Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 οι μαθητές και μαθήτριες του 4ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, Δ’ θεματικού κύκλου “Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία” με τίτλο: “Ιστορικές διαδρομές στην πόλη του Ναυπλίου “. Στην επίσκεψη αυτή τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: “Ιστορικά Μυθοπερπατήματα στις Δρομόσκαλες του Ναυπλίου Παρέα με την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου και την Ψωροκώσταινα» από την κ. Μαρία Μπακάλη Νηπιαγωγό-Εμψυχώτρια-Αφηγήτρια Παραμυθιών.
Το ταξίδι μας στο παρελθόν, στην πόλη του Ναυπλίου, της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, ξεκίνησε από την Πύλη της Ξηράς. Τα παιδιά περπάτησαν στα σοκάκια της παλιάς πόλης, με τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια, τις όμορφες κρήνες, τα σπίτια μιας άλλης εποχής και τις εκκλησίες με τις σπουδαίες τοιχογραφίες, ναός Αγίου Γεωργίου, ναός Αγίου Σπυρίδωνα.
Έμαθαν για δυο ξεχωριστές γυναικείες μορφές, την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου και την Ψωροκώσταινα. Η Κυρά-Καλλιόπη ήταν η ενσάρκωση του δημοκρατικού πνεύματος του ελληνικού λαού και η ηρωική και αξιέπαινη Ψωροκώσταινα, η Πανωραία Χατζηκώστα, ήταν η αρχόντισσα από το Αϊβαλί που έγινε πρόσφυγας και έσωσε δεκάδες ορφανά του 1821.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Μπακάλη Μαρία και τον κ. Μανούχο Ανδρέα για το όμορφο αυτό ταξίδι.
Το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια
Ο ανδριάντας του Στάικου Σταϊκόπουλου
Δρομόσκαλες Ναυπλίου