Πήγαμε θέατρο την Παρασκευή 23/11/2018

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές όλων των τάξεων, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους μας και τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, πήγαμε στο θέατρο Διόνυσος σε ολιγόωρη διδακτική επίσκεψη και παρακολουθήσαμε την παράσταση «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο».

Η Παιδική Σκηνή του ΔΙΟΝΥΣΟΥ μας παρουσίασε το γνωστό θεατρικό έργο του Γιάννη Ξανθούλη, σε σκηνοθεσία του Άκη Τσονίδη.

Λίγα λόγια για το έργο: Στην Τσιμεντούπολη τα πάντα είναι γκρίζα από το πολύ τσιμέντο και δεν υπάρχει καθόλου πράσινο. Η Αννούλα, ένα κοριτσάκι, επαναστατεί και τη μέρα της γιορτής του Τσιμέντου δραπετεύει στις στέγες των σπιτιών. Δεν θέλει να κατέβει ξανά στην πόλη, αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Στις στέγες θα βρει την γιαγιά της που έχει πεθάνει και θα γίνει φίλη με ένα ξωτικό, τον Βαγγελάκη. Συντροφιά με τον Βαγγελάκη συναντούν παλιά Χριστούγεννα και παλιές Κυριακές, πουλιά και αεροπλάνα. Όταν ο Δήμαρχος της Τσιμεντούπολης αποφασίζει να ανέβει ο ίδιος στις στέγες για να μπορέσει να βρει την Αννούλα, η συνάντησή του με το Μαύρο Σύννεφο θα αλλάξει πολλά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε δημοσιογραφία και σχέδιο. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο. Έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Μερικά απ’ αυτά: “Μέσα στο νερό δασκάλα”, “Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο”, “Ο μάγος με τα χρώματα”, “Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα”, “Μια τρελή τρελή πολυκατοικία”. Σατυρικά κείμενα και θεατρικά έργα του – περισσότερα από τριάντα – παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο. Ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με την επιθεωρησιογραφία. Το 1981 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Ο μεγάλος θανατικός”, και ακολούθησαν: “Οικογένεια μπες-βγες”, 1982, “Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα”, 1984, “Ο Σόουμαν δε θα ‘ρθει απόψε”, 1985, “Το πεθαμένο λικέρ”, 1987, “Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας”, 1989, “Το ρόζ που δεν ξέχασα”, 1991, “Η εποχή των καφέδων”, 1992, “Η Δευτέρα των αθώων”, 1994, “Το τρένο με τις φράουλες, 1996, “…Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες”, 1998, “Ο Τούρκος στον κήπο”, 2001, “Το τανγκό των Χριστουγέννων”, 2003, “Ο θείος Τάκης”, 2005, “Του φιδιού το γάλα”, 2007, “Κωνσταντινούπολη – των ασεβών μου φόβων” (2008), “Δεσποινίς Πελαγία” (2010) και “Ο γιος του δάσκαλου”, 2012. Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, ιαπωνικά, δανέζικα, και σε άλλες γλώσσες. Επίσης έχει εκδώσει το αυτοβιογραφικό του αφήγημα “Στην κουζίνα των φαντασμάτων” (από τη σειρά: “Η κουζίνα του συγγραφέα” των εκδόσεων Πατάκη), καθώς και μια ανθολογία λογοτεχνικών κειμένων με θέμα την Κωνσταντινούπολη (“Κωνταντινούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία”, Μεταίχμιο, 2004). Ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Περάσαμε όμορφα! Συγχαρητήρια στην Παιδική Σκηνή του ΔΙΟΝΥΣΟΥ!

Λυπούμαστε που το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής αφαιρέθηκε τα δύο τελευταία χρόνια από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *