Ανακύκλωση

Γνωρίζεις αυτό το σήμα; Τι είναι η ανακύκλωση;

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά και  ακόμη και κάποια απορρίμματα -σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα  προϊόντα.

Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά ώστε να γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Δείτε μια φανταστική ιστορία για την πραγματική αξία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Ανακύκλωση συσκευών! Δεν είναι παραμύθι…

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), εντείνοντας την προσπάθεια ενημέρωσης της νέας γενιάς, ανέπτυξε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο την Ανακύκλωση Συσκευασιών. Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Μέρος του προγράμματος είναι και το εκπαιδευτικό βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Το ξέρετε ότι υπάρχουν τραγούδια και παραμύθια για την ανακύκλωση; Και όμως υπάρχουν…!!!

Μπορείτε να διαβάσετε και το παραμύθι της Ευγ. Φακίνου “Ντενεκεδούπολη” και “Η κυρία Ανακύκλωση” της Ματούλας Τσόλκα.

Και όπως πάντα έφτασε η ώρα της πληροφορικής, των ασκήσεων και των εκπαιδευτικών παιχνιδιών από το Φωτόδεντρο.

  1. Τοποθέτησε στους σωστούς κάδους. Άσκηση ταξινόμησης για τα ανακυκλώσιμα υλικά, με μορφή παιχνιδιού. Σκοπός της άσκησης είναι ο σωστός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων συσκευασιών (γυαλί, χαρτί, πλαστικό) και η τοποθέτηση κάθε αντικειμένου στον κατάλληλο κάδο. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ
  2. Εκπαιδευτικό παιχνίδι παζλ με θέμα τα απορρίμματα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η σύνθεση τριών εικόνων με σκουπίδια, ταιριάζοντας τις ψηφίδες (κομμάτια παζλ). Απώτερος στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το ζήτημα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Στο μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνονται τρία διαφορετικά παζλ, με δώδεκα ψηφίδες το καθένα. ΤΑΙΡΙΑΞΕ ΤΙΣ ΨΗΦΙΔΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! (ΠΑΖΛ)
  3. Εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τα απορρίμματα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο εντοπισμός των δέκα διαφορετικών σημείων σε δύο σχεδόν ίδιες εικόνες με σκουπίδια. Απώτεροι στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι αφενός η όξυνση της παρατηρητικότητας των μαθητών και αφετέρου η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! 
  4. Εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα την ανακύκλωση. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές με ποιους τρόπους μπορούμε να ανακυκλώσουμε σωστά τα οικιακά απορρίμματα και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, όταν κάνουμε ανακύκλωση. Το παιχνίδι μπορεί να έχει και εμπεδωτικό χαρακτήρα. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ακολουθήσουν μια διαδρομή, ρίχνοντας το ζάρι και επιλέγοντας κάρτες που περιγράφουν σωστές και λανθασμένες πρακτικές στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ατομικά ή σε ομάδες. ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Τώρα παιδιά που γνωρίζετε τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης…, μην κάθεστε…! Ξεκινήστε να ανακυκλώνετε…! Όλα είναι χρήσιμα και όλα θα αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί κάτι νέο!!!