Mediterranean Bridges: Greece and Spain

Εκπαιδευτικοί:Τούντα Δήμητρα, Καλαφάτη Αθηνά, Καψή Ευγενία, Στεφάνου Μάρθα

Ένα ψίχουλο πολιτισμού στην καθημερινότητά μας – Οι μαθητές εν δράσει με απολαυστικές υγιεινές επιλογές για το πρωινό τους

 Σε συνέχεια του webinar  και του Εργαστήριου Ευαισθητοποίησης  «Το Ταξίδι της Τροφής». που υλοποιήθηκαν την Τρίτη 11 και Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 όπου συμμετείχαν μαθητές του σχολείου μας  την Τετάρτη 2/4/ 25 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης θέλησαν να  κάνουν πράξη βιωματικά τις γνώσεις και ιδέες που αποκόμισαν προετοιμάζοντας ένα υγιεινό πρωινό υψηλής διατροφικής αξίας στον χώρο του σχολείου. Γνωρίζοντας ότι ένα σωστό πρωινό περιέχει τρόφιμα από τουλάχιστον 2 από τις παρακάτω κατηγορίες: ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι) –  ομάδα κρέατος/πρωτεΐνούχα τρόφιμα (αυγό, τυρί) – ομάδα αμύλου (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης) – ομάδα φρούτων και λαχανικών, μαθητές και μαθήτριες μαζί ετοίμασαν ποικιλία πιάτων απολαυστικών και υγιεινών ταυτόχρονα. Τα παιδιά ετοίμασαν και έψησαν βάφλες και τηγανίτες με βρώμη, μπανάνες και αυγά που συνόδεψαν με ταχίνι ή φρούτα όπως φράουλες και μπανάνες ή μέλι και καρύδια, επέλεξαν στραγγιστό γιαούρτι και φρουτοσαλάτα, ενώ σέρβιραν φέτες από ψωμί ολικής με ταχίνι, μέλι, χαλβά ή σπιτική μαρμελάδα ως ιδανικές και υγιεινές επιλογές πρωινού.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται σε σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο των etwinning προγραμμάτων «A Crumb of Culture», «Peer guidance in breaking free from harmful habits» και “Mediterranean Bridges: Greece and Spain” , με τίτλο: «Τρώω υπεύθυνα, ζω υγιεινά» που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ‘’Μπορούμε’’ στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής – Αντιμετώπιση της. παιδικής παχυσαρκίας» του Υπουργείου Υγείας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και το περιβάλλον, στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την πρόληψη της παχυσαρκίας και στην προώθηση της Μεσογειακής διατροφής. Το σχολείο μας συμμετέχει ως μέλος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου: «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία» που συντονίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας – Νεάπολης.

Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Τούντα και Ευγενία Καψή.

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα των δραστηριοτήτων που συνολικά υλοποίησαν οι μαθητές μας στο πλαίσιο της δράσης «Το ταξίδι της τροφής».

https://youtu.be/hfjyjJxu8K4

Proino

Το ταξίδι της τροφής

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025   και σε συνέχεια  προηγούμενης διαδικτυακής ενημέρωσης (11/3/2025), μαθητές και μαθήτριες της Α΄&  Γ’ τάξης  του σχολείου μας  συμμετείχαν στο εργαστήριο « Το Ταξίδι της Τροφής»  στο πλαίσιο του  «Εθνικού  Προγράμματος  Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής- Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας»  του Υπουργείου Υγείας και του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα,  που υλοποιείται σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό  «Μπορούμε».

Η διεξαγωγή του εργαστηρίου είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών,  τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την προώθηση  της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής.

Μέσω του συγκεκριμένου εργαστηρίου οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν  για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και  ανέπτυξαν  δεξιότητες  για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και κατ’ επέκταση των φυσικών πόρων.   Τέλος ,  ευαισθητοποιήθηκαν όχι μόνο με τις περιβαλλοντικές αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις της σπατάλης των τροφίμων.

Στο  παραπάνω εργαστήριο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από:

  • Δράση «Ενεργός Πολίτης», A’ Γυμνασίου (υπεύθυνη καθηγήτρια:  Καλαφάτη Α.)
  • Πρόγραμματα e-twinning: i) “Mediterranean Bridges: Greece and Spain” (υπεύθυνες καθηγήτριες: Καλαφάτη Α., Καψή Ε., Τούντα Δ., Στεφάνου Μάρθα),  ii)  A Crumb of Culture  (υπεύθυνες καθηγήτριες:  Τούντα  Δήμητρα,  Καψή  Ευγενία,  Βίκυ Σακκά )  &  iii)  Peer guidance in breaking  free from  harmful habits”  (υπεύθυνες καθηγήτριες:  Τούντα  Δήμητρα,  Καψή  Ευγενία)
  • Περιβαλλοντικό πρόγραμμα«Περιβάλλον χωρίς σύνορα: Ερευνώ, Συμμετέχω, Προστατεύω» (υπεύθυνες καθηγήτριες: Καλαφάτη Α., Καψή Ε., Στεφάνου Μ.)

Φιλοξενία ισπανικής αποστολής σχολείου στο 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων στις 18-21/3/2025

Το 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων φιλοξένησε κατά το χρονικό διάστημα 18/3/2024 έως 21/3/24 την αποστολή του σχολείου της Ισπανίας Colegio Notre Dame FESD, Burlada, που αποτελούνταν από δύο εκπαιδευτικούς και δεκατρείς μαθητές/τριες. Η αποστολή του Ισπανικού σχολείου φιλοξενήθηκε από το σχολείο μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δράσεων etwinning «Mediterranean Bridges: Greece and Spain 2024-25»(ID: 156844) – Erasmus+.

Κατά το διάστημα της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις εντός και εκτός του 4ου Γυμνασίου, με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Τούντα Δήμητρα (ΠΕ01) και Καψή Ευγενία (ΠΕ06) και τη συνδρομή της παιδαγωγικής ομάδας, που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς: Στεφάνου Μάρθα (ΠΕ11), Καλαφάτη Αθηνά (ΠΕ80) και Σακκά Βασιλική (ΠΕ79):

Την Τρίτη 18/3:

έγινε υποδοχή των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στο σχολείο, όπου πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες γνωριμίας και συγκρότηση ομάδων συνεργασίας, διαπολιτισμική ανταλλαγή δώρων και στοιχείων εμπειριών μεταξύ των μαθητών, παρουσίαση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων του σχολείου, παρουσιάσεις των μαθητών για το σχολείο και την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά τους.

Η αρωγή του δήμου Φυλής υπήρξε καθοριστική στη φιλοξενία της Ισπανικής αποστολής ο οποίος κάλυψε τα έξοδα για την υποδοχή των Ισπανών εκπαιδευτικών και μαθητών. Πραγματοποιήθηκε περιήγηση με λεωφορείο στα όρια του Δήμου Φυλής, ξενάγηση στο Δημαρχείο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ της Φυλής και στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής. Στη συνέχεια σε μια σεμνή, αλλά εγκάρδια τελετή πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της αποστολής εκ μέρους του Δήμου Φυλής από τον Γενικό Γραμματέα Αργύρη Αργυρόπουλο που απηύθυνε χαιρετισμό και προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές/τριες του σχολείου της Ισπανίας. Τέλος ο εκπρόσωπος του Δήμου Φυλής επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Δήμου σε όλες τις δημιουργικές προσπάθειες και ευχήθηκε καλή πρόοδο στους μαθητές. Ακολούθησε φιλοξενία για γεύμα των Ισπανών μαθητών/τριών σε μεζεδοπωλείο της περιοχής με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα.

Την Τετάρτη 19/3:

πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Βράχο της Ακρόπολης με ξενάγηση των συνεργατικών ομάδων των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και της Ισπανικής αποστολής. Ακολούθησε περιήγηση στον παραδοσιακό οικισμό της Πλάκας και επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά. Από την Τρίτη 18/3 οι μαθητές ήταν προετοιμασμένοι με σχετικές παρουσιάσεις για τον ευρύτερο ιστορικό χώρο της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς.

Την Πέμπτη 20/3:

πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών με ξενάγηση και στη συνέχεια περιήγηση στην παραδοσιακή πόλη του Ναυπλίου. Από την Τρίτη 18/3 οι μαθητές ήταν προετοιμασμένοι με σχετικές παρουσιάσεις για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και το Βενετικό κάστρο του Παλαμηδίου. Στο Ναύπλιο έγινε εντοπισμός των σημαντικότερων αξιοθέατων της πόλης μέσω ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Την Παρασκευή 15/3:

Από τις πρώτες διδακτικές ώρες διενεργήθηκαν ομαδοσυνεργατικά εργαστήρια για τους μαθητές των δύο σχολείων: εκμάθησης παραδοσιακών χορών της Ελλάδας και της Ισπανίας και μαγειρικής με παρασκευή απλών υγιεινών παραδοσιακών εδεσμάτων. Οι μαθητές δημιούργησαν λεύκωμα για την αποτύπωση των εμπειριών και των συναισθημάτων τους από αυτή την επίσκεψη.

Στη συνέχεια έγινε η υποδοχή και ξενάγηση στο σχολείο μας των εκπαιδευτικών και μαθητών του τρίτου συνεργαζόμενου σχολείου στο etwinning project 2024-25 “Mediterranean Bridges: Greece and Spain”, του 13ου Γυμνάσιου Πειραιά, που θέλησαν με χαρά να συμμετάσχουν στην εξαιρετική διαπολιτισμική εκδήλωση.

Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών των τριών συνεργαζόμενων σχολείων υλοποιήθηκε μια ξεχωριστή αποχαιρετιστήρια διαπολιτισμική γιορτή σε κεφάτο κλίμα με σπιτικό φαγητό και παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα και την Ισπανία στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων.

Η γιορτή περιελάμβανε αρχικά τον χαιρετισμό της διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων κ.Αγγελικής Καμαρινοπούλου, τον χαιρετισμό της συντονίστριας της etwinning δράσης και του συνολικού προγράμματος φιλοξενίας της Ισπανικής αποστολής κ.Δήμητρας Τούντα, τον χαιρετισμό της συνιδρύτριας της etwinning δράσης και υπεύθυνης για το Erasmus+ κ.Laura Morcillo και του κ.Xavier Servera Erdozain και τέλος της υποδιευθύντριας του 13ου Γυμνάσιου Πειραιά κ.Μαρίας Βερβεσού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή τιμητικών δώρων. Η αποχαιρετιστήρια γιορτή συνεχίστηκε με παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών και χορών από τους μαθητές των τριών σχολείων και στη συνέχεια κορυφώθηκε με πολύ χορό και καλό φαγητό για εκπαιδευτικούς και μαθητές ενώ διήρκεσε με πολύ κέφι έως αργά το μεσημέρι.

Στη διοργάνωση της γιορτής υπήρξε πραγματικά σημαντική η αγαστή συνεργασία και συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων που φρόντισε για τα ροφήματα-αναψυκτικά και το συνολικό στήσιμο του μπουφέ, ενώ οι παραδοσιακές νοστιμιές που προσφέρθηκαν ετοιμάστηκαν με περισσή φροντίδα από τους μαθητές των δράσεων και τους γονείς τους καθώς και τους εκπαιδευτικούς.

Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριων του Colegio Notre Dame FESD, Burlada, της Ισπανίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς εκπληρώθηκαν οι στόχοι του προγράμματος που αφορούσαν στη διαπολιτισμική ανταλλαγή και γνωριμία, την αλληλεπίδραση και συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες ανάμεσα στις δύο μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την καλλιέργεια στους μαθητές μας ενεργής ευρωπαϊκής συνείδησης. Επιπλέον με την επίσκεψη αυτή επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών σχολείων στο μέλλον.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Μια Θάλασσα για εμάς και τις μελλοντικές γενιές : Αλιεία

Στις 27/01/2025 στo πλαίσιo των προγραμμάτων: α) etwinning “Mediterranean Bridges: Greece and Spain” και β)του περιβαλλοντικού «Περιβάλλον χωρίς σύνορα: Ερευνώ, Συμμετέχω, Προστατεύω», μαθητές μας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μια Θάλασσα για εμάς και τις μελλοντικές γενιές : Αλιεία», από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία Δραπετσώνας.

Oι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για την τροφική αλυσίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τους τρόπους- είδη αλιείας ,τις υδατοκαλλιέργειες καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο  και τους ζωντανούς οργανισμούς. Επιπλέον, σχολιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η θάλασσα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση,η βιοσυσσώρευση καθώς και τις συνέπειες αυτών στον  άνθρωπο και το περιβάλλον.Τέλος, συμμετείχαν σε αντίστοιχες βιωματικές δραστηριότητες.

Μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών :

“Ήταν σίγουρα κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον.”

“Τα ψάρια είναι ωφέλιμα αλλά μπορεί να κρύβουν κινδύνους.”

“Εκτός από το ότι αποκτήσαμε νέες γνώσεις ασχοληθήκαμε με ωραίες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.”

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Καλαφάτη Αθηνά, Καψή Ευγενία, Στεφάνου Μάρθα, Τούντα Δήμητρα

 

Επίσκεψη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του γυμνασίου μας  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, στο πλαίσιο των προγραμμάτων etwinning “Mediterranean Bridges: Greece and Spain” και “ A Crumb of Culture “.   Στον  χώρο του σταθμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν τα πλατώ ψυχαγωγικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης,  να ξεναγηθούν στην αίθουσα του control και να  παρακολουθήσουν ως κοινό  το γύρισμα και μαγνητοσκόπηση ψυχαγωγικής εκπομπής.   Η  συγκεκριμένη επίσκεψη έδωσε σε όλους και όλες την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι πίσω από τις κάμερες και τη λάμψη του φακού υπάρχουν  και “αφανείς”  συντελεστές : ηχολήπτες,  εικονολήπτες,  μακιγιέρ, φροντιστές, άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται καθημερινά για το  αποτέλεσμα που όλοι εμείς    ως  θεατές  απολαμβάνουμε στις οθόνες μας.

Οι μαθητές μας είχαν άψογη συμπεριφορά και έλαβαν τα συγχαρητήρια των υπευθύνων του σταθμού. Με τη σειρά μας, θα θέλαμε  να  ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη παραγωγής  κυρία Μίνα Μπαμπάλα, και τον σκηνοθέτη κύριο Δημήτρη Λαμπρόπουλο για την εξαιρετική οργάνωση και  φιλοξενία ( υποδοχή, ξενάγηση, δεκατιανό), όπως επίσης και τους οικοδεσπότες της ψυχαγωγικής εκπομπής  “ Η Μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου”, κυρίους Μάρκο Σεφερλή και Έκτορα Μποτρίνι για την ζεστή αγκαλιά με την οποία περιέβαλαν τα παιδιά μας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων: Δήμητρα Τούντα, Ευγενία Καψή, Μάρθα Στεφάνου.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Webinar για τον αλκοολισμό στην εφηβεία

Την Πέμπτη 5-12-24 και την Παρασκευή 10-12-24 οι μαθητές της Β΄και της Γ΄ τάξης, στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα webinar το οποίο αφορούσε τον αλκοολισμό στην εφηβεία. Αρχικά, έγινε μια ενημέρωση για το αλκοόλ από τους ειδικούς. Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα βίντεο που αφορούσε την ιστορία μιας παρέας εφήβων οι οποίοι ξεκινώντας την  περιστασιακή χρήση αλκοόλ, οδηγήθηκαν σε συστηματική χρήση με αποτέλεσνα να  οδηγηθούν σε επιθετική και παραβατική συμπεριφορά. Οι μαθητές στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εποικοδομητική συζήτηση και να προβληματιστούν σχετικά με το φαινόμενο. Οι εντυπώσεις τους για την ενημέρωση ήταν εξαιρετικές.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Στεφάνου Μάρθα

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….’

Επίσκεψη στο Εργαστήρι -Λίλιαν Βουδούρη

Την Δευτέρα 18/11/2024 μαθητές και των τριών τάξεων του 4ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων επισκέφτηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το «Εργαστήρι -Λίλιαν Βουδούρη», στα ´Ανω Λιόσια. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Περιβάλλον χωρίς σύνορα:Ερευνώ,Συμμετέχω,Προστατεύω» και του ευρωπαϊκού προγράμματος etwinning «Mediterranean bridges:Greece & Spain».

Aρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα σύντομο βίντεο για τις δράσεις του φορέα, τα προγράμματα και τα εργαστήρια στα οποία απασχολούνται οι ωφελούμενοι. Στη συνέχεια, συζητήσαμε τα οφέλη του περιβάλλοντος και ιδιαιτέρως του δάσους, καθώς και γιατί αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προστασία του. Κατόπιν, μεταφερθήκαμε στον χώρο όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με το φύτεμα σπόρων, βολβών και μοσχευμάτων σε γλάστρες, ώστε αργότερα να τα μεταφυτέψουμε στους σχολικούς μας κήπους. Η δεύτερη ομάδα γνώρισε και έκοψε κάποια βότανα, τα οποία πήραμε στο σχολείο, για να τα αποξηράνουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές δράσεις των προγραμμάτων. Η τρίτη ομάδα ασχολήθηκε με το ψηφιακό κομμάτι, βγάζοντας φωτογραφίες των δυο παραπάνω δράσεων, από την αρχή ως την ολοκλήρωση. Τέλος, πήγαμε στο κιόσκι του χώρου όπου ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε τη φύση και υπέροχα χειροποίητα ρυζόγαλα, κουλουράκια και φρούτα. Εκεί, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τον Νόρμαν, ένα border collie, ο οποίος λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για τους ωφελουμένους. Αποχαιρετήσαμε το Εργαστήρι αφού μας έγινε μια σύντομη ξενάγηση στους ξενώνες και τα σημεία πρασίνου του φορέα, αποκομίζοντας θετικές εμπειρίες και εντυπώσεις

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση