Ο Μάιος μας έφτασε,
Εμπρός βήμα ταχύ.
Να τον προϋπαντήσουμε
παιδιά στην εξοχή!!
Μένουμε σπίτι και υποδεχόμαστε τον Μάη,τον τρίτο μήνα της Άνοιξης,με κέφι και χαρά.
Λέγεται αλλιώς και ”Τριανταφυλλάς”,”Κερασάρης”,”Πράσινος” αλλά και ”Βροχάρης”.
Η πρώτη του Μάη,η Πρωτομαγιά, είναι αργία και είναι παγκοσμίως γνωστή και ως ‘‘εργατική πρωτομαγιά”.
Για να δούμε όμως τι κάνει τον μήνα αυτό ξεχωριστό και ιδιαίτερο, συγκριτικά πάντα με τους άλλους μήνες. Ας κάνουμε για αρχή μια ιστορική αναδρομή απολαμβάνοντας τα ”μυστικά του” Mάη μέσα από την βελούδινη φωνή του Παντελή Θαλασσινού (https://youtu.be/w3ZtHl2g7Yw)
Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα,τότε που οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο, είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών,την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης,το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.
Για τους Αρχαίους Έλληνες η Πρωτομαγιά ήταν μέρα της αναγέννησης της φύσης και της ζωής.Εορτάζονταν με περιπάτους στη φύση, συνοδεία χορών και τραγουδιών.
Οι άνθρωποι μάζευαν λουλούδια και έπλεκαν μ`αυτά στεφάνια.
Παλιά,το στεφάνι το έπλεκαν από συγκεκριμένα λουλούδια ώστε να πραγματοποιηθούν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές του σπιτιού.Τέτοια λουλούδια ήταν: τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιολέτες,πασχαλιές και γεράνια.
Μάλιστα ,για να έχει το σπίτι ευτυχία και χαρά,το στόλιζαν με ανθισμένους κλώνους ελιάς και αγιόκλημα.Προς αποφυγή του ματιάσματος έδεναν στο στεφάνι μια σκελίδα σκόρδο ή έβαζαν στην άκρη ένα αγκάθι για την εξουδετέρωση του εχθρού.
Η παράδοση στην χώρα μας απαιτούσε τον στολισμό της πόρτας ή του μπαλκονιού με μαγιάτικο στεφάνι που θεωρείται ότι καλωσορίζει την ευλογία της Άνοιξης στο σπίτι.
Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως τις 23 Ιουνίου, του Άι -Γιαννιού του Θεριστή και τότε,το καίγανε στις φωτιές του Αγίου.
Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα εικονογραφημένο ποίημα της Ρένας Καρθαίου που μπορείτε να διαβάσετε προσεχτικά οι γονείς με τα παιδιά .Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν αν θέλουν να ζωγραφίσουν όποιες εικόνες τους φέρνει στο μυαλό το συγκεκριμένο ποίημα.
Στη συνέχεια, παίξτε με τη φωνούλα “Μ, μ” του Μάη. Ζητήστε από τα παιδιά σας να σκεφτούν ζωάκια,λουλουδάκια,φρούτα,έντομα ακόμα και αντικείμενα που ξεκινούν με τη φωνούλα αυτή.Μπορούν, επίσης να τα ζωγραφίσουν και γιατί όχι να προσπαθήσουν να γράψουν και την αντίστοιχη λέξη,με την δική σας πάντοτε καθοδήγηση.
Και,μην ξεχνάτε να μοιράζεστε μαζί μας φωτογραφίες από τις ζωγραφιές και δράσεις των παιδιών σας ώστε να στολίσουμε ανοιξιάτικα το ιστολόγιό μας!
Καλό μήνα!