Μήνας: Οκτώβριος 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να επισκέπτεστε την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr και όχι την πλατφόρμα self-testing.gov.gr ,για να δηλώσετε το self-test Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και, αφού επιλέξετε την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και, ακολούθως την κατηγορία «Δήλωση Self Test Μαθητών/τριών – Έκδοση Σχολικής Κάρτας για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιείστε με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), και ακολουθείτε τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Η δήλωση αποτελέσματος θα εκτυπώνεται κανονικά όπως μέχρι τώρα και θα επιδεικνύεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στην είσοδο του Σχολείου.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΧΛΙΟΠΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας. Ήταν τότε που οι Έλληνες αρνήθηκαν στις ιταλικές αξιώσεις. Ήταν η ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά, με αποτέλεσμα την «είσοδο» της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο εφιάλτης του πολέμου άρχισε όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του στην Κηφισιά, τελεσίγραφο. Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.Η απάντηση ήταν «ΟΧΙ» κι έτσι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνο-αλβανικών συνόρων. Το ΟΧΙ γίνεται δεκτό με πρωτοφανή ενθουσιασμό απ’ όλο τον ελληνικό λαό, που ξυπνά στις 6 το πρωί από τους συριγμούς των σειρήνων και ξεχύνεται στους δρόμους, κρατώντας τη γαλανόλευκη και οι στρατεύσιμοι ετοιμάζονταν για το μέτωπο «με το χαμόγελο στα χείλη». Φαντάροι – ατρόμητοι, γενναίοι – μάχονται αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, αψηφώντας τα χιόνια και τη φοβερή παγωνιά.

 

Στο νηπιαγωγείο μας τιμούμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Φτιάξαμε την Ελληνική Σημαία

Το Λευκό Πύργο
σημαιούλες και άλλες αφίσες για τη διακόσμηση του σκηνικού της γιορτούλας μας.
Φτιάξαμε καπέλα και γίναμε νοσοκόμες και φαντάροι
και κάναμε παρέλαση στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου.

Διαβάσαμε την  ιστορία “Το κανόνι της Ειρήνης”, συζητήσαμε τους ήρωες που συμμετέχουν και

το παίξαμε κουκλοθέατρο. Αφού έγιναν φίλοι τελικά το κανόνι και  η μαργαρίτα, ζωγραφίσαμε

αυτό που πιστεύουμε ότι έγινε στη συνέχεια. Το κανόνι στέλνει λουλούδια ,καρδούλες και μόνο αγάπη…

Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.

Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.

Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης.

Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μία πόλη, όσο ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν από τους Έλληνες ο φρουρός της πόλης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413) και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της πόλης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου.

Στην πορεία του χρόνου υπέστη δύο φορές καταστροφή, σε μεγάλο μέρος, από πυρκαγιά τον 7ο αἰώνα (μεταξύ 629 και 639) και στις 5 και 6 Αὐγούστου το 1917.  Επίσης υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες κατά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς το 904 και από τους Νορμανδούς το 1118. Το διάστημα 1493-1912 μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους.

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετέβαλε σχεδόν σε ερείπια τον ιστορικό Ναό και οι αναστηλωτικές εργασίες που τον αποκατέστησαν στην αρχική του μορφή διήρκεσαν έως το 1948.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου - Vgainoexo.gr

 

Thessaloniki Tourism - Ιερός Ναός του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου

 

 

Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις,

σε υπέρμαχοv, η οικουμένη,

Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον.

Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν,

εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα,

ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,

Χριστόν τον Θεόν ικέτευε,

δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

https://youtu.be/fqmGJIqc4pE

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/714

Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ κυρίως ελληνικών και βουλγαρικών ένοπλων σωμάτων που διεξήχθη από το 1904 ως το 1908 στην περιοχή της Μακεδονίας (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) με σκοπό τον εθνικό προσεταιρισμό των κατοίκων της περιοχής, ιδίως των σλαβόφωνων Χριστιανών. Δευτερευόντως συμμετείχαν στις συγκρούσεις αυτές σερβικές και ρουμανικές ένοπλες ομάδες. Η ελληνική ένοπλη παρέμβαση στη Μακεδονία ξεκίνησε στην ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία που προέκυψε μετά την αποτυχία της εξέγερσης του Ίλιντεν το 1903 και εντάθηκε μετά το θάνατο του Παύλου Μελά τον Οκτώβριο του 1904. Σταδιακά τα ελληνικά σώματα κατάφεραν να επικρατήσουν, αλλά η ένοπλη τους δράση τερματίστηκε με την Επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908.

Η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, που αποτελεί μέρος οργανικό της εθνικής ιστορίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αφορά κυρίως στον επηρεασμό και τη στήριξη του φρονήματος των σλαβοφώνων υπέρ της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές πολυάριθμοι κυρίως νεαροί, Έλληνες αξιωματικοί προσφέρθηκαν παραιτούμενοι από τον Ελληνικό Στρατό να τεθούν επικεφαλής των ανταρτικών ομάδων και των επαναστατικών σωμάτων για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού.

Ο Παύλος Μελάς (Μασσαλία29 Μαρτίου 1870 – Στάτιστα (σημ. Μελάς Καστοριάς), 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού και μακεδονομάχος.

Αν και η αντάρτικη δράση του Μελά στη Μακεδονία δεν είχε είχε μεγάλη διάρκεια, ο θάνατος του υψηλόβαθμου στρατιωτικού συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη και έστρεψε την προσοχή της στο Μακεδονικό Αγώνα, ως το σύμβολο του οποίου και καθιερώθηκε. Στην Ελλάδα τιμάται ως ήρωας και έχουν ονομαστεί προς τιμήν του το χωριό Μελάς της Καστοριάς και ο Δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

(πηγή:el.wikipedia.org)

Στα πλαίσια του εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα αναφερθήκαμε  στην ιστορία του, στους αγωνιστές , στα γεγονότα και δημιουργήσαμε μια κάρτα και έναν πίνακα με τη μορφή  του Παύλου Μελά …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(τις εικόνες  και τις φωτογραφίες δανειστήκαμε από το pinterest)

Ας παραμείνει άσβεστη η φλόγα σε όλους μας για την  την υπεράσπιση των μακραίωνων δικαιωμάτων της πατρίδας μας πάνω στην πολύτιμη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της Μακεδονίας. Η γοργόνα, η αδελφή του Μεγαλέξανδρου πάντα θα μας ρωτά για την τύχη του κι εμείς θα πρέπει να ξέρουμε τι να της απαντήσουμε.

Καλή εβδομάδα!!!

Αρχικά δημιουργούμε έναν εννοιολογικό χάρτη με το τι γνωρίζουν τα παιδιά για τον υπολογιστή.

Στη συνέχεια σκεφτόμαστε ποια μπορεί να είναι τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας υπολογιστής.

Για να τα δούμε…

Υλικό Υπολογιστή

Πληκτρολόγιο

Πληκτρολόγιο

Πληκτρολόγιο. Είναι η πιο συνηθισμένη συσκευή, για να εισάγουμε δεδομένα και εντολές στον υπολογιστή με μορφή κειμένου. Εκτός από τα πλήκτρα γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων υπάρχουν ειδικά πλήκτρα, για να δίνουμε κατευθείαν εντολές στον υπολογιστή.

Ποντίκι

Ποντίκι. Πήρε το όνομά του από το σχήμα του. Μας βοηθάει να δίνουμε εντολές στον υπολογιστή, επιτρέποντας μας κάθε φορά να επιλέγουμε εκείνες τις λειτουργίες που θέλουμε από αυτές που απεικονίζονται στην οθόνη.

electronics_04.ai

Σαρωτής. Με τη βοήθεια του σαρωτή μετατρέπονται φωτογραφίες, εικόνες και κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή και εισάγονται στον υπολογιστή.

screen

Οθόνη. Σ’ αυτήν εμφανίζονται αποτελέσματα από τις διάφορες μορφές επεξεργασίας που εκτελεί ο υπολογιστής.

printer

Εκτυπωτής. Μας βοηθάει να τυπώνουμε σε χαρτί τις πληροφορίες που επιλέγουμε.

speakers

Ηχεία. Με τα ηχεία ακούμε ήχους ή μουσική από τον υπολογιστή.

headphones

Ακουστικά. Με τα ακουστικά ακούμε ήχους ή μουσική από τον υπολογιστή, μόνο εμείς όχι όλοι όσοι βρίσκονται γύρω μας.

camera

Κάμερα. Η κάμερα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε οπτική επικοινωνία με άτομα στο διαδίκτυο.

microphone

Μικρόφωνο. Με το μικρόφωνο εισάγουμε τη φωνή μας, ήχους και μουσική στον υπολογιστή.

computersystemunit

Κεντρική Μονάδα  Μέσα σ’ αυτή βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα απαραίτητα για τη λειτουργία του υπολογιστή.

modem

Μόντεμ. Μας βοηθάει να επικοινωνούμε με άλλους ΗΥ στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική γραμμή. Στις μέρες μας τα μόντεμ έχουν αντικατασταθεί από τις συσκευές Μόντεμ-Ρούτερ.

joystickΧειριστήριο-Joystick. Το συνδέουμε στον ΗΥ προκειμένου να παίξουμε παιχνίδια.

Πηγή:https://blogs.sch.gr/espanou/2016/12/06/%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85/

Παρακολουθούμε το παρακάτω βιντεάκι:

Στη συνέχεια τα παιδιά ανά ομάδες αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις συσκευές του υπολογιστή.

Η μασκότ της τάξης ο Ρούλης ο Ασβούλης  είναι στην καρέκλα του γραφείου και μας περιμένει (ιδέα των παιδιών).

Έτσι δημιουργήσαμε μια αφίσα με τα μέρη του υπολογιστή.

Γράψαμε και ζωγραφίσαμε τα μέρη του υπολογιστή

Τι μπορώ να κάνω με τον υπολογιστή;

Με τον υπολογιστή μπορούμε να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι

Παρακολουθούμε το αγαπημένο μας βίντεο

Συσχετίζοντας τον υπολογιστή με το ανθρώπινο σώμα

Κεντρική Μονάδα και Ανθρώπινος Εγκέφαλος

Οθόνη και Πρόσωπο

Ηχεία και Στόμα

Πληκτρολόγιο, Ποντίκι και Χέρια
Πηγή: http://aesop.iep.edu.gr/node/8512/2284
Χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή google earth για να δούμε από ψηλά το σχολείο μας

να δούμε τα σπίτια μας

την πόλη που ζούμε

τις παιδικές χαρές, τα γήπεδα, το δασάκι ή τη λίμνη αν έχει και άλλα πολλά

Να δούμε την απόσταση από τη μεγάλη πόλη που είναι η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας ,η αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη

Να δούμε την πιο όμορφη χώρα του κόσμου, την πατρίδα μας ,την Ελλάδα

Την Ευρώπη

Το Βόρειο Πόλο

Την Αφρική

Όλες τις ηπείρους , τους ωκεανούς και άλλα πολλά πολλά που δεν χωράνε όσες σελίδες και να γράψουμε…

Επίσης όλα αυτά που βλέπουμε από ψηλά μπορούμε να τα δούμε και κανονικά όπως βλέπουμε με τα μάτια μας ένα σπίτι , ένα κατάστημα , το σχολείο μας κλπ.

