Αμπέλι- σταφύλι-κρασί

IMG 4900ca5472b43fecf0e7bd6a09c20dd0 V

IMG 2b362f0b8a4eb7da97ece3fff63e6a11 V

IMG 7781fab972198a3230f07944f5d0c991 V

IMG 242c898a0dbcb2d6f67d8b3245f35bcb V

IMG 5f91ceec640e8ea6d1116511a5c887a7 V

IMG f6fc6145770b1ca8d281593689a794a2 V

IMG 84c7c2e1627e35a02f583e3884bf2601 V 

Το σταφύλι αποτελεί από τα αρχαία χρόνια το δημοφιλέστερο φρούτο της χώρας μας.  Τα παιδιά παρατήρησαν και δοκίμασαν σταφύλια και σύγκριναν ομοιότητες και διαφορές ως προς το χρώμα και το μέγεθος. Συζήτησαν για τον τρύγο, όπου οι τρυγητές τα κόβουν από το κλήμα με ένα μικρό μαχαιράκι και τα ρίχνουν μέσα στα καλάθια. Έπειτα τα μεταφέρουν στο πατητήρι για να γίνουν κρασί ή σε αγορές για να καταναλωθούν ως φρούτο ή σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο όπου απλώνονται για να ξεραθούν και να γίνουν σταφίδα.

Στο σχολείο, τα σταφύλια πατήθηκαν από τα παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως τον παλιό καιρό όπου μικροί και μεγάλοι έμπαιναν στα πατητήρια με γυμνά πόδια να «χορέψουν» με διονυσιακή χαρά πάνω στα σταφύλια μέχρι να βγει ο χυμός τους, ο μούστος.

Μετά αποφάσισαν να φτιάξουν μουστοκούλουρα με πετιμέζι, τα έπλασαν και ψήθηκαν στο φούρνο. Όλοι έφαγαν με πολύ χαρά τα νόστιμα μουστοκούλουρα που μοσχομύριζαν!