Υγιεινή Διατροφή και Ζωή στο σχολείο

Εκπαιδευτικοί:  Καλαφάτη Αθηνά, Μαυροκεφαλίδου Παναγιώτα, Στεφάνου Μάρθα, Τούντα Δήμητρα

Αγγλικός τίτλος: Eating and Living Healthy at school

04/03/24

Υγιεινή διατροφή… αλά Γαλλικά

Οι μαθητές του Β2, στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning “Eating and Living Healthy at school”, στο μάθημα των Γαλλικών, μελέτησαν το λεξιλόγιο στην ενότητα της διατροφής και έφτιαξαν μία αφίσα με τις υγιεινές (les aliments sains) και τις ανθυγιεινές τροφές (la malbouffe).

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 04 09 145130 1

 

04/2024

  • Α΄ Γυμνασίου
  • Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καλαφάτη Αθηνά

Οι μαθητές της Α τάξης,παρασκεύασαν, γεύτηκαν  και κέρασαν υγιεινά  πρωινά. Συγκεκριμένα, το  τμήμα Α1 προετοίμασε και απόλαυσε γιαούρτι ή  φρυγανιές ολικής άλεσης με φρέσκα φρούτα, μέλι-σπιτικές μαρμελάδες  και δημητριακά.Ομοίως το Α2  παραδοσιακή γαλατόπιτα και το Α3 υγιεινές μπάρες με δημητριακά ολικής άλεσης,μέλι ταχίνι ,σοκολάτα κουβερτούρα και αποξηραμένα φρούτα.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Οικιακής Οικονομίας (ενότητα της διατροφής), των εργαστηρίων δεξιοτήτων ( θεματική ενότητα Ζω καλύτερα – Ευ ζην)και του προγράμματος e twinning, Eating and Healthy Living at School.

16/03/2024

Επίσκεψη στο Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη

Την Τρίτη  5 Μαρτίου οι μαθητές και μαθήτριες και  από τις τρεις τάξεις του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «e-twinning ,Eating and living healthy at school » επισκέφτηκαν το Κέντρο «Το Εργαστήρι, Λίλιαν Βουδούρη», στα  Άνω Λιόσια. Μέσω  της επίσκεψής, μας δόθηκε η ευκαιρία να  εξοικειωθούμε μαθητές- καθηγητές με τις ικανότητες αλλά και δυνατότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία,να ενημερωθούμε-ευαισθητοποιηθούμε καθώς και να αλληλεπιδράσουμε με τους ωφελούμενους.

Όταν φτάσαμε εκεί οι εκπαιδευτικοί του Φορέα, αφού μας καλωσόρισαν, έπειτα μας οδήγησαν στο εργαστήρι μαγειρικής, όπου οι ωφελούμενοι μας υποδέχτηκαν με καλοσύνη και  μεγάλη χαρά. Αμέσως μετά συνεργαστήκαμε και προετοιμάσαμε τα υλικά, ώστε αργότερα να παρασκευάσουμε δροσερά και  απολαυστικά Smoοthies καθώς και υγιεινές κρέπες (με ταχίνι και κακάο, φρούτα, φυστικοβούτυρο και ξηρόυς καρπούς). Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου παρακολουθήσαμε βίντεο, με τις δράσεις  του Φορέα, συζητήσαμε για τη νοητική αναπηρία όπως και την καθημερινότητα των ωφελούμενων. Αργότερα περπατήσαμε  στο καταπράσινο τοπίο, το γεμάτο από τα χρώματα και αρώματα των φυτών, έργο των ωφελούμενων. Παρατηρήσαμε τον ελαιώνα, το θερμοκήπιο, τους αθλητικούς χώρους και τις στέγες τους. Έπειτα μεταφερθήκαμε στο εργαστήρι μαγειρικής, όπου όλοι μαζί παρασκευάσαμε και γευτήκαμε τα απολαυστικά  smoοthies και τις υπέροχες κρέπες. Τέλος επισκεφθήκαμε τον εκθετήριο χώρο, όπου αγοράσαμε διάφορα προϊόντα παραγωγής των εργαστηρίων του Φορέα, όπως πήλινα, ξυλόγλυπτα και πλεχτά διακοσμητικά καθώς και κουλουράκια, μαρμελάδες και ζυμαρικά . Στο τέλος της επίσκεψης μαθητές μας ,είπαν: « Μας έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία». Έτσι λοιπόν τους προτείναμε και εμείς να ανανεώσουμε το ραντεβού μας και να έρθουν στο σχολείο μας, ώστε να συνδιοργανώσουμε μια μέρα γιορτής ,ανταποδίδοντας τα συναισθήματα χαράς και αγάπης που μας δώρισαν.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Καλαφάτη Α., Στεφάνου Μ., που με τις καθηγήτριες Μαυροκεφαλίδου Γ. και Τούντα Δ. εκπονούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

08/12/2024

Δράση Ανακύκλωσης

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος e twinning ” Eating and living healthy at school” το σχολείο μας οργανώνει δράση ευαισθητοποίησης και συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.

thumbnail

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….05/12/2024

Το εργαστήριο ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ στο σχολείο μας.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας ” Το εργαστήρι – Λίλιαν Βουδούρη” στο πλαίσιο των δράσεων που οργανώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  e twinning ” Eating and Living Healthy”  για τον εορτασμό της ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών σε Α.με.Α. «Το Εργαστήρι – Λίλιαν Βουδούρη» παρέχει τις υπηρεσίες του σε 100 περίπου ενήλικα άτομα με νοητική αναπηρία τα τελευταία 40 χρόνια και λειτουργεί καθημερινά από τις 08. 00 έως τις 16.00 στην περιοχή των Άνω Λιοσίων ως χώρος κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.  Παράλληλα, με τις ποικίλες δράσεις του προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση, παρέχει ειδικές επαγγελματικές γνώσεις, αναπτύσσει δεξιότητες καθημερινής ζωής των ωφελούμενων  και τους προετοιμάζει για ένα μέλλον με όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία.

Σκοπός αυτής της δράσης ήταν  η καλλιέργεια της συμπερίληψης των ατόμων με νοητικές αναπηρίες και  ενσυναίσθησης για τους μαθητές μας. Οι μαθητές της α΄ γυμνασίου ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του κέντρου για τον σκοπό του  εργαστηρίου, τα τμήματα και τις δραστηριότητες των ωφελούμενων. Ακολούθησε συζήτηση με τους ωφελούμενους για την καθημερινότητά τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον «κουμπαρά της αγάπης» όπου οι μαθητές εξέφρασαν και έμπρακτα τη στήριξή  τους στην προσπάθεια του κέντρου αγοράζοντας  τα χριστουγεννιάτικα  χειροποίητα στολίδια τους.

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι !!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση