Άρθρα ανά μήνα: Ιανουάριος 2024
Χειμερία Νάρκη
Την τελευταία εβδομάδα ασχοληθήκαμε με την θεματική ενότητα της χειμερίας νάρκης. Ο Χειμώνας έχει κάνει πλέον αισθητή την εμφάνισή του και τα ζωάκια πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κρύες μέρες του. Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει ήδη από το Φθινόπωρο, κάποια έχουν μεταναστεύσει, κάποια έχουν κάνει προμήθειες και προετοιμάσει τις φωλιές τους, και κάποια προτιμούν να πέσουν σε ύπνο όλο τον Χειμώνα!
Μιλήσαμε για το τι είναι η χειμερία νάρκη και ο χειμέριος ύπνος. Μερικά ζώα, όπως ο σκαντζόχοιρος, το φίδι, η νυχτερίδα, κάνουν έναν βαθύ ύπνο και δεν ξυπνάνε καθόλου όσο έχει κρύο. Σε αυτό το διάστημα η καρδούλα τους χτυπά πολύ αργά. «Κοιμούνται» γιατί δεν αντέχουν το κρύο και δυσκολεύονται να βρουν τροφή, αλλά νωρίτερα έχουν φάει πάρα πολύ και έχουν μαζέψει λίπος, το οποίο τα κρατάει ζεστά. Φυσικά, έχουν προνοήσει να φτιάξουν ή να βρουν μια ζεστή φωλιά που θα τα κρατάει ασφαλή από τους «εχθρούς» τους.
Εργαστήριο Δεξιοτήτων- «Σεισμός και τώρα τι κάνω;»
Ο σκοπός του προγράμματος με τίτλο «Σεισμός – και τώρα τι κάνω;» από την θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον» και πιο συγκεκριμένα από την υποθεματική «Φυσικές καταστροφές, πρόληψη και προστασία» στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων προετοιμασίας πριν την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωσή του ενός σεισμού μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένες δημιουργικές δραστηριότητες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μαθησιακά αποτελέσματα:
- γνωριμία με τις φυσικές καταστροφές και την έννοια του φυσικού κινδύνου
- συζήτηση και αλληλεπίδραση βάσει προσωπικών εμπειριών για το φαινόμενο του σεισμού
- γνωριμία με το εσωτερικό της γης
- γνωριμία και συζήτηση για τους μύθους δημιουργίας ενός σεισμού (π.χ. αρχαίος ελληνικός μύθος για τον Εγκέλαδο)
- αναλογισμός των συνεπειών ενός σεισμού
- απόκτηση δεξιοτήτων προστασίας από τον σεισμό
- συμμετοχή σε προσομοίωση άσκησης σεισμού
- εικαστική έκφραση (π.χ. χορός, τραγούδι, ζωγραφική)
Περισσότερα μπορείτε να δείτε και από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/2nipnion/2023/10/21/seismos-askisi-etoimotitas/
Εορτή Τριών Ιεραρχών
Τρεις Ιεράρχες ονομάζονται τρεις άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο μέγας και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός. Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε γύρω στα μέσα του 11ου αιώνα.
Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Για να τους τιμήσουμε παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο για την ζωή τους. Δημιουργήσαμε βιβλιαράκια με τους Τρεις Ιεράρχες και γίναμε μικροί αγιογράφοι τελειώνοντας τα έργα μας με την τεχνική του ψηφιδωτού!
«Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο»
Μία άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα παρακολούθησαν γονείς και εκπαιδευτικοί των 2ου, 13ου & 23ου Νηπιαγωγείων Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», στέλεχος της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο υπαξιωματικός κύριος Μύθυμης Κωνσταντίνος.
Η θεματολογία της ημερίδας αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying), τα διαδικτυακά παιχνίδια και τον εθισμό, τις διαδικτυακές απάτες κ.ά. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Ευχαριστούμε θερμά τον ομιλητή και τους συμμετέχοντες γονείς που παρευρέθηκαν καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό που συντέλεσε στη διεξαγωγή της.
Φροντίζω το Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία – “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” – 5ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Αξιολόγηση – Πόσο έτοιμος/η είμαι αν γίνει σεισμός ;
Στα πλαίσια της αξιολόγησης και του κατά πόσο είμαστε έτοιμοι αν γίνει σεισμός αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αφίσες.
Δημιουργία ψηφιακών αφισών. Ήρθαμε σε επαφή με το ψηφιακό εργαλείο Canva. Βήμα – βήμα από το άνοιγμα της εφαρμογής μέχρι και την αποθήκευση της αφίσας, εξοικειωθήκαμε με το περιβάλλον της, αλλάξαμε χρώμα στο φόντο, έγινε προσαρμογή του μεγέθους των εικόνων, γράψαμε τίτλο και επιλέξαμε μέγεθος γραμματοσειράς.
Δημιουργία έντυπης αφίσας. Για ακόμα μια φορά διαλέξαμε χαρτόνι, εικόνες, ψαλίδια, κόλλες και μαρκαδόροι.
«Τα παιδιά είναι καλλιτέχνες από την ώρα που γεννιούνται, το θέμα είναι να παραμείνουν» – Πάμπλο Πικάσο
Δανειστική Βιβλιοθήκη
Πρόσκληση σε ανοιχτή ημερίδα
Αγαπητοί γονείς,
Σας προσκαλούμε τα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία, 2ο και 13ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», που θα πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με το 23ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:00 στον χώρο του 23ου Νηπιαγωγείου (Διεύθυνση: Αντιγόνης 1 και Ισμήνης, 14232 Νέα Ιωνία Αττικής).
Στην ημερίδα θα αναλυθούν οι ενότητες που αφορούν:
- τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέτρα προστασίας και τις πρακτικές αντιμετώπισης των διαδικτυακών απειλών.
- το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyberbullying) και οι ενδεδειγμένες ενέργειες πρόσληψης και αντιμετώπισης των επισφαλών συμπεριφορών που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
- τον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια.
Θα χαρούμε να σας δούμε.
Με εκτίμηση,
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων
Φροντίζω το Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία – “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;”
Ακολουθήσαμε το σχέδιο δράσης με τίτλο “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” που δημιουργήθηκε από την κα Ψαρίδου Βασιλική και αναρτήθηκε στο ΙΕΠ.
1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Πρώτη επαφή με το θέμα – Φυσικοί κίνδυνοι.
Αρχικά παρακολουθήσαμε Power point στο διαδραστικό πϊνακα με θέμα τους Φυσικούς κινδύνους και συζητήσαμε απορίες γύρω από το θέμα των φυσικών καταστροφών περιγράφοντας εικόνες από κάθε ένα φυσικό κίνδυνο.
2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Τι είναι ο Σεισμός;
Παρακολουθήσαμε διάφορες παρουσιάσεις για τον σεισμό από το Φωτόδεντρο και βίντεο τα οποία μας οδήγησαν σε συζήτηση για το εσωτερικό της γης.
3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Ποιος ήταν ο Εγκέλαδος; Μύθοι Γύρω από τον Σεισμό.
Ένας μύθος δημιουργίας του σεισμού είναι ο μύθος του Εγκέλαδου, του Τιτάνα που έδωσε μάχη με τη Θεά Αθηνά. Παρακολουθήσαμε βίντεο για τον Εγκέλαδο και μύθος μας οδήγησε σε συζήτηση γύρω από τους μύθους για τους σεισμούς. Τέλος ζωγραφίσαμε τον Εγκέλαδο από το προτεινόμενο φύλλο εργασίας του σχεδίου δράσης.
4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Τι προετοιμασίες πρέπει να κάνω πριν το σεισμό;
Μελετήσαμε τις οδηγίες από την παρουσίαση του ΟΑΣΠ με θέμα «Σεισμός : πως μπορούμε να προστατευτούμε», παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο και συζητήσαμε για το θέμα. Φτιάξαμε τροχό των 3 βημάτων προστασίας σε περίπτωση σεισμικής δόνησης. Μιλήσαμε για το βαλιτσάκι Έκτακτης Ανάγκης και φυσικά δημιούργησε ο καθένας και η καθεμία το ατομικό της βαλιτσάκι. Τέλος δημιουργήσαμε τον πίνακα που προτείνεται από το αντίστοιχο φύλλο εργασίας με τις οδηγίες προς τους γονείς και θυμηθήκαμε τους τρεις αριθμούς Έκτακτης σε περίπτωση σεισμού.
5ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Τι κάνω πριν και μετά το σεισμό;
Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από το Φωτόδεντρο με θέμα «Οι Κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού» και προβολή εποπτικού υλικού που αφορούσε την σωστή κάλυψη μας στα διάφορα μέρη του σπιτιού. Έγινε προσομοίωση σεισμικών δονήσεων με αυτοσχέδιο σεισμογράφο και η ομάδα μας αντιλήφθηκε βιωματικά με τη βοήθεια οικοδομικού υλικού όπως τουβλάκια τι συμβαίνει στα κτίρια την ώρα της δόνηση μας. Δημιουργήσαμε χάρτινα σπιτάκια τα οποία με σύρμα πίπας και πλαστελίνη κουνήθηκαν στο ρυθμό των δονήσεων.
Επίσης είδαμε επίσης από το Φωτόδεντρο την παρουσίαση με θέμα «Μέτρα προστασίας στο δρόμο» και παίξαμε ένα δικτυακό παιχνίδι με θέμα «Μέτρα προστασίας από τον σεισμό στον δρόμο».
6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Αξιολόγηση – Πόσο έτοιμος/η είμαι αν γίνει σεισμός ;
Παίξαμε με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα από το Φωτόδεντρο παιχνίδι με θέμα «Σεισμός – Αυτοπροστασία». Για την τελική αξιολόγηση των εργαστηρίων οι μαθητές έκαναν μία ακόμα δειγματική παρουσίαση μίας άσκησης Σεισμού, όπου οι μαθητές εξηγούσαν πως και γιατί πρέπει να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες.
Δανειστική Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο
Αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε στο Νηπιαγωγείο μας η Δανειστική Βιβλιοθήκη.
Παρακάτω σας απαντούμε σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας!
- Γιατί πρέπει ένα παιδί να διαβάζει βιβλία;
Η επαφή των παιδιών με το βιβλίο έχει πολλαπλά οφέλη στα παιδιά της νηπιακής ηλικίας για την μελλοντική εξέλιξή τους. Τα βοηθά στον εγγραμματισμό, την γλωσσική ανάπτυξη, τη διεύρυνση της σκέψης και την τόνωση της φαντασίας τους.
- Γιατί το παιδί μου να δανειστεί βιβλία;
Η δανειστική βιβλιοθήκη δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία στο παιδί να:
- εμπλακεί σε μια ευχάριστη δραστηριότητα
- πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες για τον εαυτό του μέσα από την ελεύθερη επιλογή παραμυθιού
- έρθει σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου
- μάθει την έννοια του «δανεικού», του σεβασμού και της υπευθυνότητας
- περάσει δημιουργικό χρόνο με τους γονείς του
- συζητήσει
- προβληματιστεί
- εκφραστεί καλλιτεχνικά
- απολαύσει μια ιστορία
- ονειρευτεί
- ταυτιστεί με τους ήρωες των παραμυθιώ
Ποιοι είναι οι κανόνες δανεισμού;
- Το παιδί δανείζεται το βιβλίο που επιθυμεί κάθε Παρασκευή και το επιστρέφει τη Δευτέρα μαζί με τον «Φάκελο της Δανειστικής Βιβλιοθήκης».
- Αν το παιδί δεν επιστρέψει το βιβλίο, δεν μπορεί να δανειστεί άλλο.
- Κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε. Θα πρέπει να το προσέχει, ώστε να μην λερωθεί, σκιστεί ή μουντζουρωθεί.
- Σε περίπτωση καταστροφής του βιβλίου, ο γονέας οφείλει να το αντικαταστήσει.
- Μαζί με το βιβλίο το παιδί θα βρει στον «Φάκελο της Δανειστικής Βιβλιοθήκης» ένα έντυπο, το οποίο θα συμπληρώσει με την καθοδήγηση του γονέα.
- Παρακαλούμε να μην συμπληρωθεί το έντυπο από εσάς, γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να καταλάβουμε τόσο εσείς όσο και εμείς σε ποιο βαθμό κατανοήθηκε το περιεχόμενο του βιβλίου.
Προτάσεις σε γονείς:
- Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το βιβλίο και να το εντάξουν ως ευχάριστη δραστηριότητα στον προσωπικό τους χρόνο.
- Φροντίστε στο σπίτι να υπάρχουν βιβλία και έντυπο υλικό στο οποίο τα παιδιά να έχουν πρόσβαση.
- Προσφέρετε αναγνωστικές εμπειρίες εντός και εκτός σπιτιού.
- Καλλιεργείστε θετικό κλίμα απέναντι στην ανάγνωση διαβάζοντας και οι ίδιοι βιβλία. Μην ξεχνάμε ότι οι γονείς συνιστούν πρότυπα μίμησης για τα παιδιά!
- Να δείχνετε με το δάχτυλό σας τη γραμματοσειρά που διαβάζετε.
- Να επιβραβεύετε τα παιδιά σας!
Πώς διαβάζω ένα βιβλίο στο παιδί μου;
Πριν την ανάγνωση (Εξώφυλλο):
- Δείχνουμε στο παιδί το εξώφυλλο του βιβλίου και του ζητάμε να μας το περιγράψει. Ρωτάμε το παιδί να φανταστεί το θέμα του βιβλίου.
- Προτρέπουμε το παιδί να εντοπίσει, να διαβάσει ή και να φανταστεί τον τίτλο του βιβλίου. Να αναγνωρίσει γνωστές λέξεις ή γράμματα στον τίτλο.
- Βρίσκουμε τον εκδότη και τον συγγραφέα.
- Παροτρύνουμε το παιδί να μιλήσει για τις δικές του σχετικές εμπειρίες με την υπόθεση του βιβλίου (π.χ. Εσύ έχεις πάει στην θάλασσα; Πότε; Με ποιόν;)
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης:
- Ενθαρρύνουμε το παιδί να είναι ενεργός ακροατής. Τακτικά ρωτάμε για την εξέλιξη της ιστορίας και δίνουμε ευκαιρίες σχολιασμού στο παιδί (π.χ. Ποιος είναι ο ήρωας της ιστορίας; Τι πιστεύεις ότι θα γίνει μετά; Γιατί το έκανε αυτό;).
- Επεξηγήστε άγνωστες λέξεις ή έννοιες.
Μετά την ανάγνωση:
- Ζητήστε από το παιδί να θυμηθεί το περιεχόμενο και την πλοκή της ιστορίας (π.χ. προβληματισμός, ήρωες, πλοκή, στόχος)
- Βοηθήστε τα παιδιά να κάνουν λογικές συνδέσεις, να εκφραστούν και να εξερευνήσουν τα γράμματα και τις λέξεις (π.χ. να αντιγράψουν, όπως μπορούν μερικές από αυτές)
- Επιτρέψτε να σας κάνουν ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο του βιβλίου.
Καλή ανάγνωση!
Φροντίζω το Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία – “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” – 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Τι πρέπει να κάνω πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό;
Όπως έχει ήδη αναφερθεί ακολουθείται το σχέδιο δράσης με τίτλο “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” που δημιουργήθηκε από την κα Ψαρίδου Βασιλική και αναρτήθηκε στο ΙΕΠ. Μελετήσαμε τις οδηγίες του ΟΑΣΠ με θέμα και συζητήσαμε πάνω στο θέμα. Τα παιδιά ζήτησαν να αναρτήσουμε στο blog τις οδηγίες και όλο το υλικό ώστε να μάθουν και οι μεγάλοι όλα όσα πρέπει.
- Οδηγίες Αυτοπροστασίας
- Μέτρα Προστασίας για παιδιά
- Προετοιμάσου απο τώρα για το σεισμό
- Πολυμεσικό Υλικό
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το εκπαιδευτικό βίντεο για προστασία από τους σεισμούς από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας.
Δημιουργήσαμε προσομοιώσεις με τη βοήθεια του οικοδομικού υλικού. Επαναλάβαμε το πρώτο μέρος μίας ακόμα άσκησης σεισμού και θυμηθήκαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Κατασκευάσαμε ένα κινητό τηλέφωνο και καλέσαμε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.
Τέλος ολοκληρώσαμε φύλλο εργασίας που μας καλούσε σε ταξινόμηση εικόνων σωστής και λάθος συμπεριφοράς στο σεισμό.
Χρώματα
Η θεματική των χρωμάτων είναι μία από τις πιο αγαπημένες των νηπίων, η οποία δουλεύεται και σε εμάς από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Η ενασχόληση με τη θεματική βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν ποικίλες δεξιότητες όπως της ανάπτυξης του προφορικού λόγου, των δεξιοτήτων συνεργασίας και της λεπτής κινητικότητας.
Μέσα από τη θεματική:
- κάναμε επανάληψη τα χρώματα
- περιηγηθήκαμε στον χώρο της τάξης και βρήκαμε αντικείμενα με το ζητούμενο χρώμα
- γνωρίσαμε τα αγαπημένα χρώματα των συμμαθητών/τριών μας
- κάναμε επανάληψη τον αριθμό τρία (3)
- γνωρίσαμε τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και τα τρία πιο γνωστά συμπληρωματικά χρώματα (πορτοκαλί, πράσινο, μωβ)
- πειραματιστήκαμε με τις δικές μας μίξεις χρωμάτων
- γνωρίσαμε τα θερμά και ψυχρά χρώματα
- παίξαμε με το σχήμα της παρομοίωσης (π.χ. κόκκινο σαν τομάτα, κίτρινο σαν μπανάνα, ροζ σαν το γουρουνάκι)
- δημιουργήσαμε τις δικές μας εικαστικές δημιουργίες
Μαθαίνω τον αριθμό 2
Φροντίζω το Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία – “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” – 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Ποιος ήταν ο εγκέλαδος; Μύθοι γύρω από τον σεισμό
Η μυθολογία έχει μία ιστορία για όλα τα φαινόμενα. Ο μύθος του Εγκέλαδου ήταν το κενρικό μας θέμα. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο με το μύθο και συζητήσαμε για τους μύθους δημιουργίας ενός σεισμού ανά τον κόσμο.
Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γαίας που έπαιξε όμως πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως, όταν γινόταν σεισμός, ο Εγκέλαδος είχε θυμώσει και επειδή ήταν πολύ μεγάλος τράνταζε όλη τη γη. Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Αναζητήσαμε εικόνες στο διαδίκτυο και είδαμε το γλυπτό του Εγκέλαδου στον κήπο των Βερσαλλιών στη Γαλλία και τον δραματοποιήσαμε με το δικό μας τρόπο.
Ζωγραφίσαμε το μύθο με φαντασία!
Χειμώνα συνέχεια…
Η θεματική προσέγγιση του χειμώνα συνεχίζεται. Τα παιδιά γνωρίζουν πολλά πράγματα γύρω από την έννοια του χρόνου αλλά και των 4 εποχών κατά κύριο λόγο από προσωπικές εμπειρίες, βιώματα και συζητήσεις τόσο με το κοινωνικό περιβάλλον όσο και το οικογενειακό. Μαθησιακός στόχος μας είναι οι διάχυτες αυτές πληροφορίες να μετατραπούν μέσα από εμπειρίες και συνειδητή δραστηριότητα σε γνώσεις.
Η επόμενη αποστολή των Μικρών Δημοσιογράφων ήταν η αναζήτηση και παρουσίαση πληροφοριών για το ΧΕΙΜΩΝΑ. Τα παιδιά της τάξης μας σαν γνήσιοι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με τη συλλογή και την παρουσίαση των πληροφοριών.
Ακούσαμε χρησιμοποιώντας την eclass, “Το Γάντι”, ένα ουκρανικό παραδοσιακό παραμύθι που έχει εμπνεύσει αμέτρητους δημιουργούς ανά τον κόσμο και διαθέτει ένα από τα πιο αληθινά και πανανθρώπινα μηνύματα, αυτό της συντροφικότητας. Ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας και έπειτα το δραματοποιήσαμε. Μεταμορφωθήκαμε στα ζωάκια και γεμίσαμε “το δικό μας γάντι” με ζεστασιά και αγάπη!
Τέλος θέσαμε νέους στόχους ως προς την χρήση νέων τεχνολογιών. Τα παιδιά:
- Να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα τις ΤΠΕ για να αναζητήσουν πληροφορίες
- Να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν για την παραγωγή κοινού έργου
- Να γνωρίσουν τον υπολογιστή ως διερευνητικό και γνωστικό εργαλείο και ως εποπτικό μέσο διδασκαλίας
Αναζητήσαμε στον ιστό εικόνες από την παρέα ζώων που έκαναν το γάντι σπίτι τους!
Παζλ – Εικόνες, Γράμματα και λέξεις
Φροντίζω το Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία – “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” – 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Τι είναι ο σεισμός;
Αρχικά πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για το σεισμό από το Φωτόδεντρο και αναφέρθηκαν προσωπικές εμπειρίες μας με τους σεισμούς. Αν θέλετε να τη δείτε κι εσείς πατήστε πάνω στην εικόνα.
Επικεντρωθήκαμε στο εσωτερικό της γης και η παρουσίαση μας οδήγησε σε συζήτηση και προβολή ποικίλων εκπαιδευτικών βίντεο. Εσωτερικός πυρήνας, εξωτερικός πυρήνας, μανδίας, φλοιός! Λέξεις που μας εντυπωσίασαν και κέντρισαν το ενδιαφέρον μας!
Ζωγραφίσαμε το εσωτερικό της γης από το προτεινόμενο φύλλο εργασίας του σχεδίου δράσης και σε δεύτερο χρόνο το δημιουργήσαμε ανά ομάδες των 2 με πλαστελίνη.
Φροντίζω το Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία – “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” – 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Πρώτη επαφή με το θέμα – Φυσικοί κίνδυνοι
Όπως προτείνεται από το σχέδιο δράσης με τίτλο “Σεισμός – και τώρα τι κάνω;” που δημιουργήθηκε από την κα Ψαρίδου Βασιλική και αναρτήθηκε στο ΙΕΠ παρακολουθήσαμε Power point με θέμα τους Φυσικούς κινδύνους και συζητήσαμε απορίες γύρω από το θέμα. Είδαμε εικόνες από διάφορες φυσικές καταστροφές και ένα annimation για το φαινόμενο του τσουνάμι.
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε εννοιολογικό χάρτη με ενδεικτικούς φυσικούς κινδύνους και ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας ποιος από όλους μας έκανε εντύπωση. Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των φύλλων εργασίας και συζήτηση στην ολομέλεια για τον λόγο επιλογής μας.
Η ζωή στους πόλους
Ο καιρός των τελευταίων ημερών μας προβλημάτισε σε ποια μέρη του κόσμου έχει το περισσότερο κρύο.
Η κα.. Ελένη μας βοήθησε να μάθουμε:
- ότι στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο συναντούμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
- ότι στον Βόρειο Πόλο βρίσκουμε τους Εσκιμώους και ζώα, όπως τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο και την πολική αρκούδα
- τον κατάλληλο ρουχισμό και τον τρόπο διαβίωσης των Εσκιμώων
- τις διαφορές της πολικής και της καφέ αρκούδας
- ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πολικές περιοχές και όχι μόνο