ΥΓΙΗΣ ΠΑΙΔΙΑ-ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Η υλοποίηση των εργαστηρίων δεξιοτήτων στην 2η θεματική ενότητα:Φροντίζω το περιβάλλον και συγκεκριμένα στην υποενότητα «Οικολογική συνείδηση» συνεχίζονται, με το ενδιαφέρον των παιδιών να παραμένει αμείωτο.
Στο πρώτο εργαστήρι εμπεδώσαμε την αξία της τροφής ως “καύσιμου” για τον ανθρώπινο οργανισμό προσεγγίσαμε την σημασία της τροφής ως βασικής πηγής ενέργειας για τον άνθρωπο και εντάξαμε την έννοια του ταξιδιού σε ένα διατροφικό εικοσιτετράωρο. Πιο συγκεκριμένα:
Παίξαμε κινητικά παιχνίδια με αργούς και γρήγορους ρυθμούς με παραγγέλματα όπως “Περπατάμε γρήγορα ,έχουμε φάει καλό πρωινό” κτλ. Συνδυάσαμε κίνηση με ζωγραφική καθώς τα νήπια ακούγοντας το τραγούδι ρομαντικό γεύμα ζωγράφισαν το αγαπημένο τους φαγητό.
Αφηγηθήκαμε την ιστορία του ‘’Βρέχει το αγαπημένο μου Φαγητό’’ μέσα από το παλάτι του βασιλιά και τα παιδιά ζωγράφισαν το αγαπημένο τους πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Καταγράψαμε και αναρτήσαμε σε εμφανή σημείο της τάξης μας τα πιο δημοφιλή πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά κατά μέσο όρο.
Εξηγήσαμε λοιπόν στους μαθητές μας ότι θα κάνουμε ένα ταξίδι στην χώρα της Διατροφής και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε βαλίτσα, χάρτη και εισιτήριο. Μετατρέψαμε λοιπόν τα ντοσιέ μας σε βαλιτσάκια και αποφασίσαμε σε κάθε ταξίδι μας να τρυπάμε με έναν διακορευτή το εισιτήριο μας. Ο χάρτης που θα μας καθοδηγεί σε κάθε μας ταξίδι θα είναι το Διατροφικό Κοσμικό Ρολόι.
Στο δεύτερο εργαστήριο, γνωρίσαμε την διαδρομή της τροφής και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσα από παιχνίδια ρόλων τα παιδιά διασκέδασαν και κατανόησαν την σχέση της τροφής με τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και γνώρισαν την προέλευση της τροφής που καταναλώνουμε καθώς και τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη. Γίνανε ψαράδες και γεωργοί, χόρεψαμε με την συνοδεία της ‘ταραντέλα δίπλα στην θάλασσα ή στο χωράφι και συζήτησαμε για την ύπαρξη σκουπιδιών και φαρμάκων τόσο στην στεριά όσο και στη θάλασσα.
Στη συνέχεια, ακούσαμε την ιστορία του ρυζιού από το Πακιστάν και το μεγάλο ταξίδι που κάνει για να φτάσει στην χώρα μας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο μακριά από τον τόπο μας παράγονται κάποια τρόφιμα τόσο πιο μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα έχουν.
Και φυσικά δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στην σπατάλη της τροφής. Καταγράψαμε τις ιδέες και λύσεις που πρότειναν τα παιδιά για το τι μπορούμε να κάνουμε το φαγητό που περισσεύει.
Τέλος, φτιάξαμε μια αφίσα με το δικό μας μήνυμα.
“Δεν πετάμε φαγητό”
Στο τρίτο εργαστήριο, μιλήσαμε για την πυραμίδα της διατροφής αλλά και την διπλή πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής για παιδιά. Παίξαμε κινητικά παιχνίδια, διαχωρίσαμε φρούτα και λαχανικά, βρήκαμε τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου και αναδείξαμε την αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του πλανήτη. Εστιάσαμε στην ανεστραμμένη πυραμίδα, την περιβαλλοντική και αφού την παρατηρήσαμε κάναμε τις δικές μας υποθέσεις.
Συμφωνήσαμε ότι οι τροφές που βρίσκονται στο επάνω μέρος της πυραμίδας έχουν το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Στο τέλος κατασκευάσαμε την κυρία Διατροφούλα που μας υπενθύμιζε να προτιμάμε την μεσογειακή διατροφή (ομαδική κατασκευή).
Για την καλύτερη εμπέδωση των παραπάνω εννοιών τα νήπια σε ατομικό φύλλο εργασίας ανασύνθεσαν την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
Και για το τέλος του τρίτου εργαστηρίου παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο από την WWF Ελλάς.