“Οι Περιπέτειες του Οδυσσέα” – Καλοκαιρινή παράσταση.

Η βδομάδα μας ξεκίνησε με τις τελικές προετοιμασίες της καλοκαιρινής μας παράστασης. Ήμασταν ενθουσιασμένοι και τόσο χαρούμενοι που πλησίαζε αυτή η μέρα. Τελειοποιήσαμε ορισμένα στοιχεία της διακόσμησης εντός και εκτός της σχολικής τάξης για την παράσταση μας. 

image1 image2 2 image3 1 image5 1 image4 1 image7 1 image8 1 image6 1image0 2

Ήμασταν πανέτοιμοι πλέον γεμάτοι θετική διάθεση, ανυπομονησία και λίγο παραγωγικό άγχος για την μεγάλη στιγμή. 

image7 image0 1 image1 1 image0 image1 2 image2 image3 image4 image5 image6 image9 1 image8 image2 1

 

Αυτό που κρατάμε από εκείνη την βραδιά ήταν ότι οι μικροί μας πρωταγωνιστές το ευχαριστήθηκαν με όλη τους την καρδιά και στο πρόσωπό τους ήταν αποτυπωμένο ένα τεράστιο χαμόγελο.   

Ευχαριστούμε τόσο πολύ από καρδιάς όλους τους γονείς που ήταν δίπλα μας και μας στήριξαν σε ότι και αν ζητήσαμε, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον προϊστάμενο μας Μπαρμπούνη Φάνη για την στήριξη του. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την κυρία Τζίμα Σωτηρία και την κυρία Διαμαντοπούλου Χριστίνα για την απλόχερη βοήθεια τους σε όλη την διοργάνωση. 

Τμήμα 2ο:

Κολοβός Λάμπρος 

Μορφονιού Κατερίνα

“OASIS Activity Farm Park”

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, στους κατάφυτους πρόποδες του Υμηττού, ένας επίγειος παράδεισος για παιδιά σας περιμένει! Το OasisPark, απλωμένο μέσα στη φυσική ομορφιά και στην αρμονία του Αττικού τοπίου, είναι ένας χώρος με πολλαπλές δραστηριότητες, παιχνίδι και δημιουργική ψυχαγωγία. Είναι μια πηγή χαράς, ευεξίας και σύνδεσης με τη φύση.

Με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, που προσφέρει η εξειδικευμένη ομάδα, τα παιδιά συμμετέχουν στον πρωτότυπο, πολύ-θεματικό συνδυασμό των δραστηριοτήτων του OasisPark.

image0 4 image1 4 image2 4 image3 4 image4 5 image5 4 image6 4 image7 4 image8 4 image9 4 image10 4 image11 4 image12 4 image13 4 image14 4 image15 3 image17 4

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία! 

50ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

 

 

“Ανακαλύπτοντας τη Συμμετρία”

Αυτήν την εβδομάδα, με αφορμή την άνοιξη και τις πεταλούδες, ασχοληθήκαμε στο νηπιαγωγείο μας με τη συμμετρία.

Αρχικά παρατηρήσαμε τη συμμετρία στη φύση.

images images 1

574038be62aca symc medium 199x300 1 images 1 1

Στην συνέχεια ορίσαμε  τι ονομάζουμε συμμετρικό και τί όχι, παρατηρήσαμε τους χώρους του σχολείου εσωτερικά κι εξωτερικά και κατόπιν παίξαμε με τη συμμετρία της πεταλούδας.

image1 2 2 image3 2 2

image2 2 2 image4 4

Φυσικά μελετήσαμε και τη συμμετρία μέσα από την τέχνη, αναζητώντας στο διαδίκτυο έργα τέχνης με χαρακτηριστικό τους τη συμμετρία:

IMG 9395 The Mirror Symmetry Portrait of a very polite bald Bank clerk 206x300 1 IMG 9412 The Naive Kiss raw art monotone man and woman symmetry portrait 209x300 1

Επίσης, διερωτηθήκαμε πως να βρούμε το μισό  μέρος ενός ολόκληρου σχήματος. Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, το βρήκαμε, το σχεδιάσαμε και το αποτυπώσαμε στον πίνακα. 

image0 2 2

Τέλος, διαβάσαμε το βιβλίο “Ο βυθός και οι ωκεανοί” και περιηγηθήκαμε στον κόσμο της θάλασσας. Έτσι αποφασίσαμε να αποτυπώσομε σε μία ομαδική ζωγραφιά τον δικό μας βυθό. 

500x698x90 2276 image0 3 image2 3 image1 3 image3 3

Τμήμα 2ο:

Κολοβός Λάμπρος 

Μορφονιού Κατερίνα

 

 

“Κυκλοφοριακή Αγωγή και Εκλογές”

Η βδομάδα μας ξεκίνησε με μία νοσταλγία για το καλοκαίρι. Ο καιρός δεν μας βοήθησε πολύ αλλά μικροί και μεγάλοι θέλαμε να μεταφερθούμε εικονικά στο βυθό και έτσι δημιουργήσαμε τον δικό μας. Τα ψάρια έγιναν από τα αποτυπώματα μας. Επίσης ζωγραφίσαμε στο μπλοκ το δικό μας βυθό.  

image13 2 image2 2 image1 2 image3 2

Από την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώσαμε και τα ηλιοτρόπια του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

image14 2

Το σχολείο μας επισκέφτηκε ο κύριος Κ.Ο.Κ. Με την γνώση και την εμπειρία του μας γνώρισε τον κόσμο της κυκλοφοριακής αγωγής. Έτσι δημιουργήσαμε την προσομοίωση της γειτονιάς μας και φέρνοντας μαζί τα πατίνια μας ξεκινήσαμε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στους δρόμους. Κατασκευάσαμε σήματα κυκλοφορίας, όχημα πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ και η περιπέτεια ξεκίνησε.  

image16 2 image17 2 image12 2 1 image10 2 image11 2 image6 2 image5 2 image9 2 image4 2 image7 2 image2 2 1 image8 2 image1 2 1 image0 2 1 image3 2 1

Η βδομάδα έκλεισε με την θεματική ΕΚΛΟΓΕΣ καθώς πλησιάζουν. Ξεκινώντας με την ανάγνωση του βιβλίου “Οι εκλογές των ζώων” τα παιδιά κατάφεραν να κατανοήσουν την έννοια των εκλογών καθώς η ιστορία αναφέρετε με διασκεδαστικό τρόπο για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το κοινό καλό. Έτσι δεν χάσαμε χρόνο και μετατρέψαμε την τάξη μας σε εκλογικό κέντρο ώστε να ψηφίσουμε τον πρόεδρο της τάξης μας. Οι προετοιμάσεις ήταν εξαντλητικές και το άγχος είχε πιάσει κόκκινο. Τα παιδιά κατασκεύασαν τις προσωπικές τους ταυτότητες, διαδήλωσαν, οι υποψήφιοι ανακοίνωσαν τους στόχους τους και η εφορευτική επιτροπή είχε να εκτελέσει ένα δύσκολο έργο. 

image5 3 image15 2 image14 3 image13 3 image10 3 image9 3 image11 3 image8 3 image12 3 image6 3 image7 3 image17 3 image18 image16 3 image19 image21 image20

Κόψαμε και ένα ακόμη πόδι από το καλοκαιρινό μας χταπόδι. Το καλοκαίρι πλησιάζει!

image4 3

Καλό τετραήμερο σε όλους και Καλή ψήφο!

Τμήμα 2ο:

Κολοβός Λάμπρος 

Μορφονιού Κατερίνα 

“Χρόνια Πολλά Μαμά”

Η βδομάδα μας ξεκίνησε με τις αγαπημένες μας φωνούλες.

Μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια μάθαμε και επεξεργαστήκαμε καινούργιες φωνές. 

image0 1 2 image1 1 2 image2 1 2

Στην συνέχεια γνωρίσαμε ένα καινούργιο έργο από τον αγαπημένο μας ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Παρατηρήσαμε τους πίνακες με τα “Ηλιοτρόπια”. Δεν είναι μόνο ένας πίνακας, αλλά στην πραγματικότητα δύο ολόκληρες σειρές πολλαπλών πινάκων ηλιοτρόπιων. Τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος αναφέρεται στο «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ, μιλούν για τη σειρά που δημιούργησε ενώ ήταν στην Αρλ, που αποτελείται από τέσσερις αρχικές εκδόσεις και τρεις επαναλήψεις με την ίδια ιδέα. Αφού τον αναλύσαμε ζωγραφίσαμε στο δικό μας μπλοκ τα ηλιοτρόπια μας. 

image12 2image9 1 2 image10 1 2 image11 1 2 image13 1 1

Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε και το δικό μας βάζο με τα ηλιοτρόπια σε 3D το οποίο θα διακοσμήσει το δωμάτιο μας.

Τα αποτελέσματα θα τα δείτε την επόμενη βδομάδα!

Το σημαντικότερο όμως την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η γιορτή της Μητέρας. Επομένως με την βοήθεια του αγαπημένου μας παραμυθού “Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει” ξεκινήσαμε να κάνουμε μία εισαγωγή για την έννοια της μαμάς και την τεράστια αγάπη που μας προσφέρει και μας δίνει.  Το κάθε παιδί μίλησε για την μαμά του, περιέγραψε πως είναι και τι φοράει. Το επάγγελμά της καθώς και τι αρέσει περισσότερο σε αυτήν. 

tha sagapo oti ki an ginei cover

Τέλος ήρθε η στιγμή να κατασκευάσουμε το δώρο που θα κάναμε στην μαμά μας. Έτσι από μία ιδέα ενός από τα παιδιά γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε το βάζο της αγάπης για την μαμά μας το οποίο μέσα θα εμπεριείχε μία μεγάλη κατακόκκινη καρδιά με την αρχική φωνή της μαμάς, την ζωγραφιά της καθώς και πολλά λουλούδια. Τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα για την κατασκευή αυτή και τα πρόσωπά τους ήταν γεμάτα με χαμόγελα. 

image3 1 3 image4 1 2 image5 1 2 image6 1 2 image7 1 2 image8 1 2

Χρόνια πολλά σε όλες τις ΜΑΜΑΔΕΣ του κόσμου!

Τμήμα 2ο:

Κολοβός Λάμπρος 

Μορφονιού Κατερίνα 

 

Εργαστήριο Δεξιοτήτων Δημιουργώ και καινοτομώ Θεματική ενότητα: “και η Γη γυρίζει”

image0 1 1

Το θέμα μας ξεκίνησε με μια γενική διερεύνηση για τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών πάνω σ ‘αυτό. Ακούστηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα…

image1 1 1

Παρατηρήσαμε προσεχτικά την υδρόγειο, βρήκαμε την Ελλάδα μας και αναζητήσαμε στο διαδικτυο πληροφορίες για τα στρώματα από τα οποία αποτελείται ο Γαλαζιος πλανήτης μας.

Μιλήσαμε για την κίνηση της Γης και συμφωνήσαμε ότι ο πλανήτης μας μοιάζει με μια μπαλαρίνα που χορεύει γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο.

image2 1 1

Τα παιδιά μιμήθηκαν με το σώμα τους την κίνηση της Γης…

image3 1 1

Χρωματίσαμε και κόψαμε και γράψαμε το όνομα της Γης.

image4 1 1

Και αναφερθήκαμε στη Θεά Γαία  της οποίας το όνομα έχει ο πλανήτης μας.

image5 1 1

Αναρωτηθήκαμε πώς εναλλάσσεται η μέρα με τη νύχτα στον πλανήτη μας και προσποιούμενοι τον Ήλιο, δείξαμε πώς η κίνηση της Γης μας ευθύνεται για το οτι όταν εμείς έχουμε μέρα άλλα μέρη του κόσμου έχουν νύχτα και το αντίστροφο.

Κατανοήσαμε επίσης ότι οι πόλοι της Γης έχουν μόνιμα πάγους, γιατί εκεί δε φτάνει το ίδιο δυνατή η ζεστασιά του Ήλιου.

image6 1 1

Τα παιδιά ,για εμπέδωση, ζωγράφισαν κι εξήγησαν την εναλλαγή μέρας-νύχτας.

image7 1 1

Ξεναγηθήκαμε απο μια αστροναύτισσα στο διαστημικό σταθμό. Είδαμε πώς πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, πώς κοιμούνται και πώς κάνουν γυμναστική! Διαπιστώσαμε τη διαφορά βάρους στο διάστημα και στη Γη και μιλήσαμε για τη δύναμη της Βαρύτητας.

image8 1 1

Διαβάσαμε σε μορφή ποιήματος την ιστορία με τη Μηλιά και τον Νεύτωνα και τη ζωγραφίσαμε.

image9 1 1

Μάθαμε να συνθέτουμε στα γράμματά της τη λέξη “βαρύτητα” και παίξαμε, αφαιρώντας κάθε φορά κι από ένα και διαβάζοντας το αποτέλεσμα…”βαρύτητα”, “αρύτητα”, “ρύτητα” κλπ.

image10 1 1

Γνωρίσαμε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο και καταγράψαμε τους λοιπούς πλανήτες της γειτονιάς του Ήλιου. Κάναμε αναφορά στην αρχαιοελληνική προέλευση των ονομάτων τους.

image11 1 1

Παίξαμε με τα ονόματα των πλανητών.

image12 1

Φτιάξαμε πίνακες αναφοράς…

image13 1 image14 1 image15 1

Ζωγραφίσαμε και κόψαμε τον δικό μας πύραυλο…

image16 1

…και τον στείλαμε με ασφάλεια πίσω στη Γη.

Διαβάσαμε την ιστορία “μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου”, μια έκδοση από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης και τραγουδήσαμε το ομώνυμο τραγούδι

image17 1

Προσπαθήσαμε να περιηγηθούμε στο ηλιακό μας σύστημα μέσα από τον σύνδεσμο https://www.solarsystemscope.com/ όπου μπορείτε  να βρείτε ένα μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος, υπέροχες φωτογραφίες και πολλές πληροφορίες για όποιον το επιθυμεί.

Τμήμα 1ο:

Αλευρά Γεωργία 

Μπαρμπούνης Φάνης 

 

 

 

“Καλοκαιρινές Προετοιμασίες”

Η βδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε με την ενασχόληση και την εκμάθηση δύο νέων φωνημάτων τόσο στο προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. 

image13 image17 image14 image15 image16

Στην συνέχεια διακοσμήσαμε τα παράθυρα της τάξης μας με καλοκαιρινές εικόνες και μοτίβα για να μπαίνουμε σιγά σιγά στην διάθεση του καλοκαιριού. 

image7 1 image2 1

Είχαμε μία ιδέα, να δημιουργήσουμε το δικό μας καλοκαιρινό χταπόδι με το οποίο θα μετράμε αντίστροφα τις εβδομάδες μέχρι να έρθουν οι διακοπές του καλοκαιριού. 

image5 1 image4 1 image3 1

Τέλος, οι προετοιμασίες για την καλοκαιρινή μας παράσταση έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς, δημιουργώντας με πολύ διάθεση και χαρά όλα τα σκηνικά.  

image6 1 image10 1 image11 1 image8 1 image12 image9 1 image1 1 image0 2 image0 1

Τμήμα 2ο:

Κολοβός Λάμπρος 

Μορφονιού Κατερίνα

“Μάιος, ο βασιλιάς των λουλουδιών”

Παραμονές του Μάη και τα λουλούδια έχουν την τιμητική τους. Στη συζήτηση στην παρεούλα μας φάνηκε πως τα παιδιά γνώριζαν πολλά είδη τα οποία καταγράψαμε και κατόπιν αναζητήσαμε στο διαδίκτυο.

image11

Βρήκαμε τις μαργαρίτες, τις τουλίπες, τα τριαντάφυλλα, το χαμομήλι, αλλά και άλλα πιο σπάνια όπως τις πετούνιες και τις ορτανσίες

image10

Μετά την παρατήρηση των φυτών τα παιδιά κατέγραψαν τα μέρη των φυτών, ανακαλώντας προϋπάρχουσες γνώσεις τους αλλά και νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ενασχόλησή τους με το θέμα μας.

image9 image8 image7

Τα παιδιά κατασκεύασαν δικά τους λουλούδια…

image6 image5 image4

…και στόλισαν το παραδοσιακό στεφάνι του Μάη.

image3

 

Τα στεφάνια μας έδωσαν μια καλή αφορμή για αρίθμηση και λογικομαθηματικές συσχετίσεις.

image2

Πάντα μέσα από το παιχνίδι, δημιουργήσαμε αφορμές για προβληματα που κλήθηκαν να λύσουν τα παιδιά, διασκεδάζοντας.

Και μια τελευταία πρόκληση…ποιος θα μπορέσει να φτιάξει το άθροισμα του αριθμού 5, χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια;

image1

 

Φυσικά και τα καταφέραμε περίφημα!

image0

Καλή πρωτομαγιά απ’όλους μας!

Τμήμα 1ο:

Αλευρά Γεωργία 

Μπαρμπούνης Φάνης 

“Επανήλθαμε δυναμικά”

Η ημέρα της επιστροφής ήρθε! Μικροί και μεγάλοι ανυπομονούσαμε για την επιστροφή μας στην σχολική τάξη. Αφού συζητήσαμε και είπαμε τα νέα μας και πως περάσαμε στις διακοπές του Πάσχα ξεκινήσαμε δυναμικά.

Η βδομάδα μας ξεκίνησε με μία γρήγορη αναφορά ξανά στην εποχή της Άνοιξης καθώς σε λίγες μέρες θα πιάσουμε και τον Μάη. Επομένως, αναφερθήκαμε για αυτή την ημέρα μέσα από εποπτικό υλικό και πολύ συζήτηση. Έτσι αδράξαμε την ευκαιρία και κατασκευάσαμε το δικό μας λουλουδένιο στεφάνι το οποίο θα το στολίζαμε στο σπίτι μας. 

 

image8 2 image5 3 image3 3 1 image2 3 image9 2 1 image10 2 image1 3 image11 2 1 image0 4 image0 3 1 image6 3 image0 2 1 image2 2

Εν συνεχεία, μέσα από μία συζήτηση που είχαμε, γνωρίσαμε την φωνή Δ και αφού είχαμε αναλύσει αρκετά το θέμα της άνοιξης, γράψαμε την λέξη ΔΕΝΤΡΟ που ξεκινάει από την φωνή Δ και το αποτυπώσαμε και με μια ζωγραφιά στο τετράδιο μας. 

image10 3 image8 3 image9 3 image11 3 1

Έπειτα, ανακαλύψαμε τον αξιοθαύμαστο κόσμο της μέλισσας και αυτό που συμπεράναμε ήταν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έντομο για τον πλανήτη. Επομένως, ο καθένας από εμάς γίναμε από μία μέλισσα εργάτρια και την κατασκευάσαμε ώστε να την κολλήσουμε στην κυψέλη της και να κάνει την δουλειά της. 

image1 image2 4 image3 4 image5 4 image4 3 image6 4 image7 4

Δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με την τέχνη. Άρα, ξανά επαναφέραμε έναν από τους αγαπημένους μας ζωγράφους, τον Πικάσο και παρατηρήσαμε με μερικές προσωπογραφίες του. Έτσι και εμείς αποτυπώσαμε με τον δικό μας τρόπο το πρόσωπο του ζωγράφου στην ακουαρέλα μας. Τα αποτελέσματα ήταν υπέροχα. 

image4 2 1 image5 2 1 image6 2 1 image7 2 1 image8 4 image9 4 image11 4 image10 4 image12 3

Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε από την super ομάδα χαρούμενη και πολύχρωμη πρωτομαγιά. 

image1 2 1

Τμήμα 2ο:

Κολοβός Λάμπρος 

Μορφονιού Κατερίνα

“Η Μαγεία της Άνοιξης – Η γιορτή της αγάπης”

Η μετάβαση από το Χειμώνα στην Άνοιξη είναι ένας χείμαρρος συναισθημάτων που αποτυπώνεται σε μύθους και ιστορίες που ακολουθούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο μύθος της Περσεφόνης και της θεάς Δήμητρας πρωτοστατεί στον ερχομό της Άνοιξης και εμείς τον απολαύσαμε αυτή τη φορά μέσα από ζωγραφικούς πίνακες γεμάτους συναίσθημα…

image20 2

Η Περσεφόνη στον κάτω κόσμο…

image19 2

Η επιστροφή της στον επάνω κόσμο, πίνακας γεμάτος συναισθήματα χαράς και αγάπης…

image18 2

Τα παιδιά ζωγράφισαν την Περσεφόνη…

image16 2 image17 2

Την Αναγέννηση που φέρνει η Άνοιξη όμως μας μεταφέρει και η Ανάσταση του Θεανθρώπου…

image15 1

Πίνακας του Botticelli, συναισθήματα χαράς και ελπίδας για την Ανάσταση του Χριστού

Η Άνοιξη όμως προσφέρεται και για υπέροχα μουσικά ακούσματα…

image14 2

Η Άνοιξη όπως “περιγράφεται” από τον Vivaldi

image13 2

Και ο δικός μας σύγχρονος συνθέτης, Σταμάτης Σπανουδάκης

image12 2

Τα παιδιά έφτιαξαν με χαρά και πολλές χειροτεχνίες…

image11 3 image9 2 image8 1 image7 1 image6 2

…και φυσικά την τελευταία μέρα παίξαμε παιχνίδια με αυγά…

image5 2

Διάλεξε αυγό και κατηγορία δοκιμασίας…”Με το μυαλό ή με το σώμα;”

image4 2

Προχώρησε χωρίς να σου πέσει το βιβλίο από το κεφάλι…

image3 3

Πέρασε από το τούνελ χωρίς να ακουμπήσεις πουθενά!

image2 1

Μέτρησε πόσα είναι όλα τα παπούτσια στην παρεούλα μας!

image0 3

Και κυνήγι θησαυρού των χαμένων πασχαλινών αυγών με την κυρία Σωτηρία!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση από όλες και όλους μας με πολλές ευχές για υγεία, αγάπη, ευτυχία!!!

 

Τμήμα 1ο:

Αλευρά Γεωργία 

Μπαρμπούνης Φάνης