ. Γιάννης που είναι εκπαιδευτικός στο σχολείο μας ,αλλά και παιδαγωγός στα Χωριά SOS Θράκης μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας τους και για το τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς.Καταγράψαμε αυτά που μας είπε και αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους γονείς για να βοηθήσουν κι αυτοί όπως μπορούν.
Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν, αν τύχει και γνωρίσουν κάποιο παιδί από από το Χωριό SOS ή την Άρσις ,στο γυμναστήριο ,στο ωδείο,στο κολυμβητήριο…..με τη συμπεριφορά τους:να φερθούν φυσιολογικά όπως σε όλα τα παιδιά,να τα γνωρίσουν,να παίξουν μαζί τους….
Οι μεγάλοι μπορούν να βοηθήσουν
κάνοντας δωρεές,σε τρόφιμα, ρούχα,φάρμακα,χρήματα ή δωρεά από κάποιο κατάστημα
προσφέροντας υπηρεσίες ( μαθήματα,βοήθεια στο διάβασμα……) ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός.
Ακούσαμε το τραγούδι “Όπου υπάρχει αγάπη” και προσπαθήσαμε να μάθουμε κάποιους στίχους:
“Όλοι μαζί εμείς θα φτιάξουμε, έναν κόσμο απ’ αγάπη κι ελπίδα,
με χρώματα ουράνια θα βάψουμε τη ζωή μας,ν’ αλλάξει σελίδα.”
“Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα,
τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους,
τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα,
και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους.”
Ολοκληρώσαμε το σχέδιο δράσης ζωγραφίζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας και φτιάξαμε αφίσα με τίτλο “Αγάπη είναι…”“Αγάπη είναι…να σβήνεις τις φωτιές,να βοηθάς κάποιον που έπεσε,να καθαρίζεις την παραλία,να βοηθάς τη μαμά σου στην άσκησή της,να βοηθάς τη μαμά σου στο μαγείρεμα όταν είναι κουρασμένη,να βοηθάς κάποιο παιδί στα μαθήματά του ,να βοηθάς τον παππού σου,να βουτάς στο βυθό για να βγάλεις τα σκουπίδια,να βοηθάς κάποιον που πνίγεται….”
Τέλος για να δούμε αν τα παιδιά κατάλαβαν τι σημαίνουν -οι δύσκολες γι αυτά -έννοιες “εθελοντισμός ,καλοσύνη βοήθεια,….” χρησιμοποιήσαμε ερωτηματολόγιο και προσωπική συνέντευξη.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή