Το σταφύλι αποτελεί από τα αρχαία χρόνια το δημοφιλέστερο φρούτο της χώρας μας. Τα παιδιά παρατήρησαν και δοκίμασαν σταφύλια και σύγκριναν ομοιότητες και διαφορές ως προς το χρώμα και το μέγεθος. Συζήτησαν για τον τρύγο, όπου οι τρυγητές τα κόβουν από το κλήμα με ένα μικρό μαχαιράκι και τα ρίχνουν μέσα στα καλάθια. Έπειτα τα μεταφέρουν στο πατητήρι για να γίνουν κρασί ή σε αγορές για να καταναλωθούν ως φρούτο ή σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο όπου απλώνονται για να ξεραθούν και να γίνουν σταφίδα.
Στο σχολείο, τα σταφύλια πατήθηκαν από τα παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως τον παλιό καιρό όπου μικροί και μεγάλοι έμπαιναν στα πατητήρια με γυμνά πόδια να «χορέψουν» με διονυσιακή χαρά πάνω στα σταφύλια μέχρι να βγει ο χυμός τους, ο μούστος.
Μετά αποφάσισαν να φτιάξουν μουστοκούλουρα με πετιμέζι, τα έπλασαν και ψήθηκαν στο φούρνο. Όλοι έφαγαν με πολύ χαρά τα νόστιμα μουστοκούλουρα που μοσχομύριζαν!