Ένα ψίχουλο πολιτισμού στην καθημερινότητά μας – Οι μαθητές εν δράσει με απολαυστικές υγιεινές επιλογές για το πρωινό τους

Σε συνέχεια του webinar  και του Εργαστήριου Ευαισθητοποίησης  «Το Ταξίδι της Τροφής». που υλοποιήθηκαν την Τρίτη 11 και Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 όπου συμμετείχαν μαθητές του σχολείου μας  την Τετάρτη 2/4/ 25 μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης θέλησαν να  κάνουν πράξη βιωματικά τις γνώσεις και ιδέες που αποκόμισαν προετοιμάζοντας ένα υγιεινό πρωινό υψηλής διατροφικής αξίας στον χώρο του σχολείου. Γνωρίζοντας ότι ένα σωστό πρωινό περιέχει τρόφιμα από τουλάχιστον 2 από τις παρακάτω κατηγορίες: ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι) –  ομάδα κρέατος/πρωτεΐνούχα τρόφιμα (αυγό, τυρί) – ομάδα αμύλου (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης) – ομάδα φρούτων και λαχανικών, μαθητές και μαθήτριες μαζί ετοίμασαν ποικιλία πιάτων απολαυστικών και υγιεινών ταυτόχρονα. Τα παιδιά ετοίμασαν και έψησαν βάφλες και τηγανίτες με βρώμη, μπανάνες και αυγά που συνόδεψαν με ταχίνι ή φρούτα όπως φράουλες και μπανάνες ή μέλι και καρύδια, επέλεξαν στραγγιστό γιαούρτι και φρουτοσαλάτα, ενώ σέρβιραν φέτες από ψωμί ολικής με ταχίνι, μέλι, χαλβά ή σπιτική μαρμελάδα ως ιδανικές και υγιεινές επιλογές πρωινού.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται σε σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο των etwinning προγραμμάτων «A Crumb of Culture», «Peer guidance in breaking free from harmful habits» και “Mediterranean Bridges: Greece and Spain” , με τίτλο: «Τρώω υπεύθυνα, ζω υγιεινά» που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ‘’Μπορούμε’’ στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής – Αντιμετώπιση της. παιδικής παχυσαρκίας» του Υπουργείου Υγείας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και το περιβάλλον, στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την πρόληψη της παχυσαρκίας και στην προώθηση της Μεσογειακής διατροφής. Το σχολείο μας συμμετέχει ως μέλος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου: «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία» που συντονίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας – Νεάπολης.

Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Τούντα και Ευγενία Καψή.

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα των δραστηριοτήτων που συνολικά υλοποίησαν οι μαθητές μας στο πλαίσιο της δράσης «Το ταξίδι της τροφής».

https://youtu.be/hfjyjJxu8K4

Proino

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση