Τα εργαστήρια δεξιοτήτων συνεχίζονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιής παιδιά-Υγιής πλανήτης» να ολοκληρώνεται μέσα από μια σειρά 7 εργαστηρίων.Σε προηγούμενη ανάρτηση παρουσιάστηκαν τα 3 πρώτα εργαστήρια και ακολουθεί η περιγραφή των υπολοίπων 4 εργαστηρίων.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» προέρχεται από τον 2ο κύκλο στο πρόγραμμα των δεξιοτήτων και συγκεκριμένα την ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον» και την υποενότητα «Οικολογική συνείδηση» .
-4ο Εργαστήριο-Στη χώρα του Πρωινού και του δεκατιανού
Στο 4ο εργαστήριο τα παιδιά προσδιόρισαν τις τροφές που καταναλώνουν για πρωινό, συνειδητοποίησαν τη διατροφική τους αξία και αξιολόγησαν τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν.
Παρατηρώντας το δεκατιανό τους και μέσα από συζήτηση έμαθαν πως είναι προτιμότερο το σπιτικό κολατσιό, το τοπικό και υγιεινό, παρά το αγοραστό. Όσο λιγότερο επεξεργασμένη και βιομηχανοποιημένη είναι η τροφή μας,τόσο καλύτερη για την υγεία μας και το περιβάλλον με λιγότερη ζάχαρη και αλάτι.
Τα παιδιά ανακάλυψαν τα θρεπτικά συστατικά του πρωινού τους και επαναεκτίμησαν πως το δεκατιανό από το σπίτι είναι όχι μόνο πιο υγιεινό αλλά επιβαρύνει λιγότερο και το περιβάλλον.Στο τέλος,δημιουργήσαμε μια ομαδική αφίσα με ένα ποίημα για την σημασία του πρωινού.
-5ο Εργαστήριο-Στη χώρα του μεσημεριανού
Στο 5ο εργαστήριο έμαθαν για τη σημασία του «τρώω εποχικά και τοπικά προϊόντα», για την εποχικότητα και τα μεγέθη των ψαριών και για τη μεσογειακή διατροφή.Τα παιδιά μέσα από το βιωματικό παιχνίδι έμαθαν να επιλέγουν και να τρώνε εποχιακά φρούτα.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η θρεπτική αξία της σαλάτας σε συνδυασμο με το μεσημεριανό τους.Τέλος,έγιναν πιο υπέυθυνοι καταναλώτες και με την βοήθεια τη ψαρομεζούρας μέτρησαν το ενδεικνυόμενο μέγεθος για κατανάλωση ψαριού.
Κυριάρχησε το σύνθημα « Άσε τον γόνο να γίνει γονιός».
Παρακολουθήσαμε και τα παρακάτω βιντεάκια τα οποία ενθουσίασαν τους μικρούς μας μαθητές.
Φτιάξαμε μία “μεζούρα” για να μετράμε πόσο μεγάλο θα πρέπει είναι το ψάρι όταν θα πάμε να το αγοράσουμε.
–6ο Εργαστήριο- Τρέξε- τρέξε , μικρούλη… Στη χώρα του απογευματινού και του βραδινού.
Όπου έμαθαν:
- για την αξία της άσκησης και του υγιεινού σνακ μετά την άσκηση,
- να προτιμάνε νερό ή φυσικό χυμό έναντι αναψυκτικού
- για την κρυμμένη απώλεια βιοποικιλότητας στο πιάτο μας. (Φοινικέλαιο και συνέπειες που απειλούν τα δάση όπου ζουν οι ουρακοτάγκοι)
- για τις επιπτώσεις της υπερβολικής κρεατοφαγίας στον πλανήτη και στην υγεία μας, πόσο κρέας πρέπει να τρώει ένα παιδί και γιατί να προτιμάμε σπιτικό μαγειρεμένο και ντόπιο κρέας.
Τα παιδιά ”μεταφέρθηκαν” στην Ινδονησία και γνώρισαν τους ουρακοτάγκους οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα.”Σώστε το σπίτι μας.Αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν φοινικέλαιο”. Πράλληλα έγινε αναφορά και στα τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο -κάνουν χαρούμενο τον ουρακοτάγκο μας- και καταναλώνοντας τα συμβαλλουμε όλοι μας στην καταστροφή των δασών.
Έπειτα από την δράση μας επιλέξαμε να πιούμε νερό από το παγουρίνο μας και όχι από πλαστικό μπουκαλάκι που επιβαρύνει το περιβάλλον
-7ο Εργαστήριο- Στο σούπερ μάρκετ
Στο 7ο εργαστήριο μάθαμε να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές και αγοραστές τροφίμων, να ενημερωνόμαστε για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων και για τα συντηρητικά, να προτιμάμε τις λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, να αποφεύγουμε τη δημιουργία απορριμμάτων από τις συσκευασίες (τις οποίες στη συνέχεια τις ανακυκλώνουμε ) και τη σπατάλη τροφίμων.
Παίξαμε παιχνίδια ρόλων στο μαγαζάκι μας όπου το εξοπλίσαμε με προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ-μάρκετ.Φτιάξαμε λίστες με ψώνια,τιμοκαταλόγους αλλά και επιγραφές για το νέο μας μαγαζί.Γίναμε ιδιοκτήτες,πωλητές,πελάτες αλλά και επιθεωρητές σπατάλης.Είδαμε τις συσκευασίες,τις συγκρίναμε μεταξύ τους και εντοπίσαμε τα συστατικά αλλά και την ημερομηνία λήξης και ανάλωσης.Συγκρίναμε τις τιμές μεταξύ τους,αντιστοιχίσαμε τις εικόνες με λέξεις και παίξαμε με τα ευρώ και τα κέρματα.
Τώρα πια είμαστε έτοιμοι και υπεύθυνοι καταναλωτές.Αυτό το πρόγραμμα μας έμαθε πολλά.Τώρα ξέρουμε ότι για να είμαστε υγιείς πρέπει να είναι και ο πλανήτης μας υγιής.Ο πλανήτης είναι η ζωή μας,το οξυγόνο μας,το σπίτι μας.Ας τον προστατεύσουμε!!!