Βρήκαμε τα σπίτια μας από τις διευθύνσεις που έχουν οι κυρίες μας στο νηπιαγωγείο.
Εντοπίσαμε με βάση τη διεύθυνση το σπίτι και αφού είπαμε στους φίλους μας σε ποιο σπίτι  μένουμε
(στο συγκρότημα , όροφο, αν μένει ο παππούς ή κάποιος συγγενής μας δίπλα),
μάθαμε τη διεύθυνση μας , τη γράψαμε σε μπλε χαρτονάκι και παίξαμε πολλά παιχνίδια.
Τώρα όταν θα καλούμε έναν φίλο ή μια φίλη στο σπίτι θα του λέμε τη διεύθυνση μας και ο μπαμπάς
ή η μαμά θα τη βλέπει από το google earth και θα μας πηγαίνει.

Στη συνέχεια μπήκαμε στο πρόγραμμα της ζωγραφικής.

Αρχικά πειραματιστήκαμε με το ποντίκι, τον κέρσορα και τις λειτουργίες του προγράμματος της ζωγραφικής.

Έτσι δειλά δειλά φτιάξαμε με υποβοήθηση ή χωρίς τα παρακάτω έργα:

       

      

 

Φτιάξαμε και την αφίσα μας

Μπορούμε να γράψουμε τα ονόματα μας στο word art και βάζουμε φόντο μια καρδιά που μας ενώνει

Ζωγραφίσαμε υπέροχες ζωγραφιές

      

και στη συνέχεια τις κάναμε παζλ στην εφαρμογή Jigsaw Puzzle

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0fb7160aa692

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2832fad1464e

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1cbbdf161a12

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=13f9185e56dc

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0c3df6fa29bb

https://www.jigsawplanet.com/?rc=embedpuzzle&pid=1ba20f018f5e

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=08dc18d1b1b8

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=21044217aeed

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε στην εφαρμογή pixilart

Δεν τελειώσαμε…συνεχίζουμε!!

Την εβδομάδα που μας πέρασε  μέσα από δράσεις που πραγματοποιήθηκαν  στο Νηπιαγωγείο ενημερωθήκαμε  για τους 17 Παγκόσμιους  Στόχους  και δώσαμε έμφαση στο στόχο 15  <Ζωή στη στεριά>  πραγματοποιώντας προγραμματισμένες δραστηριότητες αλλά και αναδυόμενες.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε όλες τις δραστηριότητες:

Η συμμετοχή του Νηπιαγωγείου  μας και η δράσεις μας πλέον αναρτήθηκαν και  στην σελίδα του προγράμματος In action for a better world και μπορείτε να τη δείτε πατώντας  στο σχετικό σύνδεσμο:

https://inactionforabetterworld.com/2021/10/10/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-17-%cf%80/

eyropaiki_evdomada_kodika_0

     Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού ή αλλιώς “code week” είναι μια πρωτοβουλία βάσης με στόχο να κάνει τον ψηφιακό γραμματισμό προοσιτό σε όλους. Η εκμάθηση γραφής “κώδικα” θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες. Ήδη οι λιλιπούτειοι μαθητές μας έχουν πάρει μέρος σε δραστηριότητες “crack the code” έχουν ανταποκριθεί πολύ ικανοποιητικά. Μέσα, λοιπόν, στην φετινή σχολική χρονιά θα έρθουμε σε επαφή με πολλών ειδών code ώστε να ανακαλύψουμε και να καινοτομήσουμε.

Σας παρουσιάζουμε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από όλα τα τμήματα του Νηπιαγωγείου:

https://blogs.sch.gr/3niporaiok/files/2021/10/emoji1-1.pdf

 

https://blogs.sch.gr/3niporaiok/files/2021/10/emoji.pdf

«Σπάσε τον κώδικα, ανακάλυψε τα μυστικά του δάσους»

Τα παιδιά αποκρυπτογραφούν τον κώδικα και ανακαλύπτουν το μήνυμα μιας πινακίδας

που βρίσκεται στο δάσος.  Ο κώδικας περιλαμβάνει  εικόνες που κάθε μια από αυτές συμβολίζει ένα γράμμα.

        

Οι πινακίδες μας

Στο δάσος ζει, κινδυνεύει να χαθεί!

Μετέτρεψε το δυαδικό σύστημα αρίθμησης σε εικόνα.

Το μηδέν (0) αναπαριστά τα κενά τετράγωνα και το ένα (1) αναπαριστά τα μαύρα τετράγωνα.

Μπορείς να ανακαλύψεις την κρυμμένη εικόνα;

  

Βρες την εικόνα που βρίσκεται στη ζωγραφιά σου

Σε κάθε αριθμό αντιστοιχεί και ένα χρώμα. Τα παιδιά χρωματίζουν τα κουτάκια του πλέγματος ανάλογα με το χρώμα και τη θέση που δίνεται από το κώδικα.

Προσέχουν τη θέση των χρωμάτων σε σχέση με τον αριθμό και ανακαλύπτουν την εικόνα που εμφανίζεται με τα ζώα και φυτά του δάσους.

          

Μια ψηφιακή εικόνα είναι μια εικόνα αποθηκευμένη σε έναν υπολογιστή. Έχει ψηφιοποιηθεί, δηλαδή έχει μετατραπεί σε μια ακολουθία αριθμών που μπορούν να κατανοήσουν οι υπολογιστές.
Τα pixel αποτελούνται από τετράγωνα χρώματος και πολλά μαζί σχηματίζουν μια ψηφιακή εικόνα. Κάθε pixel έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κι αυτός λέει στον υπολογιστή ποιο χρώμα πρέπει να είναι το pixel. Η διαδικασία ψηφιοποίησης παίρνει μια εικόνα και τη μετατρέπει σε ένα σύνολο pixel…
Αφού έχουμε δείξει στον υπολογιστή τον τρόπο δημιουργίας της ψηφιακής εικόνας και μιλώντας για την ανάλυσή της, δίνουμε φύλλο εργασίας με πίνακα που αποτελείται από μικρά κουτάκια και ζητάμε να τα χρωματίσουν σύμφωνα με τον δοσμένο κώδικα. Όπου 0: άσπρο, όπου 1: πράσινο σκούρο .
Ας ανακαλύψουμε το κρυμμένο σχέδιο!
…συνεχίζουμε όλοι μαζί στην ολομέλεια …
…και ατομικά ο καθένας στο φύλλο εργασίας  του  …τίτλος…
<Ένα δεντράκι στο δασάκι>
.
…δοκιμάσαμε όμως και μια  αποκρυπτογράφηση του κώδικα και ανακαλύψαμε τον τίτλο  θεματικής που
ασχολούμαστε  την τελευταία  εβδομάδα…                                                                       .

Με τη συμμετοχή μας  λοιπόν στην εβδομάδα κώδικα πετύχαμε πολλούς από τους αρχικούς μας στόχους και κυρίως την γνωριμία και την επαφή των παιδιών με τον κώδικα και την υπολογιστική σκέψη!!!

 

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν!!!

 

 

Η 1η  Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως  παγκόσμια ημέρα προς τιμήν των μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας και  θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 1990 με ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών-με τον εορτασμό της να ξεκινά την επόμενη χρονιά (1 Οκτωβρίου 1991).

Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση για ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, αλλά και για εκτιμηθεί η συμβολή της στην κοινωνία.

Εμείς λοιπόν ετοιμάσαμε για τον παππού και τη γιαγιά καδράκια με το μήνυμα  μας και  τις παλάμες μας :

…μια ζωγραφιά αφιερωμένη με πολύ αγάπη…

…τυλιγμένη με το καλούπι της παλάμης μας από πηλό…

Χρόνια πολλά σε όλους τους παππούδες και τις γιαγιάδες!!!

Στα πλαίσια της ενασχόλησης μας με τη θεματική ενότητα <Οικογένεια > ξεκινήσαμε παρουσιάζοντας τον εαυτό μας και δίνοντας του με χρώματα νερομπογιάς και μαρκαδόρους την πιο χαρούμενη  εικόνα του…

Μερικές από τις δημιουργίες μας!!!:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση